Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką

0
0
sałatka z roszponką i gruszką

Sałatka z roszponki, sera i pieczonej gruszki doskonale sprawdzi się jako przekąska, ale także jako potrawa na drugie śniadanie do pracy.

Przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, chociaż opis zrobiłam nieco długi, ale to tylko dlatego, żeby krok po kroku poprowadzić przez „meandry” tworzenia sałatki.

Ważne w tym przepisie jest, aby gruszka była podpieczona – ona, a później zrobiony na bazie masła i soku z pieczenia gruszki sos – dają „pazur” sałatce.

Proponuję użyć octu malinowego, bo dodatkowo podnosi aromat sałatki. Najlepiej wykonanego samodzielnie, do czego nieustannie Was zachęcam ocet malinowy.

Do sałatki z roszponki, sera i pieczonej gruszki nie dodajemy soli ani pieprzu (co zwykle czynimy), bowiem połączone aromaty produktów dają specyficzny i niepowtarzalny smak i nie ma potrzeba go zmieniać przyprawami.

Sałatkę poznałam w czasie wizyty w Hannover u przyjaciół. Piotr, pasjonat i znakomity wykonawca produktów włoskiej kuchni, powodował, że moje kubki smakowe oszalały z radości. Dziękuję Piotr za pyszną sałatkę i wspaniałe warsztaty kulinarne!

Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką

Składniki dania: Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką

  • dwie garście roszponki
  • duża twarda gruszka lub dwie mniejsze
  • kilka sztuk orzechów
  • ser Brie – kawałek
  • twardy ser – może być kozi, owczy lub zwykły krowi – wg upodobań
  • 2 – 3 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • ocet owocowy – najlepiej malinowy – do smaki 2 – 3 łyżki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki octu balsamico

Przygotowanie dania: Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką

  1. Roszponkę umyć i osuszyć – w suszarce do sałaty lub w papierowym ręczniku.
  2. Sery pokroić na około 2 cm kawałki.
  3. Orzechy dość grubo posiekać.
  4. Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w grube plastry.
  5. Na patelni rozgrzać masło, podpiec gruszkę z dwóch stron oraz orzechy.
  6. Upieczone gruszki i orzechy zdjąć z patelni.
  7. Do masła na patelni dodać dwie łyżki octu malinowego i ocet balsamico oraz miód. Chwilę pogotować, aby zrobił się kremowy sos.
  8. Na talerzy rozłożyć roszponkę, ułożyć sery, orzechy, gruszkę i skropić ciepłym, przygotowanym na patelni maślanym sosem.
  9. Od razu podawać.
  10. Z sałatką świetnie komponuje się białe pieczywo typu bagietka, które można podgrzać w piekarniku. Albo upieczony w domu chleb z ziarnami  według tego przepisu.
Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak zrobić suszone pomidory?
Następny artykułRisotto z leśnymi grzybami

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.