Zupa rybna aromatyczna z dodatkiem kaparów

0
6935
zupa z dorsza z warzywami
Przepis na pyszną zupę rybną z warzywami i dodatkiem kaparów.
Zupa rybna aromat zawdzięcza egzotycznym przyprawom dodanym do wywaru. Smakuje każdemu, nawet osobom, które na co dzień nie są zbyt wielkimi zwolennikami rybnych zup.

Warto wprowadzić tę pożywną, rybną zupę do codziennego jadłospisu.
Kiedyś obawiałam się zup z ryb, i w ogóle ryb z ośćmi, bo mam jakąś „fobię ościową”. Poradziłam sobie jednak z tym problemem, przeprowadzając podwójną kontrolę anty – ościową.
Próbowałam robić zupę rybną z wielu gatunków ryb, ale muszę powiedzieć, że najbardziej smakuje mi przyrządzona z dorsza.
Staram się kupować świeże ryby, ale jeśli nie mam takiej możliwości, kupuję mrożoną – „wyjdzie” równie dobra. Z tym, że w takim przypadku, ryby należy rozmrozić i opłukać.
Dobrze jest kupić filety z dorsza, ale i tak należy jeszcze dodatkowo sprawdzić, czy nie mają ości. Zdecydowanie najbardziej bezpiecznie – i równie smakowicie – będzie w przypadku ugotowania zupy rybnej z polędwicy z dorsza.
Zupa jest tak smakowita, za sprawą dodanych przypraw i  kaparów, które dodają jej wyrazistości i lekkiej cierpkości.

Przepis na danie: Zupa rybna aromatyczna

Składniki dania: Zupa rybna aromatyczna

  • ryba morska około 0,5 kg: dorsz, sola, kergulena, morszczuk – wg upodobań
  • 1,5 litra wody
  • biała część pora – około 7 cm
  • dwie gałązki selera naciowego
  • marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżka tłuszczu: masło klarowane lub delikatny olej
  • kapary w słoiku – najlepiej solone – mały słoik
  • nać świeżej pietruszki
  • mały jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – opcjonalnie
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki  curry
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Zupa rybna aromatyczna

  1. Rybę, jeśli ma ości, wyfiletować.
  2. Rybę ugotować: powoli i na małym ogniu 20 minut.
  3. Rybę wyjąć, podzielić na małe kawałki, sprawdzić czy nie ma ości. Pozostały wywar można – dla pewności – przecedzić. Rybę włożyć z powrotem do wywaru.
  4. Marchew obrać, pokroić w słupki.
  5. Seler i por pokroić w paski.
  6. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa, ugotować do miękkości, jednak pilnować, żeby nie rozgotowały się na papkę.
  7. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Zarumienioną dodać do zupy.
  8. Dodać kawałki ryby.
  9. Dodać przyprawy i kapary, jeszcze chwilę pogotować.
  10. Dodać sól i pieprz do smaku.
  11. Kiedy zupa przestanie się gotować – dodać do niej jogurt naturalny lub śmietanę – opcjonalnie. Dobrze smakuje także bez dodatku jogurtu.
  12. Pietruszkę drobno posiekać. Posiekaną pietruszką posypać zupę.

Lubisz ryby? 

Kontynuacją połączenia smaków ryby z kaparami może być Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi i kaparami podany na drugie danie. Albo najzwyczajniej usmażony na patelni kawałek ryby, który podasz z surówką z kiszonej kapusty.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!