
Sałatka z buraków i fety – przepis Anety z Pokrzywnika
Sałatka z buraków i fety. Doskonałe połączenie delikatnego smaku buraków z wyrazistym serem i podpieczonymi orzechami.
Przepis na sałatkę z buraków i fety jest zupełnie wyjątkowy na mojej stronie.
Po pierwsze dlatego, że nie przygotowałam sałatki sama ( 9 kwietnia 2020 roku, gdy piszę ten tekst), ale na pewno zrobię ją na najbliższe święta Wielkanocne.
Fotografia również nie jest mojego autorstwa. Jedno i drugie otrzymałam od Anety z gospodarstwa agroturystycznego Pokrzywnik 11.
A po drugie związana jest z historią domu, który mam nadzieję odwiedzić.
Szukając przyjaznego miejsca na spędzenie Wielkanocy, znalazłam Pokrzywnik 11 nieopodal Lubomierza. Gospodarstwo agroturystyczne położone u stóp Karkonoszy, na „krańcu świata” – jak gospodarze o sobie piszą.
Zauroczona domem i opiniami o rewelacyjnym, wegetariańskim jedzeniu, zdecydowałam się wyjechać do Pokrzywnika na święta. Spędzić aktywnie czas, w otoczeniu natury i w przyjaznej atmosferze.
Koronawirus zmienił wszystkie plany. Także moje. Sałatka z buraków i fety miała nam zostać zaserwowana na świątecznym stole w Pokrzywniku. Zapewne tak będzie, ale tylko dla gospodarzy.
Od Anety otrzymałam przepis i zamieszczam go tutaj ( za zgodą właścicielki oczywiście). A w święta wielkanocne sałatka pojawi się na moim wielkanocnym stole.
A do Pokrzywnika 11 i tak pojadę! 🙂
Przepis na: Sałatka z buraków i fety
Składniki dania: Sałatka z buraków i fety
- 5 dużych buraków
- kostka sera typu feta
- zielona pietruszka
- garść orzechów włoskich
- sos winegret ( oliwa z oliwek, sól, pieprz i ocet balsamiczny)
- Zrobić sos: ocet balsamiczny sól i cukier wlać naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
- Orzechy wrzucić na suchą patelnię i chwilkę podprażyć, uważając, żeby się nie przypaliły.
- Podprażone orzechy pokroić na kawałki.
- Natkę pietruszki poszatkować.
- Buraki ugotować – najlepiej na parze – ostudzić. Obrać ze skórki.
- Obrane buraki pokroić na cienkie plastry.
- Fetą pokroić na drobną kostkę.
- Buraki rozłożyć na płaskim talerzu, posypać fetą pokrojoną w kostkę, orzechami i pietruszką.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!