
Czereśniówka przygotowana w zupełnie inny sposób niż do tej pory znałam. Nie zasypujemy cukrem owoców, ani też nie zalewamy ich spirytusem, tylko …gotujemy. Początek tworzenia Czereśniówki – nalewki z czereśni, przypomina zwykły kompot.
Dopiero później dochodzą składniki, zmieniające kompot w nalewkę. Dodatek liści czereśniowych sprawi, że nalewka nabiera zupełnie innego smaku. Bo nie tylko w owocach czereśni, ale i w liściach znajduje się sporo dobrych dla zdrowia ( szczególnie dla układu krwionośnego i serca ) składników.
I jeszcze jedno: w fazie produkcji nalewkę z czereśni należy należy trzymać w ciepłym miejscu, ale NIE na słońcu! Słońce zabiera nalewkom kolor i aromat!
Przepis na: Czereśniówka ekspresowa – sposób I
Składniki: Czereśniówka ekspresowa
- 1 kg czereśni – może być ciut więcej
- 100 sztuk liści z drzewa czereśni
- 1 litr wody
- 0,5 litr spirytusu
- 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie: Czereśniówka ekspresowa
- Czereśnie wydrylować z pestek.
- Liście umyć.
- Do garnka wlać wodę, dodać czereśnie i liście z czereśni, gotować 15 minut.
- Odstawić na 24 godziny.
- Przecedzić – najlepiej najpierw przez sito, a drugi raz przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy.
- Dodać cukier i kwasek cytrynowy, gotować razem 10 minut.
- Jak wystygnie wymieszać z spirytusem.
- Zostawić na dobę do połączenia się składników i nalewka z czereśni jest gotowa.
Przepis na: Czereśniówka sposób II tradycyjny
Składniki: Czereśniówka sposób II tradycyjny
- 1 kg czereśni
- 0,5 kg spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 30 – 40 dkg cukru trzcinowego lub zwykłego białego
- skórka z cytryny, ale tylko wtedy, jeśli mamy ekologiczną
Składniki : Czereśniówka sposób II tradycyjny
- Czereśnie wydrylować – nożykiem lub drylownicą.
- Wymieszać spirytus z wódką.
- Czereśnie zalać alkoholem i odstawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 tygodnie. Od czasu do czasu słojem należy potrząsać.
- Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Czereśnie zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Także należy wstrząsać słojem od czasu do czasu.
- Po tym czasie przecedzić owoce przez gęste sitko/gazę i filtr papierowy i połączyć obydwa płyny.
- Ja jeszcze dodatkowo przelewam czereśnie alkoholem, aby wypłukać z nich jak najwięcej soku z cukrem.
- Czereśniówkę zlać do butelek i …zapomnieć o niej. Najlepiej na długo. A przynajmniej na 3 – 4 miesiące. Jednak im nalewka dłużej stoi, tym ciekawszy i bardziej głęboki ma smak.
- Czereśni nie wyrzucać! Zostawić do zjedzenia – doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
- Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki lub gdy czereśnie są bardzo słodkie, może dać mniej cukru, bo z tej proporcji „wychodzi” dość słodka nalewka czereśniowa.
Koniecznie sprawdź inne przepisy na domowe nalewki!
Na moim blogu znajdziesz pełno inspirujących i ciekawych przepisów na nalewki, sprawdź je koniecznie:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Masz pytania dotyczące przygotowania domowych nalewek?
Nie ukrywam, że jestem fanką nalewek i „trochę” ich już zrobiłam. Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące czereśniówki lub innych nalewek przygotowanych w domu – daj mi znać w komentarzu!
A jeżeli już przygotowujesz nalewki, możesz się podzielić pomysłami i przepisami 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!