
Jajka faszerowane wielkanocne – sześć przepisów
Jajka faszerowane na Wielkanoc – sześć przepisów
1. Składniki dania: Jajka faszerowane groszkiem zielonym
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki majonezu – lubię Kielecki
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane zielonym groszkiem
- Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj.
- Wrzuć groszek i ugotuj do miękkości.Groszek odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.
- Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
- Do miski włóż żółtka, groszek, majonez.
- Wszystkie produkty utrzyj lub zblenduj malakserem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka – białka wypełnij farszem.
2. Składniki dania: Jajka faszerowane żółtym serem
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 sztuk rzodkiewek
- kawałek – około 10 dkg twardego, żółtego sera
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu – ja lubię Kielecki
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej
- sól i pieprz
- papryki: żółta i czerwona po małym kawałku – do posypania
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane żółtym serem
- Rzodkiewki, szczypiorek i paprykę opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
- Do miski włóż żółtka, majonez, starty ser i jogurt – bardzo dokładnie utrzyj. Dopraw solą, pieprzem i papryką mieloną. Na koniec dodaj połowę szczypiorku i delikatnie wymieszaj.
- Napełnij farszem białka jajek.
- Jajka udekoruj drobno posiekanymi paprykami i szczypiorkiem.
3. Składniki dania: Jajka faszerowane avocado
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- dojrzałe awokado
- odrobina soku z cytryny lub limonki
- dwa lub trzy ząbki czosnku – w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy
- sól i pieprz
- nieco zielonego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane avocado
- Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
- Awokado natnij wzdłuż nożem, chwyć obydwie części owocu i przekręć połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my otrzymamy dwie połówki.
- Od razu skrop sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniało.
- Miąższ wyjmij ze skórki ( najprościej wydrążyć łyżeczką), rozgnieć widelcem.
- Czosnek obierz z łupinek i zmiażdż w wyciskarce.
- Żółtka bardzo dokładnie rozgnieć. Połącz z awokado, czosnkiem.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
- Białka jajek wypełnij farszem z awokado, posyp drobno posypanym szczypiorkiem.
Wskazówka- Farsz możesz przygotować tylko z awokado – nie dodając do niego żółtek. Możesz pozostawić awokado tylko z czosnkiem albo dodać do guacamole drobno pokrojone, suszone pomidory lub oliwki, czerwoną cebulę, ostrą papryczkę, zioła jak kolendra, koperek, czy pietruszka – oczywiście ie wszystkie składniki naraz. Dodawaj poszczególne składniki i znajdź swój smak. Takim farszem wypełnij białka.
4. Składniki dania: Jajka faszerowane pastą chrzanową
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 gram serka śmietankowego
- 4 łyżeczki chrzanu
- kilka czarnych oliwek bez pestek
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane pastą chrzanową
- Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
- W misce rozgnieć żółtko, dodaj serek, chrzan, sól i pieprz – bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Białka wypełnij farszem.
- Oliwki drobno pokrój.
- Faszerowane jajka udekoruj drobno posiekanymi oliwkami.
5. Składniki dania: Jajka faszerowane wędzonym łososiem
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 gram wędzonego łososia
- pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane wędzonym łososiem
- Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
- Żółtka dobrze rozetrzyj w misce.
- Koperek posiekaj.
- Łososia pokrój w drobną kosteczkę – możesz zostawić kilka pasków do dekoracji.
- Wymieszaj: żółtka, pokrojonego łososia, koperek, jogurt – dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowanym farszem wypełnij białka.
- Górę udekoruj paskami łososia i gałązką koperku.
6. Składniki dania: Jajka faszerowane szpinakiem
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dag szpinaku – mniej więcej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju i łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka majonezu – opcjonalnie
Przygotowanie dania: Jajka faszerowane szpinakiem
- Świeży szpinak opłucz i osusz i bardzo drobno posiekaj.
- Masło z olejem rozpuść na patelni. Wrzuć szpinak i chwilę podgrzewaj razem z masłem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Czosnek dodaj do szpinaku, chwilę przesmaż razem, do czasu, aż woda odparuje.
- Z jajek usuń łyżeczką żółtka.
- Żółtka rozgnieć i bardzo dobrze wymieszaj ze szpinakiem – musi powstać gładka masa. Dopraw solą i pieprzem.
- Możesz dodać majonez – jeśli tak, to ponownie dobrze wymieszaj.
- Nadziej białka.
W tym daniu lepiej sprawdza się szpinak mrożony, bardzo drobno posiekany.
Wskazówki- Przygotuj coś zielonego : sałatę, szczypior, pietruszkę, pomidory koktajlowe,oliwki – do dekoracji
- Masą do faszerowania napełnij szprycę (rękaw cukierniczy) i napełnij białko. Oczywiście, nie jest to konieczne, możesz użyć po prostu łyżeczki, ale dzięki rękawowi możesz uzyskać ciekawsze kształty nadzienia.
- Spód białka możesz bardzo delikatnie ściąć, aby jajko lepiej stało.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.
Lubisz potrawy z jajkami? Te potrawy powinny Cię zainteresować:
Szparagi z jajkiem i suszonymi pomidorami – pyszna sałatka
Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!