Ziemnaki upieczone w piekarniku posypane rozmarynem

Dodatki Przepisy

Ziemniaki pieczone z oliwą i rozmarynem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 października 2016

Ziemniaki pieczone z oliwą rozmarynem lub z innymi ulubionymi ziołami, są doskonałą alternatywą dla gotowanych ziemniaków.

Przyrządzone w piekarniku z chrupiącą skórką, są nie tylko dodatkiem do mięs, ale znakomicie bronią się jako samodzielne danie z surówkami lub (latem) z kwaśnym mlekiem lub maślanką!

Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: przepis

Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: składniki

  • kilka ziemniaków
  • 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu – 2 długie gałązki lub łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem: przygotowanie krok po kroku 

  1. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.
  4. Najlepiej smakują, gdy skórka jest lekko chrupiąca, a środek upieczony.
Wskazówka:
  • Zamiast rozmarynu lub suszonych ziół, można ziemniaki posypać suszonymi paprykami: słodką i ostrą.

Koniecznie przejrzyj też inne przepisy które przygotowałam:

Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach

Dip do pieczonego lub grilowanego mięsa

Sos curry z majonezem

Zupy krem

Dania główne

Zapiekane ziemniaczki to super dodatek do dań rybnych i mięsnych. A Ty do czego je dodajesz?

Jestem bardzie ciekawa Twoich pomysłów. Zostaw proszę swoją opinię w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments