Zupa soczewicowa z zielonej soczewicy – Grecki przepis

2
460
Talerz z zupą z zielonej soczewicy
Soczewica bogata w biało to dobry zamiennik mięsa.

Przepis na zupę soczewicową z soczewicy zielonej z pomidorami. Zaskoczeniem z wakacji na którejś z greckich wysp, był dla mnie fakt, że ulubioną zupą Greków jest zupa z zielonej soczewicy.

Tam spróbowałam ją po raz pierwszy –  nawet nieźle smakowała – ciepła i aromatyczna, gdy temperatura powietrza przewyższała 30°C. Zagościła  i w mojej kuchni. Latem rozkoszujemy się smakiem pachnących słońcem pomidorów, a zimą jest … wspomnieniem lata.

Latem wiadomo, kupuję pomidory w ulubionym warzywniaku. Późnym latem staram się zamrozić pomidory z ekologicznych upraw – mam wtedy zapas na zimę. Jeśli mi zabraknie, to korzystam z gotowych pomidorów w zalewie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zupa będzie jeszcze szybciej ugotowana – odpada obieranie ze skórki. Oczywiście, zalewę  pomidorową także dodaję do zupy. Co kto lubi i preferuje.

A zielona soczewica będąca idealnym źródłem białka, powinna chociaż raz w tygodniu zagościć na naszym stole, jako pyszny zamiennik mięsa.

Więcej o soczewicy, jej odmianach i sposobie gotowania przeczytasz w artykule odkrywającym właściwości soczewicy.

A jak już ją polubisz, to zrób następny krok i zasmakuj w bardzo pysznej i zdrowej paście do pieczywa lub warzyw. Sprawdź przepis na pastę Humus.

Zupa z zielonej soczewicy: przepis

Zupa z zielonej soczewicy: składniki

  • 250 gram zielonej soczewicy
  • 1.5 litra wody
  • 250 gram dojrzałych pomidorów lub pomidory w puszce
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 łyżki łyżki octu winnego
  • oregano świeże lub suszone
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Zupa z zielonej soczewicy: przygotowanie krok po kroku

  1. Pomidory obrać ze skórki.
  2. Marchew, cebulę i pomidory pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i rozgnieciony czosnek.
  4. Dodać marchewkę, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
  5. Zalać zimną wodą.
  6. Gotować około 20 minut, aż soczewica lekko zmięknie.
  7. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
  8. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  9. Gotować jeszcze około 15 minut.
  10. Na koniec dodać ocet winny.
Uwagi: 
  • Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny, ale zmieni to trochę smak zupy.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem – wtedy skórka łatwo zejdzie.

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z pomidorów 

Przepisy na zupy

Jeżeli Grecka soczewicowa Ci smakowała – zostaw komentarz ze swoją opinią!

Masz pytania związane z przepisem? Napisz w komentarzu to będę mogła Ci odpowiedzieć 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!