Przecier z pomidorów i papryki
Przecier z pomidorów i papryki – najlepiej czerwonej – będzie znakomitą bazą do zupy o ciekawym smaku i kolorze.
Przygotowują go w różnych proporcjach, ale zawsze pomidory przeważają. Tradycyjnie, jak do wszystkich przetworów z pomidorów, najczęściej używam pomidorów Lima lub podobnych – bez dużej ilości płynnego miąższu.
W przypadku przecieru z pomidorów i papryki zawsze go dodatkowo przecieram przez sito – dzięki temu nie muszę wcześniej papryki opiekać w piekarniku, żeby z niej zdjąć skórkę.
Tak przyrządzony przepis wykorzystuję do jednej z odmian zupy pomidorowej – wzmocnionej smakiem papryki, ale też dodaję go do sosu spaghetti.
Przepis na: Przecier z pomidorów i papryki
Składniki : Przecier z pomidorów i papryki
- pomidory w dowolnej ilości
- czerwona papryka – połowę mniej niż pomidorów, lub jeszcze mniej – na przykład w proporcji pomidory : papryka 3:1
- sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
- garnek/patelnia o dużej średnicy dna
- suszona papryka czerwona słodka i ostra – szczypta – wg upodobań
Przygotowanie : Przecier z pomidorów i papryki
- Pomidory i paprykę umyć. Z pomidorów wykroić zielone środki, z papryki usunąć ziarna.
- Pomidory i paprykę pokroić na duże kawałki.
- Rozgrzać garnek, wrzucić pomidory i paprykę, dodać szczyptę soli, gotować około jednej godziny.
- Zmiksować ugotowane pomidory i paprykę.
- Przetrzeć przez sito, skórki i ziarenka wyrzucić.
- Dodać paprykę suszoną ostro i /lub słodką – ale naprawdę w niewielkiej ilości, żeby nie zdominowała smaku.
- Pogotować jeszcze chwilę – czas gotowania zależy od pożądanej przez nas gęstości przecieru.
- Gorący przecier z pomidorów i papryki wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
- Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki przecieru do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem.
Wskazówki:
- Dobrze smakuje, gdy dodamy do tak przygotowanego przecieru nieco koncentratu warzywnego, gorącej wody, łyżkę ulubionej oliwy – ja preferuję w tym przypadku rzepakowy lub słonecznikowy – i mamy doskonały, gorący kubek pomidorowo – paprykowy.
- Używam czerwonej papryki, ale można eksperymentować także żółtą papryką.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Robię w proporcji 1:1 – moim zdaniem najlepszy w smaku.
Pomidory sparzam i obieram ze skórki i gotuję rozdrobnione a potem przecieram przez sito by pozbyć się pestek.
W osobnym garnku podgotowuję oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę …. i po ostudzeniu ściągam skórkę a potem za pomocą blendera rozdrabniam . Tak przygotowaną paprykę łączę z pomidorami i całość zagęszczam (dowolnie) . Całość pasteyzuję.
Dzięki za przepis. W przyszłym roku zrobię również przecier – jeśli pozwolisz – według Twojego przepisu. pozdrawiam dana
Robię w proporcji 1:1 – moim zdaniem najlepszy w smaku.
Pomidory sparzam i obieram ze skórki i gotuję rozdrobnione a potem przecieram przez sito by pozbyć się pestek.
W osobnym garnku podgotowuję oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę …. i po ostudzeniu ściągam skórkę a potem za pomocą blendera rozdrabniam . Tak przygotowaną paprykę łączę z pomidorami i całość zagęszczam (dowolnie) . Całość pasteyzuję.
Dzięki za przepis. W przyszłym roku zrobię również przecier – jeśli pozwolisz – według Twojego przepisu. pozdrawiam dana