
Najlepszy przepis na ratafię wieloowocową. Ratafia to słodka nalewka wieloowocowa, która za każdym razem będzie nas zaskakiwała smakiem, kolorem i aromatem. Tworzymy ją przez cały sezon letni, aż do wczesnej jesieni, wrzucając do alkoholu kolejne, dojrzewające owoce.
Jakich owoców użyć do ratafii?
Najkrócej mówiąc: różne. U mnie pierwsze na dnie słoja lądują truskawki i poziomki, a później to już lecą…czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, maliny, jabłko, gruszka, śliwa. Sprawdź przepis na wiśniówkę.
Jeżeli mam dostęp – a ostatnio mam, bowiem zakupiłam krzaczek, o czym piszę w artykule o Cudownych Ogrodach róży pomarszczonej Rosa Rugosa, to dorzucam także kilka płatków do ratafii.
Tak naprawdę nie sposób podać jeden przepis na ratafię. Po prostu dorzucając kolejne owoce staram się dodawać mniej więcej takie same ilości, jednak bardziej aromatycznych, jak na przykład maliny, daję mniej.
Chyba dwa lata temu, pomimo że zrobiłam ratafię z ośmiu owoców, to „wyszła” mi prawie malinówka. Nie powiem, znakomita, ale inne aromaty zniknęły w jej towarzystwie.
Smak ratafii za każdym razem jest inny, bowiem nie tylko dajemy inne owoce w różnej proporcji, ale i różnie nasączone są słodyczą i aromatem – a to zależy nie tylko od gatunku, ale i od pogody. Wiadomo, dojrzewające w mocnym słońcu owoce są znacznie bardziej słodkie.
Owoce pestkowe, jak czereśnie, wiśnie dodajemy bez pestki.
Ratafię przygotowuję zawsze tylko z naszych rodzimych owoców, nigdy nie dodaję cytryny, pomarańczy czy bakalii – te pozostawiam do zrobienia równie znakomitej nalewki Bożonarodzeniowej (możesz teraz zrobić, na Święta będzie gotowa). Sprawdź przepis na nalewkę bożonarodzeniową.
Ratafia wytrawna czy słodka?
Ratafię można przygotować w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej.
Wytrawna: dodaję tylko same owoce, bez dodatkowego cukru.
Do wersji słodszej dają cukier, jednak w niewielkiej ilości. I tutaj każdy musi znaleźć swój smak: lepiej dosłodzić nalewkę, niż uzyskać słodki ulepek. Ale wiem, że niektórzy lubią bardziej słodkie nalewki – nic nie stoi na przeszkodzie, aby w trakcie produkcji spróbować i dosłodzić.
Zdarzało mi się już, że w trakcie produkcji, okazało się, że przygotowałam zbyt mały słój, bo zabrakło w nim miejsca, a jeszcze nie dodałam wszystkich owoców.
W takim przypadku pozostaje albo przelać całość do większego słoja albo przygotować następną część w drugim słoju i później połączyć składniki – ratafia i tak po przecedzeniu musi jeszcze poleżakować nieco.
Owoce w słoju muszą być zawsze przykryte alkoholem i dobrze jest ją przemieszać od czasu do czasu.
Alkohol – ja daję zwykłą wódkę, ale koleżanka zawsze wlewa nieco rumu, dzięki czemu uzyskuje jeszcze inny aromat.
Jak już napisałam wyżej ratafia jest specyficzną nalewką: trudno jest podać dokładną ilość składników. Tworzenie jej smaku to prawdziwa zabawa w kreowanie czegoś nowego, co będzie nas zaskakiwało innym smakiem za każdym razem.
Niektórzy tworzą ratafię tylko z kilku owoców: 4 do 5, aby nie było zbyt dużo aromatów. Inni tylko z jasnych owoców ( porzeczki białe, agrest, jasne śliwki, białe winogrona, gruszki), inni znowu tylko z czerwonych ( truskawki, maliny, wiśnie, ciemne śliwki) lub pestkowych.
Pobawmy się według własnej inwencji zatem :).
Nalewka Ratafia wieloowocowa: przepis
Nalewka Ratafia: składniki
- Kilka rodzajów owoców – mniej więcej w podobnych ilościach
- wódka 40 % w ilości 300 ml na 200 gram owoców ( mniej więcej)
- cukier – 2 do 4 łyżki na każdą porcję owoców – tylko do wersji słodkiej
- spirytus – dla dodania „procentów” do nalewki – ilość według według uznania, jednak zawsze dodaję nieco spirytusu, bo sok z owoców bardzo rozrzedza „procenty”
Jak zrobić nalewkę ratafię?
- Przygotować odpowiednio duży słój.
- Truskawki obrać z szypułek, opłukać.
- Do słoja wlać alkohol: wódka plus nieco spirytusu, cukier i truskawki.
- Słój zakręcić i odstawić w jasne miejsce i czekać na kolejne, dojrzewające owoce.
- Dodawać do słoja, mieszać.
- Po dodaniu ostatnich owoców, którym zapewne będą śliwki, zostawić jeszcze na przynajmniej 5 tygodni.
- Po trzech tygodniach przecedzić płyn i dobrze odcisnąć owoce.
- Ratafię przecedzić – przez gazę i filtr do kawy – po czym odstawić jeszcze na co najmniej 4 tygodnie do leżakowania. Można na dłużej :).
- Jeżeli mieliśmy owoce w dwu słojach, to teraz należy wymieszać obydwa płyny.
- Koniecznie spróbować – jeśli uznamy, że jest za mało słodka – dosłodzić, zbyt słaba – dolać nieco spirytusu.
Wskazówki
- Dodaję spirytusu tak mniej więcej na 2 litry wódki 400 ml spirytusu.
- Owoce z ratafii przepuszczam przez wyciskarkę do soków, dzięki temu wyciągam wszystko co dobre z nich.
Ratafia etap I
- Truskawki, czereśnie, kopiasta łyżka cukru trzcinowego, kilkanaście płatków róży.

Ratafia etap II
- Porzeczka czerwona, porzeczka czarna, agrest, łyżka cukru trzcinowego

Ratafia etap III
- Morele (polskie), biała porzeczka, morwa, łyżka cukru trzcinowego.

Ratafia etap IV
- Borówka amerykańska

Ratafia etap V
- Wiśnie, kopiasta łyżka cukru trzcinowego.

Ratafia etap VI
- Jeżyna

Ratafia etap VII
- Śliwki, maliny, winogrona białe i czerwone (polskie – z ogrodu)

Ratafia etap VIII
- Gruszki

Ratafia to wieloowocowa słodka nalewka. Poznaj przepisy na nalewki z poszczególnych składników:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu
Jaki smak miała Twoja Ratafia? Podziel się opinią w komentarzu.
Słodka Ratafia zawsze wychodzi inaczej. Jestem bardzo ciekawa jak Ci wyszło! Daj znać jak przygotowaliście i jaki smak nalewki udało się Wam uzyskać.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!