przecier z pomidorów i papryki

Przepisy Przetwory

Przecier z pomidorów i papryki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 10 października 2017

Przecier z pomidorów i papryki – najlepiej czerwonej – będzie znakomitą bazą do zupy o ciekawym smaku i kolorze.

Przygotowują go w różnych proporcjach, ale zawsze pomidory przeważają. Tradycyjnie, jak do wszystkich przetworów z pomidorów, najczęściej używam pomidorów Lima lub podobnych – bez dużej ilości płynnego miąższu.

W przypadku przecieru z pomidorów i papryki zawsze go dodatkowo przecieram  przez sito – dzięki temu nie muszę wcześniej papryki opiekać w piekarniku, żeby z niej zdjąć skórkę.

Tak przyrządzony przepis wykorzystuję do jednej z odmian zupy pomidorowej – wzmocnionej smakiem papryki, ale też dodaję go do sosu spaghetti.

Przepis na: Przecier z pomidorów i papryki

Składniki : Przecier z pomidorów i papryki

  • pomidory w dowolnej ilości
  • czerwona papryka – połowę mniej niż pomidorów, lub jeszcze mniej – na przykład w proporcji pomidory : papryka 3:1
  • sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
  • garnek/patelnia o dużej średnicy dna
  • suszona papryka czerwona słodka i ostra – szczypta – wg upodobań

Przygotowanie : Przecier z pomidorów i papryki

  1. Pomidory i paprykę umyć. Z pomidorów wykroić zielone środki, z papryki usunąć ziarna.
  2. Pomidory i paprykę pokroić na duże kawałki.
  3. Rozgrzać garnek, wrzucić pomidory i  paprykę, dodać szczyptę soli, gotować około jednej godziny.
  4. Zmiksować ugotowane pomidory i paprykę.
  5. Przetrzeć przez sito, skórki i ziarenka wyrzucić.
  6. Dodać paprykę suszoną ostro i /lub słodką – ale naprawdę w niewielkiej ilości, żeby nie zdominowała smaku.
  7. Pogotować jeszcze chwilę – czas gotowania zależy od pożądanej przez nas gęstości przecieru.
  8.  Gorący przecier z pomidorów i papryki wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  9. Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki przecieru do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem.
Wskazówki:
  • Dobrze smakuje, gdy dodamy do tak przygotowanego przecieru nieco koncentratu warzywnego, gorącej wody, łyżkę ulubionej oliwy – ja preferuję w tym przypadku rzepakowy lub słonecznikowy – i mamy doskonały, gorący kubek pomidorowo – paprykowy.
  • Używam czerwonej papryki, ale można eksperymentować także żółtą papryką.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lo
Lo
7 lat temu

Robię w proporcji 1:1 – moim zdaniem najlepszy w smaku.
Pomidory sparzam i obieram ze skórki i gotuję rozdrobnione a potem przecieram przez sito by pozbyć się pestek.
W osobnym garnku podgotowuję oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę …. i po ostudzeniu ściągam skórkę a potem za pomocą blendera rozdrabniam . Tak przygotowaną paprykę łączę z pomidorami i całość zagęszczam (dowolnie) . Całość pasteyzuję.

Lo
Lo
7 lat temu

Robię w proporcji 1:1 – moim zdaniem najlepszy w smaku.
Pomidory sparzam i obieram ze skórki i gotuję rozdrobnione a potem przecieram przez sito by pozbyć się pestek.
W osobnym garnku podgotowuję oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę …. i po ostudzeniu ściągam skórkę a potem za pomocą blendera rozdrabniam . Tak przygotowaną paprykę łączę z pomidorami i całość zagęszczam (dowolnie) . Całość pasteyzuję.

Wagabunda
7 lat temu
Reply to  Lo

Dzięki za przepis. W przyszłym roku zrobię również przecier – jeśli pozwolisz – według Twojego przepisu. pozdrawiam dana