Gotowana marchewka z ogórkiem kiszonym – przepis na szybką surówkę
Przepis na surówkę z marchewki z ogórkiem. Kiedy moja koleżanka – jakiś czas temu – zaproponowała mi do obiadu surówkę z marchewki i ogórków kiszonych, jakoś nie zachwycił mnie ten pomysł. Do momentu, aż spróbowałam.
Połączenie lekkiej słodkości marchewki z kwaśnością ogórków kiszonych, daje niezły smaczek.
Często przyrządzam ją do mięs lub do kaszy i gotowanych na parze warzyw.
Marchewka z ogórkiem kiszonym: przepis
Marchewka z ogórkiem kiszonym: składniki
- 1/2 kg marchewki*
- 2- 3 ogórki kiszone
- łyżka masła – najlepiej klarowanego
Marchewka z ogórkiem kiszonym: przygotowanie krok po kroku
- Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać, pokroić w kostkę.*
- Pokrojoną marchewkę zalać wodą, posolić, ugotować do miękkości.
- Jeśli po ugotowaniu marchewki zostanie woda – odcedzić.
- Dodać łyżkę masła, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać.
- Podawać, gdy marchewka jest jeszcze gorąca.
Wskazówka
- * można użyć mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę – wtedy ugotować według przepisu na opakowaniu. Czasem nawet lepiej takiej użyć – nie tylko będzie szybciej, ale i marchewka będzie pokrojona w idealnie równa kostkę.
Lubisz ogórki i kiszonki? Te potrawy na pewno Cię zainteresują:
Ogórki kiszone małosolne – przepis i podpowiedzi
Ogórki babci Grażyny – marynowana pychota
Sos z gęstego jogurtu i ogórków
Tzatziki – grecki sos do sałatek
Surówka z marchewki i ogórka kiszonego to chyba najprostsza w przygotowaniu surówka. A jak Tobie poszło?
Koniecznie podziel się swoją opinia w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!