Sałatka z rukoli i gruszki

0
317
misa z sałatką z rukoli i gruszki wzbogacona smakiem sosu jogurtowego
Potrawy - sałatka z rukoli i gruszki wzbogacona smakiem sosu jogurtowego

Lekka goryczka rukoli wzbogacona aromatem podpieczonych orzechów i chrupiącego, białego miąższu gruszki tworzą doskonałe połączenie.

Po wielu próbach z rodzajami sosów pasującymi do tej sałatki, doszłam do wniosku, że najlepiej komponuje się sos z dodatkiem pleśniowego seraRukola – moja ulubiona sałata zimową porą – to przecież bogactwo minerałów, witamin, antyoksydantów i w dodatku bardzo mała ilość kalorii.

Przepis na danie: Sałatka z rukoli i gruszki

Składniki dania: Sałatka z rukoli i gruszki

  • 3 duże garście rukoli*
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub orzechów włoskich
  • 3 średniej wielkości twardsze gruszki
  • 2 łyżki kaparów*
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek sosu z serem pleśniowym
  • świeże pieczywo jako dodatek

Składniki dania: Sos do sałatki z rukoli i gruszki

  • 1 opakowanie naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Sałatka z rukoli i gruszki

  1. Orzechy dość grubo posiekać i podsmażyć na suchej patelni lub w piekarniku (2 do 3 minuty). Lekko podpieczone orzechy znacznie silniej pachną, ale trzeba uważać, żeby ich nie przypalić, powinny się tylko lekko zrumienić.
  2. Gruszki umyć – nie obierać ze skórki-  wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki.
  3. Liście rukoli umyć, osuszyć i włożyć do dużej salaterki/misy.
  4. Na sałacie poukładać  podpieczone orzechy i pokrojone gruszki, posypać kaparami.
  5. Zalać sosem z serem pleśniowym.
  6. Podawać z pieczywem. Z sałatką świetnie komponuje się białe pieczywu typu bagietka, które można podgrzać w piekarniku. Albo upieczony w domu chleb z ziarnami według przepisu.

Przygotowanie dania: Sos z serem pleśniowym

  1. Ser – bez skórki – pokroić na kawałki i rozgnieść w miseczce z 1/3 jogurtu
  2. Wlać resztę jogurtu, oliwę i sok z cytryny.
  3. Utrzeć ręcznie lub mikserem.
  4. Wsypać szczypiorek, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Najpierw spróbuj, ser jest dość słony i być może nie trzeba będzie więcej solić.
Wskazówki
  • *jeśli ktoś nie lubi goryczki rukoli, można użyć młodych listków szpinaku albo sałatki roszponki
  • *kapary mogą być zarówno solone jak i w zalewie

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!