Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z buraków i fety – przepis Anety z Pokrzywnika

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 9 kwietnia 2020

Sałatka z buraków i fety. Doskonałe połączenie delikatnego smaku buraków z wyrazistym serem i podpieczonymi orzechami.

Przepis na sałatkę z buraków i fety jest zupełnie wyjątkowy na mojej stronie.

Po pierwsze dlatego, że nie przygotowałam sałatki sama ( 9 kwietnia 2020 roku, gdy piszę ten tekst), ale na pewno zrobię ją na najbliższe święta Wielkanocne.

Fotografia również nie jest mojego autorstwa. Jedno i drugie otrzymałam od Anety z gospodarstwa agroturystycznego Pokrzywnik 11.

A po drugie związana jest z historią domu, który mam nadzieję odwiedzić.

Szukając przyjaznego miejsca na spędzenie Wielkanocy, znalazłam Pokrzywnik 11 nieopodal Lubomierza. Gospodarstwo agroturystyczne położone u stóp Karkonoszy, na „krańcu świata” – jak gospodarze o sobie piszą.

Zauroczona domem i opiniami o rewelacyjnym, wegetariańskim jedzeniu, zdecydowałam się wyjechać do Pokrzywnika na święta. Spędzić aktywnie czas, w otoczeniu natury i w przyjaznej atmosferze.

Koronawirus zmienił wszystkie plany. Także moje. Sałatka z buraków i fety miała nam zostać zaserwowana na świątecznym stole w Pokrzywniku. Zapewne tak będzie, ale tylko dla gospodarzy.

Od Anety otrzymałam przepis i zamieszczam go tutaj ( za zgodą właścicielki oczywiście). A w święta wielkanocne sałatka pojawi się na moim wielkanocnym stole.

A do Pokrzywnika 11 i tak pojadę! 🙂

Przepis na: Sałatka z buraków i fety

Składniki dania: Sałatka z buraków i fety

  • 5 dużych buraków
  • kostka sera typu feta
  • zielona pietruszka
  • garść orzechów włoskich
  • sos winegret ( oliwa z oliwek, sól, pieprz i ocet balsamiczny)
Przygotowanie dania: Sałatka z buraków i fety
  1. Zrobić sos: ocet balsamiczny sól i cukier wlać naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
  2. Orzechy wrzucić na suchą patelnię i chwilkę podprażyć, uważając, żeby się nie przypaliły.
  3. Podprażone orzechy pokroić na kawałki.
  4. Natkę pietruszki poszatkować.
  5. Buraki ugotować – najlepiej na parze – ostudzić. Obrać ze skórki.
  6. Obrane buraki pokroić na cienkie plastry.
  7. Fetą pokroić na drobną kostkę.
  8. Buraki rozłożyć na płaskim talerzu, posypać fetą pokrojoną w kostkę, orzechami i pietruszką.
Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments