Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to włoska przekąska. Pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
Bardziej znana odmianą, a właściwie podstawą jest bruschetta z pomidorami.
Najbardziej lubię bruschettę przygotowaną na grillu, ale dobrze smakuje upieczona w piekarniku lub nawet na patelni.
Składniki na bruschettę z pomidorami i mozarellą
- ciabatta ewentualnie kromki innego chleba
- 3 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli
- 3 pomidory średniej wielkości
- garść listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz opcjonalnie
Jak zrobić bruschettę krok po kroku?
- Pomidory umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ. Miąższ najłatwiej wyjąć przy pomocy łyżeczki.
- Do pokrojonych w kostkę pomidorów dodać posiekane ząbki czosnku.
- Kromki chleba lub ciabatty skropić oliwą i położyć na nich po plastrze mozzarelli.
- Do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika włożyć bruschettę i zapiekać około 5 do 7 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo nabierze złotego koloru.
- Pomidory posolić, dodać porwaną na małe kawałki bazylię i układać na grzankach z mozarellą.
- Popieprzyć grubo świeżo zmielonym pieprzem – opcjonalnie.
Odmiana bruschetty z pomidorami i serem mozarella
Zamiast zapiekać grzanki z serem, można opiec kromki chleba (w piekarniki, na grillu lub na patelni) i na gorące kromki układać miks:drobno pokrojone pomidory, posiekany czosnek i pokrojony w drobną kostkę ser mozarella. Można jeszcze dodać drobno pokrojone oliwki.Posypać bazylią i gotowe.
Lubisz włoską kuchnię?
Sprawdź przepis na znakomitego kurczaka, którego przygotowuje moja włoska kuzynka mieszkająca w Kalabrii i zupę minestrone, naszpikowaną warzywami.