Smalec z gęsi
Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który ostatnio wraca do przepisów i na talerze. Wraca, bo w staropolskiej kuchni był używany na co dzień.
Smalec gęsi jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych. Za sprawą kwasu oleinowego (tego samego, który występuje w oliwie z oliwek i tranie), jest wspaniałym środkiem obniżającym poziom cholesterolu LDL we krwi. Można na gęsim smalcu smażyć do temperatury 200 stopni. Potrawy przyrządzone z dodatkiem smalcu z gęsi zyskują na smaku i walorach zdrowotnych.
Przepis na danie : Smalec z gęsi: przepis
Smalec z gęsi: składniki
- tłuszcz wyjęty z gęsi przed obróbka termiczną
Smalec z gęsi: przygotowanie krok po kroku
- Wyjęty tłuszcz położyć na patelnię – nie trzeba go kroić, ani dzielić na mniejsze kawałki.
- Delikatnie podgrzewać – ja w 10 stopniowej skali podgrzewam na 2 – aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Na patelni zostanie tylko skrawek takiego „czegoś”.
- Tłuszcz przelać do wyparzonego słoika, zakręcić i po ostudzeniu przechowywać w lodówce – nawet do kilku tygodni.
Do czego używać
- Do smażenia.
- Do konfitowania (pieczenia w tłuszczu).
- Jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, na przykład do Zasmażanej kiszonej kapusty, Kapusty czerwonej gotowanej .
- I wreszcie jako smalec po prostu – na kromce świeżo upieczonego chleba na zakwasie, to po prostu poezja smaku!
- Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. To będzie smalec z gęsi „na bogato”.
Właściwości gęsiego smalcu
- Gęsi smalec właściwości lecznicze: zapobiega miażdżycy i chroni serce, gdy jest spożywany na zimno – na przykład jako dodatek do chleba. Pamiętać należy jedynie, żeby nie przesadzać z ilością tego lekarstwa, bo smalec jest bardzo kaloryczny.
- Gęsi smalec na kaszel: Rozgrzewa. W stanach przeziębieniowych wsmarować w klatkę piersiową i trzymać w ciepełku. Idealne zamiast (lub jako wspomaganie) syropów przeciwkaszlowych.
- Obniża dolegliwości bólowe u osób cierpiących na reumatyzm, w tym celu wcierać smalec w lekko ogrzanej formie i masować przez kilka minut.
- Normalnym zjawiskiem dla gęsiego smalcu jest, że po przekroczeniu temperatury pokojowej zmienia konsystencję na półpłynną.
- Gęsi smalec gdzie kupić. Ostatnio smalec gęsi pojawił się także w sklepach, i to nie tylko tych ze zdrową żywnością, ale i w popularnych sieciach handlowych. Dla zainteresowanych podaję link sklepu, w którym można kupić smalec gęsi ekologiczny.
Tłuszcz z pieczenia gęsi
Otrzymanego po upieczeniu całej gęsi sosu/tłuszczu, absolutnie nie należy wyrzucać. Zawsze wytapia się go tak dużo ( mimo wcześniejszego „odzyskania” tłuszczu), że nie jesteśmy w stanie zjeść go do obiadu. Odlewamy tłuszcz z gęsi z brytfanny i studzimy.
Tłuszcz gęsi przelać do słoika i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak robię i mam najzdrowsze i przepyszne kostki rosołowe do zup zimową porą. Kapuśniak, grochowa, fasolowa, żurek z dodatkiem smalcu gęsiego – polecam do spróbowania.
Przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w piekarniku w całości
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.
Cieszę się, że mogłam się przysłużyć. pozdrawiam dana
Witam serdecznie. Kupuję w „Makro” tłuszcz gęsi i wytapiam na smalec. Polecam.
Bardzo dziękuję za komentarz – na pewno moim czytelnikim przyda się informacja, że smalec można kupić także a Makro.Ja nie wiedziałam. pozdrawiam dana
Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.
Cieszę się, że mogłam się przysłużyć. pozdrawiam dana
To sie zgadza sie ! Gesi smalec nie ma sobie rownego! Mozna dodac tez wiecej pryzpraw. Trzyma sie bardzo dlugo w lodowce. A z kosci i korpusu robie wywar i podstawe na krupnik, Nic nie wyrzucam gesiny. Pozdrawiam wszystkich smakoszy serdecznie !
Witaj, bardzo dziękuję za komentarz i poparcie dla smalcu gęsiego 🙂 pozdrawiam dana
Niepowtarzalny smak
Witaj, o tak ! Aczkolwiek smalec z gęsi nadal nie jest zbyt rozpowszechniony, a szkoda. Pozdrawiam dana