Zupa krem z groszku zielonego – prawdziwa bomba witaminowa

4
856
Zupa krem z zielonego groszku podana razem ze śmietaną.
Zielony groszek zapewni Ci prawdzie bogactwo witaminowe!

Zupa krem z groszku zielonego i marchewki to pełen głębokiej zieleni pro-zdrowotny i sycący talerz.

A,B,C i E … to nie jest moja pomyka „wyliczanki” alfabetu, ale dobro, które „siedzi” w małym, zielonym ziarenku. Sporo błonnika, żelaza i dobrze przyswajalnego białka – to dalsza wyliczanka doskonałości zielonego groszku. W mojej kuchni groszek zielony obowiązkowo „ląduje” w zupie minestrone. Za purée z groszku – przyznam się szczerze – nie przepadam i nie przygotowuję go w domu, ale zupa krem z zielonego groszku to już zupełnie inna bajka.

Zielony groszek jest o wiele lepiej strawny, niż bardziej znana jego wysuszona wersja, suchego grochu.

Zupa krem z groszku dobrze smakuje podana z groszkiem ptysiowym, ale jeszcze lepsza jest podana z maleńkimi tartinkami z ostrą pastą i kiełkami zielonego groszku. Pychota!

Zupa krem z zielonego groszku z warzywami: przepis 

Zupa krem z groszku zielonego: składniki

  • 0,5 kg zielonego groszku – świeży lub mrożony
  • 1 litr wody
  • na warzywny wywar: 2 małe marchewki,1/4 selera,pietruszka lub 2 łyżki koncentratu warzywnego. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.
  • zielona część  pora lub dwie gałązki selera naciowego lub kawałek pora i kawałek selera
  • 2 łyżki masła klarowanego lub dobrej oliwy
  • 1 cebula dymka z zieloną częścią lub zwykła cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z limonki lub cytryny
  • przyprawy wersja I ziołowa: bazylia, mięta lub szczypiorek
  • przyprawy wersja II egzotyczna: szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
  • kapka słodkiej śmietany – opcjonalnie

Zupa krem z groszku zielonego: przygotowanie krok po kroku

  1. Zielony groszek: jeśli świeży – należy go opłukać, jeśli mrożony – rozmrozić.
  2. Ugotować bulion z warzyw lub dodać do wrzątku bulion warzywny.
  3. Por pokroić w plasterki, dymkę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać masło lub olej. Wrzucić cebulę (jeśli mamy zielony szczypior to wraz z nim) i por – smażyć kilka minut, często mieszając.
  5. Do smażonej cebuli i pora dodać zielony groszek. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Czosnek rozgnieść za pomocą praski lub zmiażdżyć nożem.
  7. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek.
  8. Przesmażony groszek dodać do wywaru warzywnego, pogotować jeszcze kilka minut.
  9. Doprawić solą, pieprzem i cytryną, Dodać startą skórkę z limonki.
  10. Kilka groszków zostawić do dekoracji.
  11. Zupę zmiksować na krem.
  12. Posypać przyprawami według wybranej wersji: albo drobno posiekanymi ziołami, albo przyprawami z imbirem na czele.
  13. Ozdobić ziołami, dodać kapkę śmietany.

Zupa krem z zielonego groszku to nie jedyna zupa krem w moim zbiorze przepisów. Koniecznie poznaj pozostałe:

Zupa krem z kalafiora 

Zupa krem z zielonej sałaty

Zupa krem z grzybów

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami 

Zupa krem z cukinii wegetariańska

Przygotowałaś zupę według przepisu? Podziel się opinią w komentarzu!

Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu napisz w komentarzu. Chętnie pomogę :). Uwielbiam gotować i chcę żeby wam sprawiało to tyle samo radości co mnie.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!