Pomidorówka na rosole – tradycyjna, prosta i pyszna

0
897
Zupa pomidorowa według tradycyjnego przepisu. Ze śmietaną lub jogurtem.
Tradycyjna pomidorówka - do skomponowania z dodatkami.

Pomidorowa na rosole z makaronem lub jest najbardziej tradycyjną „pomidorówką” gotowaną w – prawie – każdej polskiej rodzinie.

W czasach mojego dzieciństwa, zarówno w moim rodzinnym domu, jak i i cioć, babci czy w domach koleżanek, w poniedziałek z reguły była zupa pomidorowa na niedzielnym rosole. Pamiętam, że myślałam, że tak właśnie musi być!

Zakładając własną rodzinę, kontynuowałam tę swoistą tradycję. Zresztą dla mojego męża nie było w tym nic dziwnego – u nich było tak samo.

Różnie jednak przyrządzano zupę pomidorową na rosole. W moim domu najczęściej gotowało się ją z przygotowanego wcześniej przecieru pomidorowego lub pomidorów w przecierze pomidorowym.

Czasem wzmacniana była koncentratem pomidorowym, a bywało, że jedynym pomidorowym składnikiem był koncentrat pomidorowy.

Z biegiem lat, kiedy sprzedaży pojawiły się różnego rodzaju gotowe przetwory pomidorowe i one stały się składnikiem zupy.

Jako dodatek u mnie zawsze był makaron – najczęściej, też z niedzieli – taki cienko krojony. Czasem pojawiał się makaron „gwiazdki”, „kolanka” lub „muszelki”. Ale ze zwykłym najbardziej mi smakował – i tak jest do dzisiaj.

W innych domach podawano również zupę pomidorową na rosole, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Co kto lubi.

Tak więc dzisiaj możliwości przygotowania tej zupy mamy naprawdę wiele. Nie gotuję już co prawda pomidorowej w każdy poniedziałek, ale nadal uwielbiam jej smak. A co tam! Dodatkowo wzmocniona jest jak niegdyś śmietaną!

Znacznie częściej jednak przygotowuję zupę pomidorową w innym wydaniu: wegetariańską z oliwą lub zupę pomidorową z serem feta.

Pomidorowa na rosole z jogurtem: przepis

Zupa pomidorowa na rosole: składniki

  • świeże pomidory 1 kg lub 700 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego lub koncentrat pomidorowy – małe opakowanie. Sprawdź przepis na przecie pomidorowy.
  • 1 l rosołu z – nie może być z kostki, ma być taki prawdziwy, na mięsie
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku

Zupa pomidorowa na rosole: przygotowanie krok po kroku

  1. Pomidory pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
  2. Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
  3. Ugotowany wcześniej rosół podgrzać, ewentualnie dolać nieco gorącej wody – jeśli rosołu jest za mało, lub jest zbyt tłusty.
  4. Do gorącego rosołu dodać przetarte pomidory lub przecier lub koncentrat i mieszać, aż do połączenia się składników. Zagotować.
  5. Śmietanę dać do małego naczynia. Dodać mąkę i dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek.
  6. Dolać kilka łyżek gorącej zupy  (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
  7. Zagotować.
  8. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  9. Świetnie smakuje posypana poszatkowaną zieloną pietruszką.
  10. Podawać można według upodobań: z ryżem lub makaronem. Lub solo – jako gorący kubek!
Wskazówki:
  1. Zupy pomidorowej nie trzeba zaprawiać śmietaną – może być tylko sam rosół.
  2. Zamiast śmietany można użyć jogurtu.
  3. Nie trzeba zagęszczać zupy mąką – w tym wypadku należy śmietanę/jogurt zahartować i wlać do zupy.
  4. Ilość pomidorów lub przecieru trzeba dobrać do swojego smaku. Ja lubię bardzo esencjonalna pomidorową, więc czasem – gdy pomidory nie mają zbyt intensywnego smaku – dodaję więcej niż jest w przepisie.

Zobacz inne przepisy na zupy!

Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

Zupa pomidorowa wegetariańska

Zupa pomidorowa z serem feta

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem  

Przepisy na zupy

A jaki jest Twój ulubiony dodatek do pomidorówki?Makaron, ryż czy jako gorący kubek? 

Jeżeli masz pytania związane z przepisem – pisz w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli będę mogła pomóc.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!