Desery Przepisy

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 października 2016

Ciasto marchewkowe z bakaliami, o delikatnej i miękkiej konsystencji, dobrze smakuje o każdej porze roku, ale najbardziej w czasie jesiennej i zimowej szarugi, bowiem rozgrzewa smakiem i kolorem.

Przepis otrzymała od Moniki, która mieszka w Londynie, ale spotykamy się od czasu do czasu ( zawsze przypadkiem, bez uprzedniego umawiania się) na warsztatach jogi. Tym razem spotkałyśmy się w Białym Domu w Antoniowie.

Urok miejsca sprzyjał pogaduchom i wspomnieniom. I tak jakoś rozmowa zeszła na pieczeniu ciast. Inspiracją były słodkości które serwowano nam na deser po obiedzie – rewelacyjne, podobnie zresztą jak i pozostałe, wegańskie jedzenie.

Przepis na ciasto marchewkowe, które otrzymałam od Moniki jest podobno bardzo prosty i udaje się nawet tym, którzy nie mają talentu do pieczenia. Po powrocie do domu upiekłam. Faktycznie, łatwe i szybkie ciasto z marchwi. Z rodzaju tych, które zawsze udają się.

Do ciasta z marchwi koniecznie dodajemy olej kokosowy, więc jeśli ktoś jeszcze nie zna tego zdrowego oleju, to będzie doskonała okazja, aby niejako zaprosić go do kuchni.

Jak zrobić ciasto marchewkowe? Prosto i szybko! Poniżej przepis – naprawdę, udaje się każdemu.

Przepis na danie: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Składniki dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

  • 300 gram zmielonej marchewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego – rafinowanego lub nierafinowanego
  • 2 garści namoczonych rodzynek
  • kilka pokrojonych suszonych moreli
  • 100 gram pokrojonych orzechów włoskich
  • 180 gram zmielonych migdałów
  • 1 łyżka sody
  • trochę zmielonej ( świeżo) gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
  • odrobina wanilii

Przygotowanie dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

  1. Olej kokosowy lekko podgrzać do momentu roztopienia. Dodać 3 jajka i zmiksować.
  2. Dodać zmieloną marchewkę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszać.
  3. Do masy dodać migdały, sodę, gałkę, cynamon i imbir.
  4. Ponownie dobrze wymieszać.
  5. Włożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja preferuję papier).
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec w tej temperaturze  –  włączając termoobieg – 45 minut.
Wskazówki
  • Do ciasta marchewkowego najlepiej użyć migdałów bez skórki – płatki lub słupki i zmielić lub kupić zmielone. Dostępne na stoiskach/w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Podpowiedź Moniki: „Dla posiadaczy Termomixu:  marchewkę zmielić na poziomie 7″.

A może masz ochotę na bardziej tradycyjne, równie pyszne ciasto marchewkowe? Kliknij na link pod którym znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe które zawsze się udaje:

Ciasto marchewkowe dobry przepis

 

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments