Sałatka z grillowanej papryki
Papryka, dostępna praktycznie przez cały, bogata w witaminy i oczarowujące kolorem, o wyśmienitym smaku jest idealnym warzywem do przyrządzania sałatki.
Przygotowanie sałatki zajmuje naprawdę nie dużo czasu, jedynie trzeba wcześniej wstawić paprykę do piekarnika, żeby później obrać ją ze skórki.
I to może być jedyna trudność. Przestrzegając jednak dwóch zasad, zawsze się udaje.
Po pierwsze paprykę trzeba porządnie upiec, skórka musi być prawie spalona – mocno przybrązowiona. Po drugie, po upieczeniu natychmiast przełożyć do szczelnego woreczka, lub jakiegoś innego naczynia, do którego nie będzie dochodziło powietrze. I wtedy skórka zejdzie bez najmniejszego problemu.
Dokładny opis tego procesu znajdziesz Tutaj.
Podaję tę surówkę z pieczonymi piersiami z indyka i surówką z selera naciowego – wszystkie smaki znakomicie się uzupełniają. Świetnie komponuje się także z pieczonymi na grillu mięsami.
Przepis na danie: Sałatka z grillowanej papryki
Składniki dania: Sałatka z grillowanej papryki
- 2 lub 3 duże papryki (czerwona, lub czerwona i żółta)
- 2 łyżki kaparów
- oliwki – około 20 sztuk, najlepiej mieszane zielone i czarne
Składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek, winogron – wg uznania
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego lub 2 łyżki winnego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie dania: Sałatka z grillowanej papryki
- Strąki papryki ułożyć na blasze i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temperatury 220°C .
- Piec około 25 minut, w połowie pieczenie przełożyć na drugą stronę. Skórka powinna się przypiec na mocno brązowo i popękać.
- Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem – na przykład szklaną misą – i zostawić na kilka minut do ostygnięcia.
- Zdjąć starannie skórkę i przekroić paprykę na połówki – wyjąć pestki.
- Paprykę pokroić na paski. Ułożyć na talerzu/płaskim półmisku.
- Na paprykę wyłożyć odsączone z zaprawy oliwki i kapary.
Przygotowanie : Sos do sałatki
- Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Najlepiej rozetrzeć z odrobią soli – wtedy aromat czosnku będzie jeszcze bardziej intensywny.
- Do naczynia ( małego słoika) wlać olej, dodać sól i ocet owocowy lub sok z cytryny.
- Słoik zakręcić, mocno wymieszać aż składniki wymieszają się i sos zgęstnieje.
- Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze raz wymieszać.
- Przygotowanym sosem polać paprykę z oliwkami i kaparami.
- Popieprzyć – najlepiej grubo zmielonym, świeżym pieprzem.
Wskazówki
- Sałatka podana z kaparami i oliwkami jest bardziej urozmaicona, ale dobrze smakuje sama papryka polana sosem i posypana nieco suszonymi ziołami – w takiej właśnie wersji jest sałatka przedstawiona na zdjęciu.
- Ocet „własnej roboty” może być mniej procentowy – wtedy trzeba go dodać nieco więcej.
- Kapary mogą być marynowane lub solone – ja zdecydowanie bardziej wolę solone.
- Dobrze smakuje zrobiona z czerwonej papryki, ale jeszcze ciekawiej gdy użyjemy papryki czerwonej i żółtej.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!