Sałatka ze szparagów i karczochów
Szparagi i karczochy tworzą idealne, bardzo zdrowe i wysmakowane połączenie. Obydwa warzywa, dzięki bogactwu minerałów i witamin, są błogosławieństwem dla organizmu spragnionego wiosną zdrowego pożywienia.
Poza tym obydwa warzywa świetnie wpływają na trawienie, a dzięki niskiej kaloryczności są świetnym produktem dla odchudzających się.
Szparagi świetnie smakują ugotowane na parze – w artykule Świeże szparagi znajdziesz sposób, jak to najlepiej zrobić. Szparagi można także podpiec na patelni lub w piekarniku. Do sałatki będą wyborne!
Szparagi, najlepiej smakują świeże. Ale chcąc przypomnieć sobie smak lata zimą, możemy użyć szparagów w słoiczku.
Przygotowując szparagi do sałatki, pilnuję, aby się za bardzo nie rozgotowały. Najlepiej, gdy są „al dente”.
Przepis na danie: Sałatka ze szparagów i karczochów
Składniki dania: Sałatka ze szparagów i karczochów
- 60 dag szparagów zielonych lub białych
- 2 jajka
- 10 sztuk suszonych, marynowanych w oleju pomidorów
- słoiczek serc z karczocha *
- łyżka oleju lub masła do smażenia szparagów
- kawałek parmezanu
- łyżka posiekanej zielonej cebulki lub innych ulubionych ziół
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Sałatka ze szparagów i karczochów
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Białe szparagi obrać i usunąć zdrewniałe końcówki, zielonym tylko usunąć końcówki.
- Szparagi pokroić na kawałki około 3 – 4 cm, odciąć główki
- Szparagi – oprócz główek, które dorzucić po kilku minutach – ułożyć na posmarowanej masłem klarowanym lub oliwie naczyniu. Posolić i popieprzyć, spryskać także z góry oliwą lub położyć odrobinę masła.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika – piec około 10 – 15 minut. Czas pieczenia zależny jest od grubości szparagów. Najlepiej po kilka minutach sprawdzić widelcem – powinny być lekko twarde.
- Zamiast w piekarniku można upiec na patelni grillowej. Sposób pieczenia analogiczny jak w piekarniku.
- Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać.
- Suszone pomidory pokroić w dość drobną kostkę.
- Z parmezanu zrobić wiórki.
- Szparagi rozłożyć na talerzu, obłożyć przekrojonymi na pół sercami karczochów.
- Posypać pomidorami, jajkami, zieleniną i wiórkami parmezanu.
Wskazówki
Poza szparagowym sezonem używam karczochów ze słoika, ale jeśli ktoś ma dostęp do świeżych – sałatka tylko na tym zyska.
Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!