Zupa grochowa wegetariańska

2
1630
Talerz pełen grochówki wegetariańskiej.
Równie smaczna co grochówka tradycyjna ale tym razem bez mięsa.

Zupa grochowa wegetariańska z całego grochu! To nie grochówka wojskowa z bogatą mięsną wkładką. Nie do takiej formy zupy grochowej jesteśmy przyzwyczajeni, ale warto spróbować. Dzięki dodatkom ziół i dobrze przesmażonej cebuli, zasmakuje nawet entuzjastom mięsa.

Przygotowuję ją zawsze z całego, niełuskanego grochu. Ten rodzaj grochu nie zawsze jest dostępny, bo w sklepach króluje łuskany: cały lub połówki. Gotując łuskany groch, pozbawiamy się cennego błonnika, będącego w łupinach. Błonnika, którego tak nam brakuje na co dzień.

Do gotowania grochówki trzeba przystąpić dzień wcześniej. Groch należy wypłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość grochu. I wsypać szczyptę sody oczyszczonej – dzięki niej groch będzie łatwiej strawny. Grochu nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Następnego dnia wodę wylać, groch przepłukać, zalać świeżą wodą (znowu ze szczyptą sody) i gotować.

Wylanie wody, w której groch się moczył, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu groch staje się bardziej strawny. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczył – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.

Oczywiście, można zrobić grochówkę z grochu łuskanego – wtedy grochu nie trzeba wcześniej moczyć. Wystarczy wypłukać, zalać wodą i gotować.

A teraz przygotujmy pyszną grochówkę wegetariańską!

Grochówka przepis wegetariański: 

Grochówka wegetariańska: składniki

  • 200 g grochu całego, niełuskanego
  • 5 łyżek dobrego oleju: rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 – 2,5 litra wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • seler – kawałek
  • 3 spore ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • pół płaskiej łyżeczki całego kminku – ja daję więcej, bo lubimy kminek
  • plasterek obranego imbiru i szczypta chilli i kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej – warto dorzucić- grochówka będzie pachniała „wędzonką”
  • sól
  • pieprz
  • szczypta soli oczyszczonej

Grochówka wegetariańska: przygotowanie krok po kroku

  1. Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  2. Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde. Dodać przyprawy: paprykę, liście laurowe, ziele angielskie. Groch gotujemy około pół godziny. Trzeba spróbować – muszą być miękkie łuski, a część grochu może zacząć się rozpadać.
  3. Warzywa obrać. Połowę warzyw zatrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka wlać wodę, lekko posolić, dodać pozostałe, całe warzywa lub łyżkę koncentratu warzywnego – gotować około 15 minut. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.
  6. Dodać pokrojone ziemniaki i starte warzywa. Gotować jeszcze około 20 minut do miękkości ziemniaków.
  7. Wyjąć ugotowane w całości seler, pietruszkę i marchewkę.
  8. Połączyć wywar i warzywa z grochem.
  9. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek można zmiażdżyć.
  10. Na patelni rozgrzać olej i dość mocno przesmażyć na nim cebulę – musi być brązowa. Pod koniec smażenia wrzucić na chwilkę czosnek. Dodać do zupy.
  11. Sypnąć majeranek, lubczyk i tymianek. Popieprzyć i posolić. Przegotować.
  12. Spróbować i jeżeli trzeba doprawić.
  13. Znakomicie smakuje z kromką domowego chleba.
Wskazówki:
  1. Zamiast surowych warzyw można dodać łyżkę gotowego koncentratu warzywnego lub jedno i drugie.
  2. Dzięki dodaniu imbiru zupa będzie bardziej rozgrzewająca. I wtedy najlepiej w towarzystwie chilli i kurkumy – imbir dzięki dodatkom wzmacnia działanie.
  3. Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania –  będzie gotował się dłużej i będzie bardziej twardy.
  4. Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.
  5. Świetnie smakuje, gdy cebulę przesmażymy na smalcu gęsim – niestety, nie będzie wtedy wegetariańska. Sprawdź przepis na gęsi smalec.

Sprawdź inne przepisy na zupy wegetariańskie oraz tradycyjny przepis na grochówkę:

Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów

Zupa barszcz ukraiński – wegetariański

Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem

Wielkanocna zupa chrzanowa wegetariańska

Grochówka z wkładką mięsną

Przepisy na zupy

Jak smakowała grochóweczka? Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Coraz więcej potraw tradycyjnie mięsnych ma swoje wegetariańskie odpowiedniki. Jestem bardzo ciekawa który wariant Tobie bardziej smakuje? Daj znać poniżej – twoje zdanie jest dla mnie bardzo pomocne.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!