sałatka ze szparagów na talerzu

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka ze szparagów i karczochów

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 3 maja 2019

Szparagi i karczochy tworzą idealne, bardzo zdrowe i wysmakowane połączenie. Obydwa warzywa, dzięki bogactwu minerałów i witamin, są błogosławieństwem dla organizmu spragnionego wiosną zdrowego pożywienia.

Poza tym obydwa warzywa świetnie wpływają na trawienie, a dzięki niskiej kaloryczności są świetnym produktem dla odchudzających się.

Szparagi świetnie smakują ugotowane na parze – w artykule Świeże szparagi znajdziesz sposób, jak to najlepiej zrobić. Szparagi można także podpiec na patelni lub w piekarniku. Do sałatki będą wyborne!

Szparagi, najlepiej smakują świeże. Ale chcąc przypomnieć sobie smak lata zimą, możemy użyć szparagów w słoiczku.

Przygotowując szparagi do sałatki, pilnuję, aby się za bardzo nie rozgotowały. Najlepiej, gdy są „al dente”.

Przepis na danie: Sałatka ze szparagów i karczochów

Składniki dania: Sałatka ze szparagów i karczochów

  • 60 dag szparagów zielonych lub białych
  • 2 jajka
  • 10 sztuk suszonych, marynowanych w oleju pomidorów
  • słoiczek serc z karczocha *
  • łyżka oleju lub masła do smażenia szparagów
  • kawałek parmezanu
  • łyżka posiekanej zielonej cebulki lub innych ulubionych ziół
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Sałatka ze szparagów i karczochów

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Białe szparagi obrać i usunąć zdrewniałe końcówki, zielonym tylko usunąć końcówki.
  3. Szparagi pokroić na kawałki około 3 – 4 cm, odciąć główki
  4. Szparagi  – oprócz główek, które dorzucić po kilku minutach – ułożyć na posmarowanej masłem klarowanym lub oliwie naczyniu. Posolić i popieprzyć, spryskać także z góry oliwą lub położyć odrobinę masła.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika – piec około 10 – 15 minut. Czas pieczenia zależny jest od grubości szparagów. Najlepiej po kilka minutach sprawdzić widelcem – powinny być lekko twarde.
  6. Zamiast w piekarniku można upiec na patelni grillowej. Sposób pieczenia analogiczny jak w piekarniku.
  7. Jajka ugotować na twardo  i drobno posiekać.
  8. Suszone pomidory pokroić w dość drobną kostkę.
  9. Z parmezanu zrobić wiórki.
  10. Szparagi rozłożyć na talerzu, obłożyć przekrojonymi na pół sercami karczochów.
  11. Posypać pomidorami, jajkami, zieleniną i wiórkami parmezanu.
Wskazówki

Poza szparagowym sezonem używam karczochów ze słoika, ale jeśli ktoś ma dostęp do świeżych – sałatka tylko na tym zyska.

Szparagi zapiekane w piekarniku

Szparagi zapiekane w piekarniku

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Szparagi kiszone

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments