Orzechówka – nalewka z zielonych orzechów na spirytusie (dwa przepisy)

0
9798
Nalewka z zielonych orzechów najlepiej sprawdza się na bóle żołądka. Gęsta nalewkę najlepiej podana w kieliszku.
Lekarstwo nie musi być gorzkie. Przygotuj nalewkę z zielonych orzechów z cukrem lub bez cukru.

Nalewka z zielonych orzechów powinna być stałym gościem w domu podróżnika. Dzięki swoim pro – zdrowotnym właściwościom pomoże w przypadku żołądkowych dolegliwości. 

Medycyna ludowa od dawna wykorzystywała orzech włoski do przygotowywania preparatów leczniczych. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze działanie preparatów z orzecha włoskiego na bóle brzucha. Nie tylko z owoców, ale i z liści i kory.

Mnie jednak najbardziej interesuje wytrawna nalewka z zielonych orzechów, ponieważ pomaga w przypadku kłopotów żołądkowych i bóli trawiennych – poprawia przyswajanie produktów. Posiada silne działanie bakteriobójcze, wspomaga pracę wątroby, działa odtruwająco, ma działanie przeciwpasożytnicze. Inne nalewki również posiadają właściwości wzmacniające odporność. Sprawdź przepis na nalewkę imbirową z żurawiną.

Orzechówka – idealna na podróż! 

Podróżując do tzw. ciepłych krajów dobrze jest zabrać piersiówkę z nalewką z orzecha włoskiego. Profilaktycznie zażywać po kilka kropli codziennie. W razie wystąpienia problemów żołądkowych lub jelitowych wypić 20 ml do 30 ml.

Nie przesadzać z ilością – w nadmiarze może zaszkodzić.

Nalewka z owoców orzecha włoskiego ma specyficzny, gęsto oleisty – żeby nie powiedzieć nieco koszmarny – smaczek. Ale pomaga i o to w tym przypadku chodzi.

Wybieraj orzechy włoskie! 

Co bardzo ważne. Muszą to być zielone orzechy włoskie. Zerwane na etapie, kiedy dopiero tworzy się  owoc orzecha. Najlepszym okresem do robienia nalewki jest koniec czerwca do połowy lipca.

Nalewka z orzechów – słodka czy wytrawna? 

Nalewkę przygotowuję według dwóch przepisów: z cukrem i bez. Ta bez cukru jest bardziej wyrazista i – podobno – skuteczna. I to ją właśnie zabieram w piersiówce na wakacyjne wyjazdy. Pali okropnie!

Ale do tej pory uniknęłam sensacji żołądkowych – nawet włócząc się po Indiach i jadając z w miejscowych barach.

Nalewka z zielonych orzechów bez cukru: przepis

Nalewka z zielonych orzechów wersja bez cukru: składniki

  • 20 do 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ( zależnie od wielkości orzechów)
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • lub 1 litr samego spirytusu – wtedy można użyć po 10 – 20 kropli

Jak przygotować: Nalewka z zielonych orzechów bez cukru

  1. Orzechy opłukać.
  2. Pokroić w drobną kostkę lub zblendować. Uwaga! zielone orzechy bardzo barwią ręce – konieczne będą rękawiczki! Bardzo ważne, żeby użyć noża z dobrej stali, unikniemy wtedy metalicznego posmaku i nadmiernego zgorzknienia. Ja używam noży ceramicznych.
  3. Pokrojone orzechy włożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem i wódką.
  4. Odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
  5. Od czasu do czasu mieszać zawartość.
  6. Nalewka stopniowo będzie zmieniała kolor, aż do ciemno – brązowego. I tak ma być.
  7. Zlać nalewkę do szklanej, dobrze zakręcanej butelki.
  8. Przechowywać można nawet przez kilkanaście miesięcy.

Nalewka z zielonych orzechów z cukrem: przepis 

Nalewka z zielonych orzechów wersja z cukrem: składniki

  • 0,5 kg zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 kg cukru
  • spirytus w ilości takiej samej jak uzyskany sok z orzechów

Jak przygotować: Nalewka z zielonych orzechów z cukrem

  1. Orzechy opłukać.
  2. Pokroić w drobną kostkę lub zblendować. Uwaga! zielone orzechy bardzo barwią ręce – konieczne będą rękawiczki! Bardzo ważne, żeby użyć noża z dobrej stali, unikniemy wtedy metalicznego posmaku i nadmiernego zgorzknienia. Ja używam noży ceramicznych.
  3. Pokrojone orzechy włożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem
  4. Odstawić w ciemne miejsce na około 3 tygodnie.
  5. Od czasu do czasu mieszać zawartość.
  6. Po tym czasie powstanie gęsty, brązowy syrop.
  7. Syrop przelać do słoika w proporcji 1:1 ze spirytusem.
  8. Odstawić przynajmniej na 2 tygodnie.
  9. Zlać nalewkę do szklanej, dobrze zakręcanej butelki.
  10. Przechowywać można nawet przez kilkanaście miesięcy.

Wytrawna nalewka z orzechów Ci pomogła? Sprawdź pozostałe właściwości i smaki nalewek:

Wiśniówka – dwa przepisy

Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

 Nalewka imibirowo – żurawinowa 

 Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

 Nalewka truskawkowa 

 Nalewka imbirowa z miodem 

 Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa) 

 Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu

 Ratafia – nalewka wieloowocowa

 Przepisy na domowe nalewki 

Przetestowałaś orzechówkę według tego przepisu? Masz pytania dotyczące przygotowania innych nalewek?

Jaką zrobiłaś nalewkę z cukrem czy bez cukru? Daj znać w komentarzu, bo jestem bardzo ciekawa. Oczywiście jeżeli potrzebujesz pomocy z przepisem – pisz śmiało, a ja chętnie pomogę 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!