Przepis na deser z truskawkami w stylu tiramisu
Pełen kolorów i smaków deser z truskawkami polecam w sezonie na świeże owoce. To pyszny deserem z mascarpone i bitą śmietaną, który przypomina smak tiramisu!
Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie tego tiramisu bez jajek zajmie zaledwie kilkanaście minut. Dodatkowo, możesz zastąpić truskawki malinami, borówkami, brzoskwiniami jagodą kamczacką lub innymi owocami dla odmiany smakowej.
- Ekspresowy deser gotowy w zaledwie 20 minut
- Wykorzystuje kilka łatwo dostępnych składników
- Możesz eksperymentować z różnymi owocami zamieniając truskawki na inne świeże owoce
Przepis na tiramisu truskawkowe bez jajek
Składniki potrzebne do zrobienia deseru z truskawek i mascarpone
- 250 gram serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – najlepiej prawdziwej
- około 20-24 biszkoptów
- mocna kawa, wystudzona
- truskawki świeże
- mięta do dekoracji – wskazana, ale niekonieczna
Jak zrobić deser tiramisu z truskawkami?
- Śmietankę dobrze schłódź – to bardzo ważne, bo w przeciwnym razie śmietana nie ubije się.
- Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii, kontynuując ubijanie, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodawaj serek mascarpone partiami i delikatnie ubijaj aż do połączenia się składników.
- Przygotuj naczynie na deser. Zanurz biszkopty w wystudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
- Następnie nałóż na biszkopty warstwę kremu z mascarpone i śmietanki. Powtarzaj ten proces, tworząc kolejne warstwy biszkoptów i kremu, aż do zakończenia składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem.
- Posyp wierzch deseru kakao – najlepiej przez sitko – aby delikatnie je przykryć.
- Truskawki umyj i osusz. Pokrój w plastry i poukładaj na górze tego letniego deseru.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i umieść deser w lodówce na co najmniej 4 godziny (lub nawet przez noc), aby smaki się przegryzły i deser dobrze schłodził.
- Przed podaniem wyjmij deser z lodówki. Możesz go pokroić na porcje lub zostawić w naczyniu i każdy będzie sobie nabierał porcję.
- Udekoruj miętą – jeśli chcesz.
Jakie biszkopty do tiramisu z truskawkami bedą najlepsze?
Możesz użyć włoskich biszkoptów (do kupienia w marketach u nas) lub dowolnych polskich. Polecam jednak wybrać biszkopty o podłużnym kształcie.
A co do takiego pysznego deseru w stylu tiramisu?
Polecam filiżankę kawy, ale znakomicie smakuje także szklaneczka domowej lemoniady.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!