Łatwe ciasto z owocami. Zrobisz go w pół godziny
Najprostsze na świecie ciasto z owocami – tak opisałabym Clafoutis, francuski deser z owocami.
Szybkie, proste do zrobienia i przepyszne! W naszej kuchni gości od wielu lat, kiedy to zaczęłam pracować w francuskiej firmie i kolega z Francji przyniósł w któryś poniedziałek do pracy upieczony przez siebie deser.
Tak bardzo miał ochotę na domowy deser, który przygotowywała jego mama, że – pomimo antytalentu kulinarnego – pod bacznym, telefonicznym okiem mamy upiekł ciasto. W sporej ilości, więc i nam się dostało co nieco.
W oryginalnym wydaniu Clafoutis przygotowuje się z wiśni, ale bardzo często dodaje się do ciasta po prostu sezonowe owoce lub nawet mrożone.
I tak można przygotować rewelacyjne ciasto dosłownie w pół godziny, z produktów, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach, czyli pyszne, łatwe ciasto bez proszku do pieczenia.
Do ciasta dodaje się zazwyczaj jeden gatunek owoców, ale jeśli masz ochotę na miks owoców to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak zrobić.
Tradycyjnie ciasto z owocami zapieka się w ceramicznych formach lub maleńkich foremkach i w niech podaje się na stół.
Jesienią uwielbiam takie łatwo ciasto z gruszkami podane na ciepło z filiżanką ciepłej wody lub herbaty owocowej z syropem z kwiatów czarnego bzu.
Jak zrobić szybkie i łatwe ciasto?
Składniki dania : Łatwe ciasto z owocami
- 500 gram owoców do wyboru: wiśnie, czereśnie, śliwki, gruszki, żurawina, porzeczki, rabarbar, jabłka
- 100 gram cukru – brzozowego, trzcinowego lub zwykłego
- 120 gram mąki
- 300 ml mleka tłustego
- 3 całe jajka
- 1 kopiasta łyżka płatków migdałowych
- szczypta soli
- cukier puder do posypania – opcjonalnie
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie dania : Łatwe ciasto z owocami
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Owoce pestkowe wydrylować. Jabłka, gruszki, rabarbar – obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Owoce zasypać połową cukru i odstawić.
- Do jajek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru, mleko i mąkę.
- Foremkę (lub foremki) posmarować masłem.
- Na dno wyłożyć owoce i zalać je ciastem
- Wierzch można posypać płatkami migdałowymi – opcjonalnie.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do momentu aż ciasto nieco się zrumieni.
- Po upieczeniu podawać na ciepło lub zostawić do wystygnięcia.
- Podawać solo, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany – według upodobań, fantazji i zawartości lodówki.
Do tego łatwego i fajnego ciasta świetnie smakuje herbata z owocami i przyprawami lub po prostu woda (zimą ciepła) z sokiem z kwiatów czarnego bzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!