
Schabowy kalafiorowy w chrupiącej panierce przygotowany bez dodatku jajka.
Schabowe kalafiorowe przygotowane w ten sposób najbardziej chrupiące wychodzą jeśli używam mąki z ciecierzycy wymieszanej z mąką kukurydzianą. Ale także panierowane w zwykłej, pszennej mące lub samej mące z ciecierzycy są bardzo dobre.
Ładne, duże kotlety wychodzą ze środka kalafiora. Czym bliżej brzegu, tym kotlety będą mniejsze. Panieruję zarówno te duże jak i małe, ale wykorzystuję pozostałe kawałki kalafiora.
Małe kawałki pokruszonego kalafiora i brzegi można wykorzystać do zupy kalafiorowej lub do surówki z kalafiora z koperkiem.
A z czym podawać schabowe kalafiorowe? Z gotowanymi ziemniakami, z ziemniakami pieczonymi w piekarniku i z surówką Colesław. Lub z innymi, ulubionymi dodatkami warzywnymi. W taki sposób przygotowany kalafior smakuje doskonale z prawie każdym warzywem.
Kalafior przed przerobieniem na schabowy można dodatkowo wymoczyć w wodzie z cytryną, co ma na celu zmiękczenie włókien w łodydze warzywa. W tym celu zanurzamy cały kalafior w wodzie z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny i zostawiamy na kilka minut.
Schabowy z kalafiora
Składniki na schabowy z kalafiora
- cały kalafior
- pół szklanki zwykłej mąki lub mąki z ciecierzycy lub mąki z ciecierzycy wymieszanej z mąką z kukurydzy
- pół szklanki bułki tartej
- około pół szklanki zimnej wody
- 1 stołowa łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- pieprz ziołowy i pieprz czarny
- kilka wiórków twardego masła -opcjonalnie
Jak zrobić schabowy z kalafiora
- Kalafior opłukać i przekroić na pół.
- Pokroić na plastry grubości około 1,5 cm zaczynając od grubszej części kalafiora. Plastry kroić razem z łodygą.
- Do miseczki wsypać mąkę, dodać do niej sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i łyżkę sosu sojowego.
- Dolać wodę i dokładnie wymieszać. Panierka z mąki powinna nieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli taka nie jest, dolać jeszcze nieco wody.
- Odstawić na chwilę -jak to robimy z ciastem naleśnikowym- niech ciasto pooddycha.
- Wysypać bułkę tartą na płaski talerz.
- Panierować kalafior najpierw w panierce z mąki, później w bułce tartej.
- Kłaść na rozgrzany tłuszcz i piec z obydwu stron kilka minut aż kotlety się zezłocą.
- Na upieczone, gorące schabowe można położyć wiórki masła.
Lubisz wegetariańskie potrawy kojarzące się z mięsnymi?
To zerknij do innych moich przepisów, które zaskoczą Cię smakiem:
A Ty jakie masz ulubione dania wegetariańskie? Podziel się nimi w komentarzu, niech staną się inspiracją dla innych czytelników.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!