Letnia surówka z selera naciowego z gruszką

2
328
surówka z selera naciowego i gruszki

Surówka z selera naciowego z gruszką nie jest – oczywiście daniem tylko na lato – ale o tej porze roku smakuje mi najbardziej.

Gruszek nie obieram ze skórki i Tobie też tak radzę zrobić. Znacznie lepiej smakuje.

Surówka do zrobienia w parę minut. Włożona do lodówki, może być świetnym pomysłem do pracy na drugie śniadanie.

Dodatek pieprzu wzmocnia nieco kwaśność sosu, więc bezpieczniej będzie popieprzyć sałatkę po przygotowaniu, niż dodawać pieprz do sosu – jak zazwyczaj robimy.

Do surówki z selera naciowego absolutnie nie polecam oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwek. Jest zbyt intensywna i za bardzo zdominuje smak. Idealnie pasuje aromatyczna z orzechów włoskich lub neutralna winogronowa lub słonecznikowa.

Przepis na danie: Letnia surówka z selera naciowego z gruszką

 Składniki dania: Letnia surówka z selera naciowego z gruszką

  • połowa selera naciowego
  • 2 twarde gruszki – nieobrane ze skórki
  • 100 gram łuskanych orzechów włoskich
  • kopiasta łyżka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oleju winogronowego, z orzechów włoskich lub rzepakowego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie dania: Letnia surówka z selera naciowego z gruszką

  1. Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i pokroić na małe kawałki.
  2. Orzechy posiekać na nieco mniejsze kawałki – tak mniej więcej połówkę orzecha na cztery części.Parę orzechów można zostawić do dekoracji.
  3. Gruszki umyć i osuszyć. Usunąć nasiona. Przekroić na cztery części i pokroić na wąskie paski.
  4. Do miski włożyć seler, gruszkę i orzechy. Wymieszać.
  5. Rozgrzać suchą patelnię i podpiec na niej – przez chwilkę – słonecznik.
  6. Podpieczony słonecznik dodać do sałatki.
  7. Przygotować sos.
  8. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać ocet winny, sól i cukier. Można także wykorzystać blender lub trzepaczkę. Wymieszać dokładnie. Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
  9. Otrzymanym sosem polać sałatkę.
Wskazówka

W innym artykule na mojej stronie Sos winegret znajdziesz wiele informacji o przygotowaniu sosu, jego odmianach.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 3.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKapusta czerwona z czarną porzeczką wg przepisu Karola Okrasy
Następny artykułPrzepis na domowy chleb – pobierz za darmo!

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaJolanta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jolanta
Gość
Jolanta

Po prostu pycha..a fajne jest to ze można cały rok taka salateczke robić ..

Wagabunda
Gość
Wagabunda

Właśnie tak 🙂 dziękuję za komentarz. dana

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.