Pierś z kurczak pokrojiona w drobne kawałeczki podana razem z sałata i żółta papryką.

Dania główne Przepisy

Pierś z kurczaka w winie po włosku

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 8 lipca 2018

Piersi z kurczaka w białym winie po włosku – to nazwa, którą sama nadałam tej potrawie. Bo w zasadzie tak to wygląda – piersi z kurczaka przygotowane z dodatkiem wytrawnego, białego wina. 

Daniem tym poczęstowała mnie moja włoska kuzynka, „odkryta” po latach ( o czym przeczytasz w artykule: Moje włoskie wakacje ), w czasie mojej wizyty w jej domu w Kalabrii.

Danie nie tylko znakomite, ale i bardzo szybkie do przyrządzenia. Jedyną niedogodnością jest, że trzeba pokroić piersi z kurczaka na małe paski, podczas gdy w włoskich sklepach tak przygotowany kurczak jest już w sprzedaży.

Stefania podała piersi z kurczaka w winie w towarzystwie sałaty i rzepy brokułowej (Cime de Rapa) przesmażonej z słonymi sardelami. Znakomite!

Rzepę brokułową miałam zasianą w moim warzywnym ogrodzie – w czasie wiosennego wyjazdu na włoską wyspę Ischia, zakupiłam jej nasiona, nie wiedząc za bardzo co to jest :). I pewnie tak miało być – pobyt w Kalabrii pozwolił mi na spróbowanie tego, tak lubianego przez Włochów, warzywa. I nauczyłam się, jak ja przyrządzić.

Piersi z kurczaka w winie po włosku podaję z gotowanymi na parze warzywami, sałatą z sosem winegret, a w maju i czerwcu z gotowanymi szparagami. Sprawdź jak gotować szparagi.

Piersi z kurczaka w winie po włosku: przepis

Piersi z kurczaka w winie po włosku: składniki

  • Piersi z kurczaka 2 sztuki
  • Mąka
  • Sól, pieprz
  • Suszone lub  świeże zioła (oregano, rozmaryn, tymianek) – odrobina
  • Białe, wytrawne wino – pół szklanki
  • Tłuszcz do smażenia: olej i masło klarowane

Kurczak w winie po włosku: przygotowanie krok po kroku

  1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
  2. Pokroić na cienkie paski, takie około grubości 1 cm, długości 5 – 7 centymetrów.
  3. Pokrojone kawałki kurczaka lekko posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić piersi z kurczaka i smażyć na mocnym ogniu z każdej strony po koło 5 minut. Pod koniec smażenia wrzucić zioła.
  6. Wlać wino i nadal smażąc na mocnym ogniu, mieszać aż do czasu, gdy wino wyparuje.
  7. Potrawa jest gotowa, podawać od razu po przyrządzeniu.
  8. Jeśli zostanie, można ją podgrzać – nie traci smaku.
kurczak po włosku

W takie paski trzeba okroić kurczaka

Pierś z kurczaka czy z kaczki? A może z indyka? Sprawdź też pozostałe przepisy.

Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

Gulasz z indyka z papryką

Sałatka makaronowa z piersią z kaczki

Piersi z kaczki po prowansalsku

Zupy

Masz dodatkowe pytania?

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz w komentarzu a ja postaram się jak najszybciej odpowiedzieć 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments