Mus jabłkowy i jabłka

Przepisy Przetwory

Mus jabłkowy – zdrowy, szybki deser

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 27 września 2018

Mus jabłkowy przygotowany jesienią z soczystych i pachnących jabłek, zimową i wczesno – wiosenną porą będzie znakomitym deserem lub dodatkiem do porannego śniadania lub szarlotki.

Mus jabłkowy przygotowuję w dwóch wersjach. W pierwszej wersji owoce są zupełnie zblendowane ( razem ze skórkami ) i uzyskuję gładki mus, który pasteryzuję w małych słoikach. Wykorzystuję go jako dodatek do śniadaniowych płatków lub jako samodzielny deser.

Drugi rodzaj musu z jabłek jaki przygotowuję, to jabłka w kawałkach zatopione w musie jabłkowym. Tak przygotowany mus jabłkowy wykorzystuję  do szarlotki, jako dodatek do śniadania lub jako aromatyczny i zdrowy deser.

Mus jabłkowy lekko posypany cynamonem – i nic więcej nie trzeba, aby potrzeba słodyczy, którą poczujemy, została zaspokojona.

Przepis na : Mus jabłkowy

Składniki na : Mus jabłkowy

  • jabłka
  • cynamon, kardamon, goździki – opcjonalnie
  • szczypta soli

Przepis na : Mus jabłkowy

  • Jabłka umyć, nie obierać ze skórek tylko usunąć ziarenka, ogonek i tzw. muszkę.
  • Pokroić na kawałki.
  • Wrzucić na rozgrzaną, dużą patelnię lub do garnka o szerokim dnie. Można na początek wlać nieco wody – i tak odparuje.
  • Dodać szczyptę soli, owoce lekko rozgotować.
  • Zmiksować lub zbledować.
  • Pogotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aż nieco zgęstną – ale nadal muszą być lekko płynne, bo chcemy wyprodukować mus, a nie dżem.
  • Wkładać do słoików i zapasteryzować. Najlepiej- bo najłatwiej i najszybciej – w piekarniku. Jak to zrobić znajdziesz w: Jak pasteryzować przetwory.
  • Jeśli Twój blender lub malakser nie zmiażdżył na miazgę  jabłek, a chcesz mieć absolutnie gładki mus (bo taki jest najlepszy) możesz przetrzeć jabłka przez sito przed włożeniem ich do słoja.
  • Odmianą musu jest mus z kawałkami jabłek. W tym celu  odkładamy nieco lekko rozgotowanych jabłek ( bez skórki), a resztę miksujemy. Łączymy obydwa rodzaje i do słoja.
  • Cukier. Według upodobań i smaku. Ja nie dodaję cukru, bowiem nie przeszkadza mi nawet lekko kwaskowaty smak musu jabłkowego. Ale oczywiście można mus dosłodzić – cukrem zwykłym, trzcinowym lub brzozowym – w ilości według potrzeby.
  • Inne dodatki. Cynamon, kardamon, goździki. Te przyprawy najczęściej lądują w musie jabłkowym. Można dodać wszystkie, niektóre z nich lub żadne. Zachęcam do szukania swojego smaku.
Wskazówka
  • Mus jabłkowy właściwie można przygotować o każdej porze roku, nawet zimą i wczesną wiosną. Ale zrobiony z jesiennych jabłek jest po prostu najlepszy.
  • Szczypta soli dodana do owoców, wydobywa z nich naturalną słodycz, pod warunkiem, że owoce będą przez dłuższy czas poddawane obróbce cieplnej.

A jak obierzesz jabłka, to nie wyrzucaj obierek! Dodaj do nich nieco jabłek i zrób swój zdrowy  ⇒ Ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy i jabłka

Ocet jabłkowy

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments