Grochówka wegetariańska

0
1630
talerz z grochówką wegetarińską

Grochówka wegetariańska! To nie grochówka wojskowa z bogatą mięsną wkładką. Nie do takiej formy zupy grochowej jesteśmy przyzwyczajeni, ale warto spróbować. Dzięki dodatkom ziół i dobrze przesmażonej cebuli, zasmakuje nawet entuzjastom mięsa.

Przygotowuję ją zawsze z całego, niełuskanego grochu. Ten rodzaj grochu nie zawsze jest dostępny, bo w sklepach króluje łuskany: cały lub połówki. Gotując łuskany groch, pozbawiamy się cennego błonnika, będącego w łupinach. Błonnika, którego tak nam brakuje na co dzień.

Do gotowania grochówki trzeba przystąpić dzień wcześniej. Groch należy wypłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość grochu. I wsypać szczyptę sody oczyszczonej – dzięki niej groch będzie łatwiej strawny. Grochu nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Następnego dnia wodę wylać, groch przepłukać, zalać świeżą wodą (znowu ze szczyptą sody) i gotować.

Wylanie wody, w której groch się moczył, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu groch staje się bardziej strawny. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczył – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.

Oczywiście, można zrobić grochówkę z grochu łuskanego – wtedy grochu nie trzeba wcześniej moczyć. Wystarczy wypłukać, zalać wodą i gotować.

Przepis na danie: Grochówka wegetariańska

Składniki dania: Grochówka wegetariańska

  • 200 g grochu całego, niełuskanego
  • 5 łyżek dobrego oleju: rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 – 2,5 litra wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • seler – kawałek
  • 3 spore ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • pół płaskiej łyżeczki całego kminku – ja daję więcej, bo lubimy kminek
  • plasterek obranego imbiru i szczypta chilli i kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej – warto dorzucić- grochówka będzie pachniała „wędzonką”
  • sól
  • pieprz
  • szczypta soli oczyszczonej

Przygotowanie dania: Grochówka wegetariańska

  1. Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  2. Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde. Dodać przyprawy: paprykę, liście laurowe, ziele angielskie. Groch gotujemy około pół godziny. Trzeba spróbować – muszą być miękkie łuski, a część grochu może zacząć się rozpadać.
  3. Warzywa obrać. Połowę warzyw zatrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka wlać wodę, lekko posolić, dodać pozostałe, całe warzywa lub łyżkę koncentratu warzywnego – gotować około 15 minut.
  6. Dodać pokrojone ziemniaki i starte warzywa. Gotować jeszcze około 20 minut do miękkości ziemniaków.
  7. Wyjąć ugotowane w całości seler, pietruszkę i marchewkę.
  8. Połączyć wywar i warzywa z grochem.
  9. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek można zmiażdżyć.
  10. Na patelni rozgrzać olej i dość mocno przesmażyć na nim cebulę – musi być brązowa. Pod koniec smażenia wrzucić na chwilkę czosnek. Dodać do zupy.
  11. Sypnąć majeranek, lubczyk i tymianek. Popieprzyć i posolić. Przegotować.
  12. Spróbować i jeżeli trzeba doprawić.
  13. Znakomicie smakuje z kromką domowego chleba.
Wskazówki:
  1. Zamiast surowych warzyw można dodać łyżkę gotowego koncentratu warzywnego lub jedno i drugie.
  2. Dzięki dodaniu imbiru zupa będzie bardziej rozgrzewająca. I wtedy najlepiej w towarzystwie chilli i kurkumy – imbir dzięki dodatkom wzmacnia działanie.
  3. Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania –  będzie gotował się dłużej i będzie bardziej twardy.
  4. Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.
  5. Świetnie smakuje, gdy cebulę przesmażymy na smalcu gęsim – niestety, nie będzie wtedy wegetariańska.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSzczypta hazardu na wyścigach konnych w Chester
Następny artykułSzarlotka na spodzie z płatków owsianych

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.