Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe z bakaliami, o delikatnej i miękkiej konsystencji, dobrze smakuje o każdej porze roku, ale najbardziej w czasie jesiennej i zimowej szarugi, bowiem rozgrzewa smakiem i kolorem.
Przepis otrzymała od Moniki, która mieszka w Londynie, ale spotykamy się od czasu do czasu ( zawsze przypadkiem, bez uprzedniego umawiania się) na warsztatach jogi. Tym razem spotkałyśmy się w Białym Domu w Antoniowie.
Urok miejsca sprzyjał pogaduchom i wspomnieniom. I tak jakoś rozmowa zeszła na pieczeniu ciast. Inspiracją były słodkości które serwowano nam na deser po obiedzie – rewelacyjne, podobnie zresztą jak i pozostałe, wegańskie jedzenie.
Przepis na ciasto marchewkowe, które otrzymałam od Moniki jest podobno bardzo prosty i udaje się nawet tym, którzy nie mają talentu do pieczenia. Po powrocie do domu upiekłam. Faktycznie, łatwe i szybkie ciasto z marchwi. Z rodzaju tych, które zawsze udają się.
Do ciasta z marchwi koniecznie dodajemy olej kokosowy, więc jeśli ktoś jeszcze nie zna tego zdrowego oleju, to będzie doskonała okazja, aby niejako zaprosić go do kuchni.
Jak zrobić ciasto marchewkowe? Prosto i szybko! Poniżej przepis – naprawdę, udaje się każdemu.
Przepis na danie: Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Składniki dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe
- 300 gram zmielonej marchewki
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego – rafinowanego lub nierafinowanego
- 2 garści namoczonych rodzynek
- kilka pokrojonych suszonych moreli
- 100 gram pokrojonych orzechów włoskich
- 180 gram zmielonych migdałów
- 1 łyżka sody
- trochę zmielonej ( świeżo) gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
- odrobina wanilii
Przygotowanie dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe
- Olej kokosowy lekko podgrzać do momentu roztopienia. Dodać 3 jajka i zmiksować.
- Dodać zmieloną marchewkę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszać.
- Do masy dodać migdały, sodę, gałkę, cynamon i imbir.
- Ponownie dobrze wymieszać.
- Włożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja preferuję papier).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec w tej temperaturze – włączając termoobieg – 45 minut.
Wskazówki
- Do ciasta marchewkowego najlepiej użyć migdałów bez skórki – płatki lub słupki i zmielić lub kupić zmielone. Dostępne na stoiskach/w sklepach ze zdrową żywnością.
- Podpowiedź Moniki: „Dla posiadaczy Termomixu: marchewkę zmielić na poziomie 7″.
A może masz ochotę na bardziej tradycyjne, równie pyszne ciasto marchewkowe? Kliknij na link pod którym znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe które zawsze się udaje:
Ciasto marchewkowe dobry przepis
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!