truskawki poukładane na górze deseru

Desery Przepisy

Przepis na deser z truskawkami w stylu tiramisu

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 23 czerwca 2023

Pełen kolorów i smaków deser z truskawkami polecam w sezonie na świeże owoce. To pyszny deserem z mascarpone i bitą śmietaną, który przypomina smak tiramisu!

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie tego tiramisu bez jajek zajmie zaledwie kilkanaście minut. Dodatkowo, możesz zastąpić truskawki malinami, borówkami, brzoskwiniami jagodą kamczacką lub innymi owocami dla odmiany smakowej.

  • Ekspresowy deser gotowy w zaledwie 20 minut
  • Wykorzystuje kilka łatwo dostępnych składników
  • Możesz eksperymentować z różnymi owocami zamieniając truskawki na inne świeże owoce

Przepis na tiramisu truskawkowe bez jajek

Składniki potrzebne do zrobienia deseru z truskawek i mascarpone

  • 250 gram serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – najlepiej prawdziwej
  • około 20-24 biszkoptów
  • mocna kawa, wystudzona
  • truskawki świeże
  • mięta do dekoracji – wskazana, ale niekonieczna

Jak zrobić deser tiramisu z truskawkami?

  1. Śmietankę dobrze schłódź – to bardzo ważne, bo w przeciwnym razie śmietana nie ubije się.
  2. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii, kontynuując ubijanie, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Dodawaj serek mascarpone partiami i delikatnie ubijaj aż do połączenia się składników.
  4. Przygotuj naczynie na deser. Zanurz biszkopty w wystudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
  5. Następnie nałóż na biszkopty warstwę kremu z mascarpone i śmietanki. Powtarzaj ten proces, tworząc kolejne warstwy biszkoptów i kremu, aż do zakończenia składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem.
  6. Posyp wierzch deseru kakao – najlepiej przez sitko – aby delikatnie je przykryć.
  7. Truskawki umyj i osusz. Pokrój w plastry i poukładaj na górze tego letniego deseru.
  8. Przykryj naczynie folią spożywczą i umieść deser w lodówce na co najmniej 4 godziny (lub nawet przez noc), aby smaki się przegryzły i deser dobrze schłodził.
  9. Przed podaniem wyjmij deser z lodówki. Możesz go pokroić na porcje lub zostawić w naczyniu i każdy będzie sobie nabierał porcję.
  10. Udekoruj miętą – jeśli chcesz.

Jakie biszkopty do tiramisu z truskawkami bedą najlepsze?

Możesz użyć włoskich biszkoptów (do kupienia w marketach u nas) lub dowolnych polskich. Polecam jednak wybrać biszkopty o podłużnym kształcie.

A co do takiego pysznego deseru w stylu tiramisu? 

Polecam filiżankę kawy, ale znakomicie smakuje także szklaneczka domowej lemoniady.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments