Pasta z pieczonych warzyw – idealna na zimę
Pasta z pieczonych warzyw idealna na kanapki. Szczególnie dobrze smakuje zimową i wczesno – wiosenną porą, kiedy zaczyna nam brakować smaku świeżych warzyw.
Przygotowana z czerwonej papryki i bakłażana, z dodatkiem cebuli i czosnku, wzmocniona aromatem ziół stanowi dodatek zarówno do kromki chleba – najlepiej własnego wypieku, do czego przy każdej okazji tak usilnie namawiam – jak i do słupków pokrojonych warzyw: selera naciowego lub marchewki. Sprawdź przepis na chleb na zakwasie.
Do pasty z pieczonych warzyw dodaję jeszcze kiełki własnej produkcji i/lub zieloną cebulkę. Jedne i drugie pyszne i zdrowe. Nawet zimą. A dlatego, że kiełki uprawiam w kiełkownicy, a zielony szczypior uprawiam w donicy.
Przy okazji zachęcam Was do spróbowania takiej domowej uprawy.
Nie potrzeba na to ani miejsca, ani zbyt dużo czasu. O uprawie kiełków przeczytacie w artykule, natomiast z cebulkami sprawa jest jeszcze bardziej prosta.
Wsypujemy ziemię (najlepiej do uprawy warzyw) do donicy, sadzimy małe cebule, podlewamy od czasu do czasu i czekamy na zielone! Sprawdź jak uprawiać kiełki w kiełkownicy.
Pasta z pieczonych warzyw: przepis
Pasta do chleba z pieczonych warzyw: składniki
- 2 czerwone papryki w całości
- 1 bakłażan
- kilka ząbków czosnku w łupinkach
- 3 – 4 małe cebule, najlepiej szalotki
- płaska łyżeczka suszonych ziół – prowansalskich lub mieszanki z suszonym czosnkiem i bazylią
- kilka suszonych pomidorów – opcjonalnie
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta kurkumy i przyprawy chili – opcjonalnie
- ugotowana kasza jaglana lub – lepiej i prościej – płatki jaglane do zagęszczenia pasty, jeśli będzie taka potrzeba.
Pasta do chleba z pieczonych warzyw: przygotowanie krok po kroku
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę bardzo dokładnie posmarować oliwą i posolić. Układać na blasze skórką do góry.
- Piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości).
- Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
- Bakłażan przekroić na pół, ponacinać w kratkę i położyć obok papryki piec aż bakłażan zbrązowieje (także około 30 minut).
- Mniej więcej w połowie czasu pieczenia papryki i bakłażana, na blachę położyć czosnek i cebulę i piec, aż warzywa będą lekko przypieczone.
- Wyjąć z piekarnika upieczone warzywa.
- Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem – na przykład szklaną misą – i zostawić na kilka minut, po czym zdjąć skórkę.
- Z bakłażana wydrążyć wnętrze (najlepiej zrobić to łyżką), obrać z łusek upieczony czosnek i cebulę.
- Warzywa zmiksować. Dodać zioła, sól i pieprz dokładnie wymieszać.
Wskazówka
- Do pasty z pieczonych warzyw dobrze jest dodać sok, który wypłynie spod pieczonych warzyw, jednak wtedy – z reguły – pasta robi się zbyt rzadka. Zagęścimy ją ugotowaną kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi, miksując jaglankę z warzywami. Preferuję płatki, bowiem nie wymagają gotowania – prosto z szafki lądują w paście z warzyw.
Przygotowałam też inne przepisy na pyszne zupy, pasty i wiele wiele innych potraw:
Pasztet z pieczonych buraków i fasoli
Sos biały – holenderski do szparagów i kalafiora
Pasta warzywna gotowa? Jestem Ciekawa jak Ci smakowała?
Zostaw proszę swoją opinię w komentarzu. Dzięki Twojej opinie mogę Tworzyć nowe przepisy oraz udoskonalać wcześniejsze.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!