
Biały sos na szybko – sos holenderski do kalafiora i szparagów
Przepis na sos biały holenderski do szparagów. Zrobiony na bazie masła z jajkiem i odrobiną mąki podaje się z gotowanymi szparagami, kalafiorem lub karczochami.
Delikatniejszy niż sos holenderski – nie jest aż tak tłusty, a równie dobry. Podawać na stół w osobnej sosjerce – każdy biesiadnik „kapnie” sobie na talerz według potrzeby.
Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora: przepis
Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora: składniki
- 10 dkg masła
- 1 łyżka octu owocowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 surowe żółtko
- sól i pieprz – najlepiej biały
- woda lub delikatny rosół
Jak zrobić sos biały holenderski: przygotowanie krok po kroku
- Do małego rondla dać połowę masła z mąką i postawić na piecu.
- Gdy nabierze lekko brązowego koloru, wlewać powoli rosół lub wodę, cały czas energicznie mieszając – na przykład drewnianą trzepaczką – aż powstanie gładki sos – nie dopuścić do powstania grudek.
- Nie gotować zbyt długo, dodać resztę masła i ocet i przyprawy.
- Zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem i podawać.
Koniecznie poznaj też pozostałe przepisy na domowe sosy:
Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis
Sos winegret – dwa proste przepisy na rewelacyjny sos
Prawda że sos holenderski można szybko przygotować?
Jeżeli zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem to już powinnaś się cieszyć przepysznym smakiem. Pozostało tylko przygotować szparagi i zostawić komentarz ze swoją opinią 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!