Owsiane ciastka z jabłkami. Prosty przepis
Do zabrania w podróż, na drugie śniadanie, do przekąszenia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Możesz dodać rodzynki lub drobno pokrojone orzechy włoskie lub laskowe – ale wtedy ciastka owsiane będą bardziej kaloryczne.
Jak zrobić owsiane ciastka z jabłkiem?
Owsiane ciastka z jabłkami składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych – nie błyskawicznych
- 100 g miodu
- 2 jabłka
- 330 g jogurtu naturalnego lub kokosowego (duże opakowanie)
- 3 całe jajka
- 60 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu – możesz dać więcej jeśli lubisz mocno cynamonowe ciasteczka owsiane
- rodzynki i orzechy drobno posiekane – opcjonalnie – dwie łyżki
Jak zrobić owsiane ciasteczka z jabłkiem krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza termoobieg, lub 180 stopni, gdy pieczesz „góra-dół”
- Na patelnię daj miód i masło delikatnie podgrzewając roztop je.
- Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach – ja nie obieram ze skórki.
- Do naczynia wsyp płatki, dodaj wystudzone, roztopione masło z miodem, dwa jajka, jogurt, cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Zostaw na chwilkę, aby składniki nieco zmiękły.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia i układaj łyżką ciasteczka.
- Piecz w 170 stopniach termoobieg lub 180 góra – dół przez około 15-20 minut, aż ciasteczka owsiane lekko się zbrązowieją.
- Ciastka po upieczeniu ostudź.
Lubisz zdrowe słodycze?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Wyglądają pysznie. Robiłam ostatnio podobne ciasteczka owsian i wyszły przepyszne – jednak domowe wypieki to jest sztos 🙂
Witaj, o to jest super!Domowe ciasteczka owsiane smakują wszystkim 🙂