Babka drożdżowa wielkanocna z bakaliami
Babka drożdżowa Wielkanocna, to nic innego jak pyszne ciasto powstałe dzięki poświęceniu mu czasu i cierpliwości.
Jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła, aby drożdże mogły przerobić zwykłą mąkę na bazę do najbardziej typowego wielkanocnego ciasta.
Do mojego ciasta dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową i nieco migdałów – bo taki smak zapamiętałam z dzieciństwa. Można także dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy – ekologicznej, suszone morele lub żurawinę. Jeśli nie lubisz bakalii w cieście – a takich osób jest sporo – to nie rezygnuj z przygotowania babki, tylko nie dodawaj bakalii.
Babcia piekąc babkę drożdżową zawsze odkładała odrobinkę ciasta do małej foremki, w których piekła babeczkę do koszyczka do poświęcenia. Proponuję, też tak zrób.
Taką babeczkę wkładam wcześniej do piekarnika, przed „głównym” pieczeniem i piekę około 20 minut.
Chcąc zrobić dobrą „babę” potrzebujesz formy – takiej prawdziwej do babki, karbowanej i kilka godzin czasu. I cierpliwości. Bez zaglądania pod ściereczkę. Wyrobione ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce – bez przeciągów, więc nie wietrz mieszkania, gdy ciasto rośnie. Nie lubi tego!
Z takiej ilości „wychodzi” babka w dużej formie lub w mniejszej (22 -24 cm średnica u góry) plus kilka babeczek do koszyczka.
Przepis na: Babka drożdżowa Wielkanocna
Składniki dania: Babka drożdżowa Wielkanocna
- pół szklanki letniego mleka – nie gorącego, bo zabijemy drożdże
- 2 szklanki mąki
- 30 gram świeżych drożdży lub 16 gram suchych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 100 gram masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
- Bakalie: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa – w sumie niecałe pół szklanki
- kilka kropli aromatu migdałowego – opcjonalnie
- do posypania formy: bułka tarta lub kasza manna
- Na lukier: cukier puder 2 szklanki i około 1-1,5 łyżki soku z cytryny/wody lub samej wody
Przygotowanie dania: Babka drożdżowa Wielkanocna
- Przygotować formę do pieczenia (karbowaną, specjalną do babki) – wysmarować dokładnie masłem i posypać mąką lub kaszą manną.
- Rodzynki sparzyć, zostawić na kilka minut we wrzątku, osuszyć.
- Jeśli używamy całych migdałów, należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
- Bakalie obtoczyć w mące.
- Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 – 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn powinien mieć taką konsystencję, jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
- Masło rozpuścić i wystudzić – musi mieć lekko płynną konsystencję.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozpuszczone masło, resztę mleka, utarte żółtka, drożdże z mlekiem, cukier i sól.
- Bardzo dobrze wyrobić ciasto – musi być porządnie napowietrzone: ręcznie lub za pomocą robota do ciasta.Po koniec wyrabiania dodać bakalie.
- Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia ( ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremki) ponownie zostawić – po przykryciem – do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
- Babkę włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170°C od 40 do 45 minut do „suchego patyczka”.
- Jeśli ciasto zbyt się zacznie rumienić od góry, wierzch przykryć folią aluminiową.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie, w której się piekło.
- Polukrować lub posypać cukrem pudrem – według upodobań.
- Jeśli chcemy polukrować babkę: cukier puder należy utrzeć z cytryną lub wodą i posmarować babkę.
Wskazówka:
- Cukru używamy zwykłego lub trzcinowego. Cukier brzozowy nie nadaje się do ciast drożdżowych.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Sprawdź też pozostałe przepisy świąteczne.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!