Zupa z zielonej soczewicy

2
257
talerz z zupą z zielonej soczewicy
Zupa z zielonej soczewicy

Zaskoczeniem z wakacji na którejś z greckich wysp, był dla mnie fakt, że ulubioną zupą Greków jest zupa z zielonej soczewicy.

Tam spróbowałam ją po raz pierwszy –  nawet nieźle smakowała – ciepła i aromatyczna, gdy temperatura powietrza przewyższała 30°C. Zagościła  i w mojej kuchni. Latem rozkoszujemy się smakiem pachnących słońcem pomidorów, a zimą jest … wspomnieniem lata.

Latem wiadomo, kupuję pomidory w ulubionym warzywniaku. Późnym latem staram się zamrozić pomidory z ekologicznych upraw – mam wtedy zapas na zimę. Jeśli mi zabraknie, to korzystam z gotowych pomidorów w zalewie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zupa będzie jeszcze szybciej ugotowana – odpada obieranie ze skórki. Oczywiście, zalewę  pomidorową także dodaję do zupy. Co kto lubi i preferuje.

A zielona soczewica będąca idealnym źródłem białka, powinna chociaż raz w tygodniu zagościć na naszym stole, jako pyszny zamiennik mięsa.

Więcej o soczewicy, jej odmianach i sposobie gotowania przeczytasz w artykule odkrywającym właściwości soczewicy.

A jak już ją polubisz, to zrób następny krok i zasmakuj w bardzo pysznej i zdrowej paście do pieczywa lub warzyw. Oto ona – Humus. 

Przepis na danie: Zupa z zielonej soczewicy

Składniki dania: Zupa z zielonej soczewicy

  • 250 gram zielonej soczewicy
  • 1.5 litra wody
  • 250 gram dojrzałych pomidorów lub pomidory w puszce
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 łyżki łyżki octu winnego
  • oregano świeże lub suszone
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa z zielonej soczewicy

  1. Pomidory obrać ze skórki.
  2. Marchew, cebulę i pomidory pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i rozgnieciony czosnek.
  4. Dodać marchewkę, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
  5. Zalać zimną wodą.
  6. Gotować około 20 minut, aż soczewica lekko zmięknie.
  7. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
  8. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  9. Gotować jeszcze około 15 minut.
  10. Na koniec dodać ocet winny.
Uwagi: 
  • Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny, ale zmieni to trochę smak zupy.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem – wtedy skórka łatwo zejdzie.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułKurczak w sosie curry
Następny artykułSałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaCzerwona soczewica Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Czerwona soczewica
Gość

To prawda, również to zauważyłem będąc w Grecji 😉 Powiem więcej…od czasu wyjazdu wręcz zakochałem się w daniach z soczewicą.

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.