Czerwona kapusta duszona z jabłkami

0
525
kapusta czerwona surówka

Czerwona kapusta duszona z jabłkami, dodatkowo wzbogacona aromatem rodzynek i bukietem smaków z czerwonego wina, stanie się wykwintnym dodatkiem obiadowym.

W przepisie podałam rodzynki i/ lub żurawinę. Czasami przyrządzam czerwoną kapustę duszoną z jabłkami z samymi rodzynkami, a czasem z rodzynkami i żurawiną lub czerwoną porzeczką. Za każdym razem smak jest inny. Jeśli wrzucicie żurawinę, to radzę dodać tylko 1 łyżkę octu, żeby kapusty nie przekwasić. Dokwasić zawsze można. Żurawinę bez problemu przez cały rok można kupić mrożoną. A jeszcze lepiej niż z żurawiną smakuje z czerwoną porzeczką – ale tutaj jest większy kłopot z kupnem tego owocu.

Czerwoną kapustę duszoną z jabłkami można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Tak przygotowana czerwona kapusta duszona z jabłkami znakomicie smakuje podana z delikatnym białym mięsem, na przykład z piersiami z kaczki.

Przepis na danie: Czerwona kapusta duszona z jabłkami

Składniki dania: Czerwona kapusta duszona z jabłkami

  • 500 gram czerwonej kapusty – mała lub połówka dużej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta cukru
  • łyżeczka całych nasion białej gorczycy
  • kopiasta łyżka rodzynek i kopiasta łyżka żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1/4 szklanki czerwonego wina lub wody
  • szczypta zmielonych goździków – 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Czerwona kapusta duszona z jabłkami

  1. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Cebulę obrać i cienko pokroić.
  3. Jabłko obrać ze skóry i pokroić w cienkie półplasterki.
  4. Olej rozgrzać w garnku, w którym będzie gotowana kapusta.
  5. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut, aż się lekko zrumieni.
  6. Dodać jabłka i smażyć jeszcze kilka minut, aż jabłka nieco zmiękną.
  7. Dodać poszatkowaną kapustę, ocet winny, nasiona gorczycy, goździki rodzynki i/lub żurawinę, czerwone wino lub wodę. Doprawić solą i pieprzem – wymieszać.
  8. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia.
  9. Gotować około 20 minut na niezbyt mocnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie.
  10. Pilnować, aby kapusta była ugotowana, ale nie rozgotowała się na papkę.
  11. Po ugotowaniu można – a nawet jest wskazane – zostawić pod przykryciem, aby składniki przegryzły się.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!