Kalafior jak schabowy. Przepis na kalafior do obiadu

0
0

Schabowy kalafiorowy w chrupiącej panierce przygotowany bez dodatku jajka. 

Schabowe kalafiorowe przygotowane w ten sposób najbardziej chrupiące wychodzą jeśli używam mąki z ciecierzycy wymieszanej z mąką kukurydzianą. Ale także panierowane w zwykłej, pszennej mące lub samej mące z ciecierzycy są bardzo dobre.

Ładne, duże kotlety wychodzą ze środka kalafiora. Czym bliżej brzegu, tym kotlety będą mniejsze. Panieruję zarówno te duże jak i małe, ale wykorzystuję pozostałe kawałki kalafiora.

Małe kawałki pokruszonego kalafiora i brzegi można wykorzystać do zupy kalafiorowej lub do surówki z kalafiora z koperkiem.

A z czym podawać schabowe kalafiorowe? Z gotowanymi ziemniakami, z ziemniakami pieczonymi w piekarniku i z surówką Colesław. Lub z innymi, ulubionymi dodatkami warzywnymi. W taki sposób przygotowany kalafior smakuje doskonale z prawie każdym warzywem.

Kalafior przed przerobieniem na schabowy można dodatkowo wymoczyć w wodzie z cytryną, co ma na celu zmiękczenie włókien w łodydze warzywa. W tym celu zanurzamy cały kalafior w wodzie z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny i zostawiamy na kilka minut.

Schabowy z kalafiora 

Składniki na schabowy z kalafiora

  • cały kalafior
  • pół szklanki zwykłej mąki lub mąki z ciecierzycy lub mąki z ciecierzycy wymieszanej z mąką z kukurydzy
  • pół szklanki bułki tartej
  • około pół szklanki zimnej wody
  • 1 stołowa łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • pieprz ziołowy i pieprz czarny
  • kilka wiórków twardego masła -opcjonalnie

Jak zrobić schabowy z kalafiora

  1. Kalafior opłukać i przekroić na pół.
  2. Pokroić na plastry grubości około 1,5 cm zaczynając od grubszej części kalafiora. Plastry kroić razem z łodygą.
  3. Do miseczki wsypać mąkę, dodać do niej sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i łyżkę sosu sojowego.
  4. Dolać wodę i dokładnie wymieszać. Panierka z mąki powinna nieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli taka nie jest, dolać jeszcze nieco wody.
  5. Odstawić na chwilę -jak to robimy z ciastem naleśnikowym- niech ciasto pooddycha.
  6. Wysypać bułkę tartą na płaski talerz.
  7. Panierować kalafior najpierw w panierce z mąki, później w bułce tartej.
  8. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i piec z obydwu stron kilka minut aż kotlety się zezłocą.
  9. Na upieczone, gorące schabowe można położyć wiórki masła.

Lubisz wegetariańskie potrawy kojarzące się z mięsnymi?

To zerknij do innych moich przepisów, które zaskoczą Cię smakiem:

Fasolka wegetariańska

Zupa ogórkowa na maśle

Zupa krem z cukinii

 Flaczki z boczniaka

A Ty jakie masz ulubione dania wegetariańskie? Podziel się nimi w komentarzu, niech staną się inspiracją dla innych czytelników.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!