koper włoski

Przepisy Surówki i sałatki

Surówka z kopru włoskiego – jak dobrze przyrządzić koper włoski?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 28 października 2019

Delikatny smaczek i aromat anyżku pochodzący z kopru włoskiego, przełamany ostrością rzodkiewki. Pyszna sałatka.Koper włoski znany jest także pod nazwą „fenkuł”.Jak przyrządzić koper włoski? Usłyszałam parę dni temu pytanie, przy stoisku warzywnym w jednym z – lepiej zaopatrzonych – marketów. Dwie dziewczyny zastanawiały się, co zrobić z bulwą włoskiego kopru.

Przypomniałam sobie, że tak dawno nie robiłam sałatki z kopru włoskiego, że sama zapomniałam, co do niej dodawałam. Poszperałam w moim starym „zeszycie kuchennym” i znalazłam „Koper włoski surówka przepis”.

Oto ona – kiedyś często przyrządzana, teraz ponownie wróciła do mojej kuchni.

Surówka z kopru włoskiego może być po prostu przekąską, dodatkiem do grillowanych warzyw czy ryb, ale także znakomitym daniem do wzięcia do pracy na drugie śniadanie.

Przygotowując sałatkę z kopru włoskiego, trzeba dobrze obrać bulwę fenkułu- usunąć zewnętrzne, łykowate nasady łodyg, które nie nadają się do jedzenia. Nie, nie są trujące czy szkodliwe, tylko po prostu niedobre.

Przepis na danie: Koper włoski – surówka

Składniki dania: Koper włoski – surówka

  • bulwa kopru włoskiego
  • kilka sztuk rzodkiewek lub połowa białej rzodkwi
  • duży zielony ogórek lub dwa mniejsze ogórki zielone
  • cebula dymka – biała część i kawałek zielonych gałązek
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • garść szpinaku baby, roszponki lub jakiejkolwiek sałaty ( za wyjątkiem rukoli)
  • zielone zioła: spora łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  •  3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, łyżeczka soli – na sos vinegret
  •  pieprz

Przygotowanie dania:  Koper włoski – surówka

  1. Koper obrać z zewnętrznych łodyg i odciąć twardą końcówkę.
  2. Bulwę kopru przekroić na pół i pokroić na cienkie paseczki.
  3. Koper włożyć do miski, delikatnie skropić sokiem z cytryny i zostawić na kilkanaście minut.
  4. Rzodkiewkę umyć, pokroić w półplastry.
  5. Ogórek obrać ze skóry, pokroić w półplastry.
  6. Sałatę umyć i osuszyć.
  7. Cebulkę drobno pokroić.
  8. Zioła posiekać.
  9. Przygotować sos vinegret. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Można także wykorzystać blender lub trzepaczkę. Wymieszać.
    Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
  10. Do miski z pokrojonym koprem dodać pozostałe składniki surówki. Polać przygotowanym sosem vinegret, popieprzyć, dobrze wymieszać.
Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments