
Marchewka – trzy różne surówki
Marchewka w roli głównej, tylko jej otoczenie ulega zmianie. A tym samym smaki. Jedna marchewka, a możliwości tak wiele!
Surówki z marchewki w trzech różnych odsłonach. Łączy je jedno – łatwość przyrządzenia. Każda jest inna, każda pyszna.
Tak przyrządzone surówki są nie tylko dodatkiem do obiadu, czy kolacji, ale znakomitym pomysłem na surówkę do wzięcia w pudełku do pracy.
Przepis na danie: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego
Składniki dania: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego
- 2 sztuki marchewki dość dużej
- 1 duży lub 2 małe ogórki kiszone
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego
- Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku zagotować trochę wody.
- Na wrzącą wodę wrzucić marchewkę – chwilę pogotować, aż marchewka ugotuje się, ale nadal będzie twarda.
- Jeśli po ugotowaniu marchewki zostanie woda – odcedzić.
- Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ogórki, opiec chwilkę, nie dusić – aby nadal został twardy.
- Marchewkę połączyć z ogórkiem, popieprzyć. Uwaga! tylko połączyć, a nie dusić razem.
- Podawać, gdy marchewka jest jeszcze gorąca.
Przepis na danie: Surówka z marchwi ze słonecznikiem
Składniki dania: Surówka z marchwi ze słonecznikiem
- 2 spore marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 kopiaste łyżki słonecznika
- 1/2 łyżki majonezu (na przykład kieleckiego) lub 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie dania: Surówka z marchwi ze słonecznikiem
- Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
- Z ząbka czosnku usunąć środkowy „korzeń” – odpowiedzialny za brzydki zapach.
- Ząbki czosnku bardzo drobno poszatkować albo przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.
- Rozgrzać patelnię.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić słonecznik, chwilę podprażyć, mieszając.
- Do startej marchewki dodać czosnek, słonecznik i majonez/olej słonecznikowy. Wymieszać.
Przepis na danie: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym
Składniki dania: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym
- marchewki mini 200 dkg świeże lub mrożone
- 2- 3 pomarańcze
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie dania: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym
- Marchewki ugotować – w całości – w małej ilości wody. Muszą pozostać twardawe.
- Z pomarańcz wycisnąć sok.
- Na rozgrzaną patelnię wlać sok pomarańczowy,sok z cytryny, dodać marchewki i na wolnym ogniu pogotować kilka minut.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!