Czereśniówka – nalewka z czereśni na spirytusie: dwa przepisy

6
4298
Czereśniówka podana w dwóch kieliszkach, w towarzystwie pęki soczystoczerwonych czereśni, kwiatu bzu. Przygotowana według domowego przepisu.
Przepis na czereśniówkę - nalewkę z czereśni w dwóch, ciekawych wariantach.

Czereśniówka przygotowana w zupełnie inny sposób niż do tej pory znałam. Nie zasypujemy cukrem owoców, ani też nie zalewamy ich spirytusem, tylko …gotujemy. Początek tworzenia Czereśniówki – nalewki z czereśni, przypomina zwykły kompot. 

Dopiero później dochodzą składniki, zmieniające kompot w nalewkę. Dodatek liści czereśniowych sprawi, że nalewka nabiera zupełnie innego smaku. Bo nie tylko w owocach czereśni, ale i w liściach znajduje się sporo dobrych dla zdrowia ( szczególnie dla układu krwionośnego i serca ) składników.

I jeszcze jedno: w fazie produkcji nalewkę z czereśni należy należy trzymać w ciepłym miejscu, ale NIE na słońcu! Słońce zabiera nalewkom kolor i aromat!

Przepis na: Czereśniówka ekspresowa – sposób I

Składniki: Czereśniówka ekspresowa

  • 1 kg czereśni – może być ciut więcej
  • 100 sztuk liści z drzewa czereśni
  • 1 litr wody
  • 0,5 litr spirytusu
  • 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie: Czereśniówka  ekspresowa

  1. Czereśnie wydrylować z pestek.
  2. Liście umyć.
  3. Do garnka wlać wodę, dodać czereśnie i liście z czereśni, gotować 15 minut.
  4. Odstawić na 24 godziny.
  5. Przecedzić – najlepiej najpierw przez sito, a drugi raz przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy.
  6. Dodać cukier i kwasek cytrynowy, gotować razem 10 minut.
  7. Jak wystygnie wymieszać z spirytusem.
  8. Zostawić na dobę do połączenia się składników i nalewka z czereśni jest gotowa.

Przepis na: Czereśniówka sposób II tradycyjny

Składniki: Czereśniówka sposób II tradycyjny

  • 1 kg czereśni
  • 0,5 kg spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 30 – 40 dkg cukru trzcinowego lub zwykłego białego
  • skórka z cytryny, ale tylko wtedy, jeśli mamy ekologiczną

Składniki : Czereśniówka sposób II tradycyjny

  1. Czereśnie wydrylować – nożykiem lub drylownicą.
  2. Wymieszać spirytus z wódką.
  3. Czereśnie zalać alkoholem i odstawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 tygodnie. Od czasu do czasu słojem należy potrząsać.
  4. Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  5. Czereśnie zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Także należy wstrząsać słojem od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie przecedzić owoce przez gęste sitko/gazę i filtr papierowy i połączyć obydwa płyny.
  7. Ja jeszcze dodatkowo przelewam czereśnie alkoholem, aby wypłukać z nich jak najwięcej soku z cukrem.
  8. Czereśniówkę zlać do butelek i …zapomnieć o niej. Najlepiej na długo. A przynajmniej na 3 – 4 miesiące. Jednak im nalewka dłużej stoi, tym ciekawszy i bardziej głęboki ma smak.
  9. Czereśni nie wyrzucać! Zostawić do zjedzenia – doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
  10. Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki lub gdy czereśnie są bardzo słodkie, może dać mniej cukru, bo z tej proporcji „wychodzi” dość słodka nalewka czereśniowa.

Koniecznie sprawdź inne przepisy na domowe nalewki! 

Na moim blogu znajdziesz pełno inspirujących i ciekawych przepisów na nalewki, sprawdź je koniecznie:

Wiśniówka – dwa przepisy

Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

Nalewka imibirowo – żurawinowa 

Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

Nalewka truskawkowa 

Nalewka imbirowa z miodem 

Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa) 

Nalewka z zielonych orzechów 

Ratafia – nalewka wieloowocowa

Przepisy na domowe nalewki 

Masz pytania dotyczące przygotowania domowych nalewek? 

Nie ukrywam, że jestem fanką nalewek i „trochę” ich już zrobiłam. Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące czereśniówki lub innych nalewek przygotowanych w domu – daj mi znać w komentarzu!

A jeżeli już przygotowujesz nalewki, możesz się podzielić pomysłami i przepisami 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 13 Średnia: 4.1]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLemoniada cytrynowo – miętowa
Następny artykułChleb pieczony na ognisku lub grillu – pyszna konkurencja dla mięsnych potraw
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
Igor
2 lat temu

Cześć. Zaintrygowały mnie 2 sposoby przyrządzania nalewka z czereśni…powiedz proszę, tak z własnego doświadczenia, nalewka przyrządzona którym sposobem ma lepszy smak?
Pozdrawiam, Igor

Damian
Damian
8 miesięcy temu

Dzień dobry, zapomniałem o nastawie na nalewkę na prawie rok – czereśnie razem z pestkami. Czy ma Pani jakieś doświadczenia czy taka nalewka może być szkodliwa ?

Kamil
Kamil
4 miesięcy temu

Dzień dobry,

czy czereśnie zalane alkoholem muszą stać w nasłonecznionym miejscu, czy wystarczy, że to miejsce będzie ciepłe (np. kuchenna szafka)?

Pozdrawiam!

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.