
Sałatka z buraków z roszponką
Sałatka z buraków z roszponką przygotowana z delikatnym sosem winegret, to cudowne połączenie na talerzu smaków i kolorów.
Sałatka z roszponką i burakami sprawdza się zarówno jako dodatek do mięsnego lub warzywnego obiadu, jak i jako samodzielne danie na drugie śniadanie czy lunch.
Sałata roszponka dostępna jest całą zimę – podobnie jak buraczki. Dlatego też sałatką z roszponką jest tak doskonałą propozycją na jesienno – zimową porę roku, kiedy tak trudno o dobre warzywa.
Sałatka z roszponką świetnie smakuje podana jako dodatek do placków z cukinii pieczonych w piekarniku lub w towarzystwie ziemniaków upieczonych w piekarniku.
Sałatka z roszponki i buraków jest tak łatwa do przyrządzenia, że poradzi sobie z nią nawet osoba, nie mająca żadnej wprawy w gotowaniu czy przyrządzaniu potraw. Wiem co mówię – a właściwie piszę – bo przygotowywałam ją z moim siedmioletnim pomocnikiem. Ja byłam jedynie odpowiedzialna za obranie i pokrojenie buraków oraz czytanie przepisu, a reszta to jego była robota!
Przepis na danie: Sałatka z buraków z roszponką
Składniki dania: Sałatka z buraków z roszponką
- dwie garście roszponki
- 4 średniej wielkości buraczki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Składniki na sos vinaigrette:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju z winogron lub innego o delikatnym smaku na przykład słonecznikowego
- 1 czubata łyżka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie dania: Sałatka z buraków z roszponką
- Buraki ugotować w skórce na parze.
- Buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
- Roszponkę umyć i osuszyć – w ręczniku kuchennym lub w suszarce do sałaty.
- Przygotować sos: W szklanym słoju lub misce wymieszać sok z cytryny z solą. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, musztardę i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli ubijać, cały czas dolewając cienkim strumieniem olej, aż sos zgęstnieje. Śmietanę lekko ubić i dodać do sosu ciągle ubijając.
- Sałatę roszponkę wymieszać delikatnie z mniej więcej 1/3 porcji sosu vinaigrette.
- Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć roszponkę wymieszaną z sosem.
- Na środku talerza ułożyć koliście buraczki.
- Sałatkę polać pozostałym sosem, posypać zieloną pietruszką i zaraz podawać.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!