Ciasto marchewkowe z polewą
Ciasto marchewkowe jest do kupienia praktycznie w każdym sklepie w Anglii. Wydaje się, że właśnie za sprawą Polaków tak licznie w ostatnich latach migrujących na wyspy, staje się i u nas popularne.
Ale nie do końca chyba tak jest – już dawno temu jadałam takie ciasto w restauracjach … w Zakopanem. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis dostałam – podobnie jak na Bezglutenowe ciasto marchewkowe od Moniki, z zapewnieniem, że udaje się każdemu. Bo każda, nawet najmniej utalentowana angielska gospodyni domowa (czyt. mama dziecku), musi umieć takie ciasto zrobić. Angielski dzieciaki je uwielbiają.
Stało się także przysmakiem w moim domu. Szczególnie zimą – rozgrzewa, dzięki pysznymi smakowi i aromatowi.
Dodaję do niego olej rzepakowy – mam taki cudowny z pierwszego tłoczenia, mocno pachnący włoskimi orzechami.
Upiekłam to ciacho „na full wypas” – czyli z serkiem Philadelphia.
Przepis na danie: Ciasto marchewkowe z polewą
Składniki dania: Ciasto marchewkowe
- 270 g oleju roślinnego *
- 3 jajka
- 300 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 300 g mąki pszennej
- 300 g marchwi
- 100 g pokrojonych orzechów pekan lub włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli
Przygotowanie dania: Ciasto marchewkowe
- Jajka wymieszać z cukrem i tłuszczem.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
- Osobno połączyć mąkę z sodą, proszkiem i przyprawami i dodać do jajecznej masy.Wymieszać.
- Dodawać po kolei marchew i orzechy. Wymieszać.
- Przełożyć do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.*
- Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 blaszki 20 cm. Można oczywiście piec w innej formie.
Przepis na danie: Polewa na ciasto marchewkowe
Składniki dania: Polewa na ciasto marchewkowe
- 250 g białego serka Philadelfia*
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dodatkowo: do posypania: wiórki kokosowe, płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie dania: Polewa na ciasto marchewkowe
- Zmiksować serek z masłem na gładką masę – serek dodawać stopniowo.*
- Kiedy składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
- Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Masę nałożyć na ostudzone ciasto.
- Można przekroić i zrobić nadzienie z serka.
- Górę posypać wybranymi dodatkami.
Wskazówki
- *może być słonecznikowy, winogronowy, rzepakowy – ale nie z oliwek
- *serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej
- *lub wyłożonej papierem do pieczenia
- * w Anglii używają serka Philadelfia. I podobno z nim jest najlepszy. Ale jako, że nie wszędzie dostępny, to ewentualnie można użyć polskiego zamiennika, takiego jak: Łaciaty serek śmietankowy,Łowicki serek śmietankowy, Piątnica Twój smak, Hochland serek kanapkowy, Pilos serek kanapkowy(w Lidlu), Delicate serek kanapkowy(w Biedronce), Almette serek kanapkowy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!