Sałatka z roszponką
Roszponka – pyszne, dietetyczne warzywo, które może być bazą do wielu sałatek i surówek.
Przygotowana według poniższego przepisu sałatka z roszponki będzie zdrowym i naszpikowanym witaminami dodatkiem do obiadu także jesienną i zimową porą, bowiem dobrej jakości i o wysokich walorach smakowych roszponka dostępna jest cały rok.
Sałatka z roszponki ze słonecznikiem lub sezamem i owocami, lekko skropiona sosem na bazie oliwy, jest w mojej kuchni częstym dodatkiem do drugiego śniadania. W takim przypadku polecam zabrać sos w osobnym pudełku lub słoiczku i przyprawić sałatkę tuż przed podaniem. Ja tak robię, żeby roszponka była chrupiąca w czasie jedzenia.
W przepisie podałam jako dodatek kiwi i granat. Ale bardzo lubię także dodatek świeżej żurawiny, czasem brzoskwini czy mandarynki. Proponuję – zrób pierwszy raz surówkę według mojej propozycji, a później eksperymentuj z innymi owocami, szukając swojego ulubionego smaku. Chyba, że będzie jak u mnie: sałatka z roszponki do obiadu jest pyszna z każdym dodatkiem.
Przepis na: Sałatka z roszponką
Składniki dania: Sałatka z roszponką
- dwie garście roszponki
- 4 łyżki białego sezamu lub 4 łyżki łuskanego słonecznika lub obydwa rodzaje nasion razem
- 2 owoce kiwi lub połowa owocu granatu ( lub jedno i drugie)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny lub 2 łyżki octu owocowego
- szczypta miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie dania: Sałatka z roszponką
- Roszponkę umyć i osuszyć – w ręczniku kuchennym lub w suszarce do sałaty.
- Kiwi obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wyłuskać ziarenka granatu.
- Sezam/słonecznik podsmażyć na patelni: na suchą patelnię wsypujemy ziarna i chwilkę prażymy na delikatnym ogniu często mieszając. Nasiona muszą lekko się zezłocić, ale nie mogą zbrązowieć. Jeśli do sałatki używamy zarówno sezamu jak i słonecznika, to podprażamy ziarna na patelni osobno.
- Przygotować sos: w szklanym słoju lub misce wymieszać sok z cytryny lub ocet owocowy z solą i miodem. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając, aż sos dobrze zgęstnieje.
- Na talerz wyłożyć roszponkę, posypać owocami, posypać podprażonymi ziarnami, polać sosem.
- Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Wskazówka
Jak obrać granata
Granat należy przekroić na pół. Przekrojony granat trzymamy nad miską – miąższem w kierunki miski – i uderzamy drewnianą łyżką w skórkę w drugą część owocu,aż wszystkie ziarenka wpadną do miski. Miska powinna być dość duża, aby pestki z granatu nie rozpryskiwały się na boki.
Roszponka dobrze smakuje także w innych sałatkach. Kliknij w przepis i przygotuj:
Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!