Sos winegret – dwa proste przepisy na rewelacyjny sos
Przepis na sos winegret (vinaigrette) to chyba najbardziej znany na świecie sos do sałaty. Występuje w niezliczonych kombinacjach, ale zawsze jego bazą są oliwa, ocet (cytryna), sól i pieprz.
Jego nazwa pochodzi od od francuskiego słowa vinaigre, które oznacza ocet.
I nic w tym dziwnego, bo przecież ulubionym dodatkiem (a czasem wręcz koniecznym ) do obiadu czy lunchu francuskiej kuchni jest „salade avec vinaigrette” (sałata z winegretem). Poniższe przepisy to bazy sosu, na podstawie którego możemy przygotować różne wariacje.
Propozycje wzbogacenia smaku sosu:
- Musztarda – sos będzie bardziej wytrawny, ostrzejszy. Idealny do sałaty podanej do mięsa.
- Miód – nada delikatnego, lekko słodkiego smaku. I świetnie będzie pasował do sałaty podanej do białych mięs i ryb.
- Zioła suszone – na przykład gotowa mieszanka ziół prowansalskich, ulubionej kompozycji, albo pojedynczych gatunków ziół.
- Suszony albo świeży czosnek – doda ostrości i aromatu.
- Bardzo drobno poszatkowana cebula (najlepiej dymka).
Sos winegret własnej roboty jest najlepszy. I warto popracować nad doborem dodatkowych składników, aby odnaleźć swój ulubiony smak.
A ile dodać składników dodatkowych? Najlepiej zacząć od małej łyżeczki ( w przypadku czosnku od 1/4 łyżeczki suszonego lub 1 mały ząbek rozgniecionego), wymieszać i spróbować. Jeśli będzie za mało wyrazisty – dołożyć.
Ważne, aby nie dodawać wszystkiego, co nam przyjdzie do głowy. Jeden dodatkowy składnik pozwoli stworzyć cudny, aromatyczny sos.
Do przygotowania sosów do sałaty i warzyw używam oliwy z oliwek extra vergin – najczęściej przywożę zapas na cały rok z wakacji – z reguły z małych, rodzinnych olejarni z Chorwacji. Ale nie zawsze.
Jeśli potrzebuję sosu o bardziej neutralnym smaku, żeby nie zdominował potrawy, to sięgam po delikatniejsze oleje, jak na przykład winogronowy czy z orzechów włoskich. Ten ostatni znakomicie komponuje się z surówkami, w których jednym ze składników są orzechy. Jak na przykład w Surówce z selera naciowego. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego.
Parę słów o soli. W tym sosie nawet rodzaj soli ma znaczenie. Kiedyś używałam soli morskiej. Polecaną jako najlepszą, najzdrowsza, bogatą w mikroelementy. Podróżując, niejednokrotnie widziałam odsalarnie. I przestałam używać soli morskiej w swojej kuchni. Nie wierzę, że nie ma w sobie tych wszystkich zanieczyszczeń, którymi wypełnione są płycizny odsalarni i generalnie morza.
Wróciłam do rodzimej soli – używam soli kamiennej z Kłodawy (nie jest do niej dodawany jodek potasu, powodujący gorzki smak).
Drugim rodzajem, który na stałe zagościł u mnie jest wydobywana z głębokości około 500 metrów u podnóża pasma górskiego Karakorum w Pakistanie sól himalajska.
Najczystsza i najzdrowsza sól istniejąca na Ziemi. Nierafinowana i nie wzbogacana chemicznie. Jej złoża powstały ery temu, gdy na Ziemi nie było zanieczyszczeń. Zawiera ponad 80 minerałów (m.in. magnez, krzem, fluor, sód, wapno, chrom, mangan, żelazo) i w dodatku jest świetnie przyswajalna przez organizm ludzki. Nie jest tania, ale przecież nie i tak wszyscy używamy zbyt dużo soli. Więc mniej, ale lepszej.
Wracając do głównego tematu – sosu – z podanej ilości składników wychodzi porcja na sałatę dla 2 osób. Chcąc uzyskać większą ilość odpowiednio zwiększamy ilości, porcje oliwy i soku z cytryny lub octu ( według poniższego schematu).
Sos winegret: przepis
Sos winegret – opcja z sokiem z cytryny: składniki
- 3 porcje oliwy = 3 łyżki oliwy
- 1 porcja soku z cytryny = 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka soli
- płaska łyżeczka miodu lub szczypta cukru (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu
Sos winegret – opcja z sokiem z cytryny: przygotowania krok po kroku
- Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Można także wykorzystać blender lub trzepaczkę. Wymieszać.
- Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
Sos winegret – opcja z octem winnym (jabłkowym): składniki
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka białego octu ( lub więcej – w zależności, „od mocy” octu – trzeba próbować)
- 1 łyżeczka soli
- płaska łyżeczka miodu lub szczypta cukru (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu
Sos winegret – opcja z octem winnym (jabłkowym): przygotowanie krok po kroku
- Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać ocet winny, sól i cukier. Można także wykorzystać blender lub trzepaczkę. Wymieszać dokładnie.
- Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
Wskazówki
Zbyt duża ilość pieprzu wzmocni kwaśność sosu, więc ostrożnie z pieprzem.
Lubisz potrawy z sosami? Koniecznie poznaj tych kilka przepisów na smaczne sosy:
Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis
Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora
Wykorzystałaś przepis? Daj znać do jakiej potrawy wykorzystałaś sos winegret!
Zostaw komentarz gdzie napiszesz ulubione potrawy z sosem winegret. Jestem ciekawa Twoich pomysłów.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!