Pierś z kurczaka w winie po włosku
Piersi z kurczaka w białym winie po włosku – to nazwa, którą sama nadałam tej potrawie. Bo w zasadzie tak to wygląda – piersi z kurczaka przygotowane z dodatkiem wytrawnego, białego wina.
Daniem tym poczęstowała mnie moja włoska kuzynka, „odkryta” po latach ( o czym przeczytasz w artykule: Moje włoskie wakacje ), w czasie mojej wizyty w jej domu w Kalabrii.
Danie nie tylko znakomite, ale i bardzo szybkie do przyrządzenia. Jedyną niedogodnością jest, że trzeba pokroić piersi z kurczaka na małe paski, podczas gdy w włoskich sklepach tak przygotowany kurczak jest już w sprzedaży.
Stefania podała piersi z kurczaka w winie w towarzystwie sałaty i rzepy brokułowej (Cime de Rapa) przesmażonej z słonymi sardelami. Znakomite!
Rzepę brokułową miałam zasianą w moim warzywnym ogrodzie – w czasie wiosennego wyjazdu na włoską wyspę Ischia, zakupiłam jej nasiona, nie wiedząc za bardzo co to jest :). I pewnie tak miało być – pobyt w Kalabrii pozwolił mi na spróbowanie tego, tak lubianego przez Włochów, warzywa. I nauczyłam się, jak ja przyrządzić.
Piersi z kurczaka w winie po włosku podaję z gotowanymi na parze warzywami, sałatą z sosem winegret, a w maju i czerwcu z gotowanymi szparagami. Sprawdź jak gotować szparagi.
Piersi z kurczaka w winie po włosku: przepis
Piersi z kurczaka w winie po włosku: składniki
- Piersi z kurczaka 2 sztuki
- Mąka
- Sól, pieprz
- Suszone lub świeże zioła (oregano, rozmaryn, tymianek) – odrobina
- Białe, wytrawne wino – pół szklanki
- Tłuszcz do smażenia: olej i masło klarowane
Kurczak w winie po włosku: przygotowanie krok po kroku
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
- Pokroić na cienkie paski, takie około grubości 1 cm, długości 5 – 7 centymetrów.
- Pokrojone kawałki kurczaka lekko posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać masło.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić piersi z kurczaka i smażyć na mocnym ogniu z każdej strony po koło 5 minut. Pod koniec smażenia wrzucić zioła.
- Wlać wino i nadal smażąc na mocnym ogniu, mieszać aż do czasu, gdy wino wyparuje.
- Potrawa jest gotowa, podawać od razu po przyrządzeniu.
- Jeśli zostanie, można ją podgrzać – nie traci smaku.
Pierś z kurczaka czy z kaczki? A może z indyka? Sprawdź też pozostałe przepisy.
Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką
Sałatka makaronowa z piersią z kaczki
Piersi z kaczki po prowansalsku
Masz dodatkowe pytania?
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz w komentarzu a ja postaram się jak najszybciej odpowiedzieć 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!