Kiszona kapusta w słoju lub w garnku – jak ukisić? | Przepis i praktyczne porady krok po kroku
Często tego, co mamy obok siebie lub w zasięgu ręki nie dostrzegamy. Tak jest nie tylko z uczuciami i ludźmi, ale i z jedzeniem. Oto niedoceniana KAPUSTA KISZONA – ona bowiem (i przepis) jest moją dzisiejszą bohaterką.
Jak ukisić kapustę – czego dowiesz się z tego artykułu?
Chciałabym przeprowadzić Cię przez cały proces kiszenia samemu kapusty w domu, w naczyniach, które masz do dyspozycji: słoikach, kamionce lub beczce.
Do tego co nieco opowiem o właściwościach kapusty i odpowiem na najczęściej pojawiające się pytania.
- Podam tradycyjny, najlepszy przepis na kiszoną kapustę,
- Jakie właściwości ma kapusta kiszona,
- Podpowiem ile soli dodać do kapusty,
- Jakie powinny być proporcje soli i kapusty,
- Jak układać kapustę w naczyniach,
- Co zrobić, by kapusta ukisiła się szybciej,
- Gdzie przechowywać ukiszoną kapustę,
- Czy można dokisić kapustę gdy jej braknie i całą zjemy,
- Jak przygotować kapustę w naczyniach dostępnych w domu (słoik, garnek, kamionka)
- Co zrobić, by kapusta była dobrze ukiszona, soczysta i twarda,
- Ile soli się sypie do kiszenia kapusty,
- Jak zrobić najlepszą kiszoną kapustę,
- W jakim miesiącu najlepiej kisić kapustę,
Kapusta kiszona – moc witamin!
Kapusta kiszona bogata jest w naturalną ( a nie coraz bardziej popularną w proszku) witaminę C, a także B,E, liczne sole mineralne i siarkę. Ten ostatni pierwiastek korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokcie. Dzięki naturalnemu kwasowi mlekowemu (dającemu kwasowość kapuście), ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe.
W moim rodzinnym – jak zresztą w każdym śląskim domu – zawsze kisiło się kapustę na zimę. I tę dobrą, zdrową tradycję kontynuuję.
Kapusta zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, kapusta z grochem, łazanki z kapustą, kapuśniak, kwaśnica i wiele innych dań, których głównym składnikiem jest kiszona kapusta, będą jeszcze lepsze, gdy wiedząc jak zrobić kapustę kiszoną, przygotujemy swój zapas na zimę.
Co prawda nie kiszę kapusty w beczce, tylko w kamiennym garnku i słoikach. Jeśli zrobię za mało – a tak jest zazwyczaj – dodatkowo kiszę kapustę w ciągu zimy. Kiszona kapusta zmienia swoją kwasowość w miarę leżakowania – ale nie psuje się, więc nie pasteryzuję jej, mimo że jest coraz bardziej kwaśna.
I mam swój leczniczy sok (kwaska jak na niego mówiliśmy w dzieciństwie), do robienia kuracji oczyszczająco wzmacniających organizm lub jako podstawę do ugotowania kwaśnicy.
Przepis na kiszoną kapustę w domu
Niżej znajdziesz instrukcję krok po kroku jak przygotować kapustę do kiszenia, ile (oraz jaką) soli dobrać oraz jak powinien wyglądać cały proces:
1. Składniki – kiszona kapusta
- kapusta biała
- sól niejodowana, preferuję kamienną
- ewentualnie przyprawy, jak: liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koper, kminek – ja nie używam do kiszeni żadnych przypraw
2. Kiszenie kapusty – ile soli na 1 kg?
Bardzo ważne pytanie, aby kapusta kiszona nie była ani za słona, ani za mało słona, bo wtedy może się zepsuć.Oto moja odpowiedź – 20 gram soli na 1 kilogram kapusty.
3. W czym ukisić kapustę?
Potrzebujemy kamiennego gara do kiszenia lub szklanych słoików. Ja używam dużych, pięcio – litrowych słoików, ale mogą być nawet litrowe.
4. Szatkowanie kapusty:
Zanim zabierzemy się do domowego kiszenia kapusty, trzeba ją odpowiednio przygotować czyli poszatkować.
Można to zrobić samemu lub kupić gotową kapustę do ukiszenia (tę drugą opcję polecam, zwłaszcza gdy chcemy ukisić spore porcje):
- Wersja pierwsza – szatkowanie samemu
Kapustę rozkroić na ćwiartki i drobno poszatkować na szatkownicy. Ostatecznie można drobno pokroić ostrym nożem.
2. Wersja druga – kupienie już poszatkowanej kapusty
Późną jesienią – najlepiej w październiku – kupić kilka kilogramów kapusty na targu lub w warzywniaku. Najczęściej jest ona zapakowana do foliowego worka – koniecznie trzeba zadbać, żeby się nie zaparzyła. Po zakupie odkryć górę worka, a po przywiezieniu do domu natychmiast wysypać. Ja kupuję zwykle 10 -15 kilogramów – po ukiszeniu wcale nie jest to taka duża ilość.
5. Jak kisić kapustę w słoikach, w kamionce lub beczce – instrukcja krok po kroku:
- Poszatkuj kapustę (zrób to sama lub kup poszatkowaną)
- Poszatkowaną kapustę (liczy się waga samej poszatkowanej kapusty- bez głąba i bocznych liści) – wrzucić do naczynia/miski, tak dużej, żeby można ją było swobodnie wymieszać. Zasypać odpowiednią ilością soli, dokładnie wymieszać i lekko ubić (na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków). Zostawić na przynajmniej godzinkę.
- Gdy kapusta lekko puści sok, wymieszać i wkładać do naczynia, w którym będzie się kisiła.
- Układać warstwami – każdą warstwę mocno ubijać. I tak do momentu, aż wypełnimy całe naczynie. UWAGA! – koniecznie trzeba zostawić 4-5 cm wolnego miejsca od góry naczynia, bo gdy kapusta zacznie fermentować, będzie się tam zbierał sok.
- Na górze słoika MUSI być woda, czyli sok z kapusty. W przeciwnym razie kapusta zepsuje się – warstwa soku chroni ją od powietrza.
- Można położyć na górze liście z kapusty, ale pod warunkiem, że będą zalane sokiem.
- Można – szczególnie jeżeli kisimy kapustę w garnku kamiennym lub dużym słoju – obciążyć kapustę ciężarkiem. Ja mam kilka wyparzonych kamieni – polecam ten sposób. Robię to w następująco: kapustę przykrywam gazą, na gazę kładę mały, porcelanowy talerzyk, na który kładę kamień.
- Zakręcam lub przykrywam naczynie.
- Można kisić kapustę bardzo szybko – czyli zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Wtedy fermentacja przebiega dosyć gwałtownie, nawet sok wypływa na zewnątrz. Koniecznie trzeba podłożyć jakąś podstawkę pod naczynie. Po kilku dniach przenieść do zimniejszego pomieszczenia i przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
- Można od razu wynieść do chłodniejszego pomieszczenia – fermentacja w tym przypadku będzie przebiegała wolniej.
- Jeśli ubieramy trochę kapusty, musimy zadbać, aby pozostała w słoiku część była zawsze przykryta sokiem.
- Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sok nie będzie przykrywał kapusty, należy dolać trochę przegotowanej i ostudzonej, lekko posolonej wody.
6. Przebijać kiszona kapustę czy nie?
Generalnie są dwie szkoły kiszenia kapusty. Jedna mówi, że dobrze ubitą w naczyniu kapustę przykrywamy lub zakręcamy i odstawiamy do zakiszenia.
Druga natomiast, że zaglądamy do naczyń z kiszoną kapustą w początkowej fazie fermentacji, kiedy to wytwarzające się gazy podnoszą kiszonkę do góry.
Wtedy przebijamy kiszonkę do dna naczynia, aby gazy ulotniły się, a kapustę ponownie dociskamy, żeby została ubita i pokryta sokiem z kapusty.
Jaka jest moja metoda kiszenia kapusty? Wkładam do słoja, zakręcam i zostawiam. Kapusta fermentuje, podnosi się i opada. Nigdy nie pleśnieje, zawsze jest dobra, mocno ukiszona.
Przydatne wskazówki pomocne w ukiszeniu kapusty
- Sok z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. Warto zrobić sobie taką kurację – przez kilka/kilkanaście dni pić po pół szklanki soku dwa razy dziennie. Rano wypić na czczo, wieczorem pół godziny po kolacji.
- Jeśli kisimy w dużym naczyniu/słoju, pomiędzy kapustę włóżmy kilka całych liści z kapusty. Będą doskonałym dodatkiem do obiadu lub bazą do przyrządzenia gołąbków w liściach z kiszonej kapusty.
- Na początku lata, gdy tylko pojawi się dobra biała kapusta, kupuję główkę, szatkuję i kiszę – domowa najlepsza: a jaki dodatek do grillowanych mięs!
- Jeśli w ciągu zimy braknie ukiszonej jesienią kapusty, nie ma problemu. Kupuję główkę białej kapusty, szatkuję i wkładam do słoika. Po kilku dniach mam „samo zdrowie”.
Ważne! Przygotuj odpowiednio słoje do zaprawy!
By kiszonki nam wyszły, trzeba odpowiednio przygotować „sprzęt kiszący”. Zobacz jak przygotować słoje do zaprawy!
Sprawdź inne przepisy z kiszoną kapustą:
Kapusta kiszona z grochem i grzybami
Zasmażona kapusta kiszona z ziemniakami
Kapusta kiszona na wigilię, bez grzybów i grochu
Góralska kwaśnica na soku z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Śledzie (matiasy) w kiszonej kapuście
Koniecznie sprawdź inne przepisy na kiszonki!
Na moim blogu znajdziesz dużo kiszonych inspiracji – sprawdź te (nieraz zaskakujące) pomysły:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Masz pytania dotyczące kiszenia kapusty w domu?
Chcesz o coś dopytać? Coś jest niejasne? A może masz swój jedyny, niepowtarzalny przepis na kiszoną kapustę? Pisz w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
co jeśli mocno przesoliłam kapustę w beczce
Jedynie wyjście, żeby ją uratować to dodać świeżej kapusty.A jesteś pewna, że przesoliłaś? Bo posolona wg przepisu, zanim nie rozpocznie się proces kwaszenia, jest mocno słona!
Witam czy specjalnie lejemy wodę na ostatnia warstwę kapusty czy czekamy aż sama puści sok
Witam, w czasie ubijania kapusty wytwarza się sok – woda i ona pokrywa kapustę. Tak jest zazwyczaj, ale zdarza się, ze kapusta „puszcza” bardzo mało soku w czasie ubijania. Wtedy dobrze jest przykryć osoloną wodą kapustę,żeby nie spleśniała.Życzę udanego kiszenia i smacznego. Dana
Brakuje mi tu informacji jaka biala kapusta tzn kiedy zerwana. czy ta jesienna, czy tez może być młoda z lipca czy innego miesąca? jaka jest najlepsza do kiszenia?
Witam, do kiszenia na zimę(do przechowywania) musi być zimowa(jesienna)odmiana. A do szybkiego zjedzenia może być każda odmiana:) pozdrawiam i życzę smacznego dana
A czy nie trzeba jej przekłuwać żeby pozbyć się gazów?
Witaj, jednym ze sposobem jest przekłuwanie kapusty w czasie kiszenia.Jedna szkoła mówi, że należy przekłuwać, druga że nie trzeba tego robić. Ja zawsze kiszę w opisany w przepisie sposób.
pozdrawiam dana
Dzień dobry, ja z domu pamiętam taką kapustę kiszoną z kminkiem i marchewką tartą. Czy może mi Pani napisac ile dać kminku (jakie proporcje) i marchewki? Szukałam takiego przepisu na stronie, ale nie umiem znaleźć. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Witam, robię tak≥ą surówkę -dodaje jeszcze cebulę. Niestety, nie zamieściłam na blogu przepisu. Muszę zrobić w przyszłym tygodniu i dokładnie sprawdzić proporcje, bo robię „tak na oko”. Mniej więcej 1/3 marchewki i cebuli i 2/3 kapusty plus łyżeczka całego kminku. Sól jak zwykle w kiszeniu. Dobrze ubić. Po 2 – 3 dniach kiszenia w ciepłym pomieszczeniu jest gotowa. To przepis na szybko. Dokładny w przyszłym tygodniu. pozdrawiam dana
jak odkrecilam sloik, to kapusta gazowała, tak jakby woda w butelce mineralnej. czy to normalne? Ukisiła się, czy zepsuła ?
Jeżeli pachnie „kwaśno” to jest po prostu dobrze ukiszona. Zapewne była ww dośc ciepłym miejscu. pozdrawiam dana
Czy można zrobić kapustę kiszoną z czerwonej kapusty?
Witaj, jak najbardziej :). Jest pyszna i bardziej chrupiąca, niż biała kapusta. Kiszę w ten sposób jak białą kapustę – lub druga metoda, o nieco bardziej egzotycznym smaku, która jednak nie każdemu smakuje – dodaję do kiszenia czerwonej kapusty nieco goździków. Smacznego życzę dana
Witam czy jest jakiś sposób jak wybrać najlepszą kapustę do kiszenia na targu, żeby się nie „naciąć”? Tak, by była dobra.
Witaj, niestety w tym temacie nie pomogę 🙂 Nie potrafię rozpoznać dobrej kapusty, jedynie zaufanie do sprzedawcy. Jedyne co mogę podpowiedzieć, to proszę zwrócić uwagę, żeby kapusta była niedawno szatkowana – niewysuszona i niezaparzona w foliowym worku. pozdrawiam dana
Kupiłam na targu gotową do kiszenia kapustę poszatkowaną w worku, aby ułatwić sobie pracę , niestety po otwarciu worka wydobywał się bardzo nieprzyjemny zapach, nieuczciwy sprzedawca prawdopodobnie poszatkował starą kapustę, którą nie sprzedał w główkach, odtąd kupuję wyłącznie główki kapusty i sama szatkuję Zawsze zakup dokonuję u sprawdzonego sprzedawcy.
Witaj, dziękuję za komentarz. Tak niestety też się zdarza – być może kapusta była zbyt długo poszatkowana w worku (tez kiedyś kupiłam takiego „kota w worku” :)). Wiadomo, najlepiej samemu szatkować i to kapustę z pewnego źrodła, ale jednak lubimy sobie upraszczać pracę :).Pozdrawiam serdecznie dana
Dzień dobry
Mam kamienny garnek do kiszenia, bez pokrywki. Rozumiem, że jeśli kapusta będzie przyciśnięta talerzem, obciążona i na wierzchu będzie warstwa wody, to wystarczy?
Czy można kisić kapustę włoską?
Witam, tak w zupełności.Proponuję podłożyć pod talezryk gazę i sprawdzac czy cały czas jest woda na wierzchu. A włoską kisiałam, ale tylko w takiej wersji https://jawagabunda.pl/przepisy/tureckie-kiszonki/. pozdrawiam dana
Witam.
Pierwszy raz sam zrobiłem kiszoną kapustę. Na początek tylko 10 kg.
Już tydzień jest wstawiona i bombluje jak wino 😀
Witaj, proponuje przenieść kapustę – jeśli jest taka możliwość – do chłodniejszego pomieszczenia. 🙂 Bo będzie bardzo kwaśna – ale to nie szkodzi, ja – na przykład – taką uwielbiam :). pozdrawiam i życzę smacznego dana
Miałem napisać zaraz po skosztowaniu ukiszonej kapusty, ale sorki
Kapusta wyszła tak jak lubię, kwaśna że narty można smarować 😃
Teraz właśnie wstawiam 18kg bo poprzednia zdecydowanie za szybko się skończyła.
A takiego hasła jeszcze nie słyszałam 🙂 dobre !
Ja sypię łyżkę soli na 1kg i jest ok
W zeszłym roku dodałem do beczki jabłko obrane i pokrojone w ćwiartki.
Pycha
Dziękuję z komentarz do sposobu kiszenia kapusty. Z jabłkami to dobry pomysł- kiedyś do beczek z kapustą wkładało się całe jabłka :). pozdrawiam dana
Witam. Mam zamiar dodatkowo ukisic kapustę w słoju. Czy mam zakręcić dokładnie słoj czy też przykryć .
Dziękuję.
Witaj, kisząc w słojach zawsze od razu przykręcam słoik. Podczas kiszenia przykrywka zassie (dziwne wyglada to słowo 🙂 ) i trzyma kilka miesięcy. Natomiast kisząc w wiekszych słojach czy garnkach przykrywam. Ale też kontroluję ilość płynu – bo odparowuje i wtedy trzeba dolać solanki. Pysznych kiszonek życzę dana
Mam odpowiedz. Dziekuje
Bardzo proszę 🙂 Dzięki za zaglądanie na mojego bloga. Pozdrawiam dana
Witam. Czy słoje dokrecamy szczelnie czy delikatnie.
Dziękuję
Zrobiłam kapustę wg tego przepisu i okazała się być tak słona, ze nie można było jej było ujeść. Sprawdziłam w innych i było tam soli zdecydowanie mniej.
Witaj, trudno mi coś powiedzieć, bowiem 20 gram na 1 kg kapusty to zwykle stosowana proporcja, która gwarantuje dobry smak i to, że kapusta ukisi siei nie psuje.
Czy można do takiej już ukiszonej kapusty dodać świeżą? Żeby była mniej słona?
Witaj,
niestety, nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie z doświadczenia, bo nigdy tak nie robiłam.
Ale gdybym miała taki problem z przesoleniem kapusty sprobowałabym. Tylko proponuję wyjąć zakiszoną kapustę z naczynia/ słoja i dobrze wymieszać ze świeżą. Daj, proszę, znać czy udało się, a ja swoją drogą też tak zrobię, żeby wiedzieć na przyszłość. pozdrawiam dana
Ile łyżek stołowych to 20 gram soli?
1 łyżka
Witam, Pierwszy raz robię kiszoną kapustę i do tego w „hermetycznym” garnku. Niestety nie dysponuję chłodną piwniczką a u mnie w domu jest ok 20 stopni. Czy mogę ryzykować kiszenie w domu, czy lepiej wystawić garnek na balkon?
Witaj, pierwsze kilka dni zostaw w domu, żeby kapusta zakisiła się. Później wyniosłabym na balkon, aż do mrozów. Ale pamiętam, że kiedyś czytelniczka mojego bloga napisała do mnie, że zostawia zakiszoną kapustę także podczas mrozów. Pysznej kapusty życzę i pozdrawiam serdecznie dana
kapusta się ukisiła ale nie jest miękka ale już bardzo kwaśna. czy zmięknie? stoi w kamionce i nie bardzo mam chłodne miejsce, czy taka kapusta się zepsuje jeśli ja zostawie w kamionce?
Witaj, jeżeli zostawisz ją długo, to na pewno zmięknie. I od góry może zacząć tworzyć się taki biały kożuch. Kapusta zakiszona teraz latem, nie nadaje się do długiego przechowywania, w sensie na zimę. Najlepiej zjadać na bieżąco. Kiedyś zakiszoną latem kapustę zamroziłam, bo wyjeżdżałam na wakacje i nie zdążyłam zjeść. Tez była pyszna. Pozdrawiam danuta
Dzień dobry. Mieszkam od lat w Kapsztadzie i mój brat właśnie przylecial z Polski i przywiózł mi 5L kamienna beczkę do kiszenia kapusty. Bardzo się cieszę. U nas jest teraz zima, w domu jest około 19 stopni, więc nie za ciepło. Kupię taką kapustę, jaka jest w sklepach, bo się nie znam i tak na letnich czy zimowych kapustach. Ten garnek ma przykrywkę i wokół niej jest rowek na wodę , żeby hermetycznie zamknąć wszystko. Nie było do tego instrukcji dokładnej, ale myślę, że nie będę musiała odgazowywac kapusty i po prostu ja zamknę i zostawię na jakieś 3 tygodnie.… Czytaj więcej »
Witaj, ciekawa jestem jak Twoja kapusta? Czy w zupełnie innych warunkach ukisiła się? Ze doświadczenie podpowiem tylko, żeby pilnować, aby w rowku w garnku zawsze była woda. Kiedy kiszę w takim naczyniu nigdy nie odgazowuję. Pozdrawiam serdecznie dana. ps. U nas za to mega lato, niemal afrykańskie bo 32 stopnie Celsjusza.
Kiszenie kapusty to nie tylko świetna tradycja, ale także wspaniały sposób na zachowanie wartości odżywczych tego warzywa na długie miesiące. Twoja instrukcja krok po kroku jest naprawdę pomocna i dobrze przedstawia cały proces, który może wydawać się nieco skomplikowany dla początkujących. Cieszę się, że poruszyłaś tak wiele aspektów tego tematu, od wyboru odpowiednich naczyń, przez proporcje soli, aż po przechowywanie gotowej kiszonki. Pozwól, że podzielę się kilkoma dodatkowymi uwagami i doświadczeniami. Przede wszystkim, zgadzam się z Tobą, że najważniejsza w kiszeniu jest odpowiednia ilość soli. Zbyt mała ilość może sprawić, że kapusta się nie ukisi, a zbyt dużo – może… Czytaj więcej »
Witaj Monika, bardzo dziękuję za bardzo interesujący i treściwy komentarz o kiszeniu kapusty. Ja w tym roku zajadam się kapustą ukiszoną z dodatkiem startych buraków. Genialny smak. Można przygotować po prostu kilka słoików z jednej startej główki kapusty. https://jawagabunda.pl/przepisy/kapusta-kiszona-z-burakami/ – to ten przepis. Pozdrawiam serdecznie dana