Ziemniaki pieczone z oliwą i rozmarynem
Ziemniaki pieczone z oliwą rozmarynem lub z innymi ulubionymi ziołami, są doskonałą alternatywą dla gotowanych ziemniaków.
Przyrządzone w piekarniku z chrupiącą skórką, są nie tylko dodatkiem do mięs, ale znakomicie bronią się jako samodzielne danie z surówkami lub (latem) z kwaśnym mlekiem lub maślanką!
Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: przepis
Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: składniki
- kilka ziemniaków
- 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu – 2 długie gałązki lub łyżeczka rozmarynu suszonego
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju
- sól, pieprz
Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: przygotowanie krok po kroku
- Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.
- Najlepiej smakują, gdy skórka jest lekko chrupiąca, a środek upieczony.
Wskazówka:
- Zamiast rozmarynu lub suszonych ziół, można ziemniaki posypać suszonymi paprykami: słodką i ostrą.
Koniecznie przejrzyj też inne przepisy które przygotowałam:
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
Dip do pieczonego lub grilowanego mięsa
Zapiekane ziemniaczki to super dodatek do dań rybnych i mięsnych. A Ty do czego je dodajesz?
Jestem bardzie ciekawa Twoich pomysłów. Zostaw proszę swoją opinię w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!