roszponka sałatka

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z roszponką

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 27 listopada 2019

Roszponka – pyszne, dietetyczne warzywo, które może być bazą do wielu sałatek i surówek.

Przygotowana według poniższego przepisu sałatka z roszponki będzie zdrowym i naszpikowanym witaminami dodatkiem do obiadu także jesienną i zimową porą, bowiem dobrej jakości i o wysokich walorach smakowych roszponka dostępna jest cały rok.

Sałatka z roszponki ze słonecznikiem lub sezamem i owocami, lekko skropiona sosem na bazie oliwy, jest w mojej kuchni częstym dodatkiem do drugiego śniadania. W takim przypadku polecam zabrać sos w osobnym pudełku lub słoiczku i przyprawić sałatkę tuż przed podaniem. Ja tak robię, żeby roszponka była chrupiąca w czasie jedzenia.

W przepisie podałam jako dodatek kiwi i granat. Ale bardzo lubię także dodatek świeżej żurawiny, czasem brzoskwini czy mandarynki. Proponuję – zrób pierwszy raz surówkę według mojej propozycji, a później eksperymentuj z innymi owocami, szukając swojego ulubionego smaku. Chyba, że będzie jak u mnie: sałatka z roszponki do obiadu jest pyszna z każdym dodatkiem.

Przepis na: Sałatka z roszponką

Składniki dania: Sałatka z roszponką

  • dwie garście roszponki
  • 4 łyżki białego sezamu lub 4 łyżki łuskanego słonecznika lub obydwa rodzaje nasion razem
  • 2 owoce kiwi lub połowa owocu granatu ( lub jedno i drugie)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny lub 2 łyżki octu owocowego
  • szczypta miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Sałatka z roszponką

  1. Roszponkę umyć i osuszyć – w ręczniku kuchennym lub w suszarce do sałaty.
  2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wyłuskać ziarenka granatu.
  3. Sezam/słonecznik podsmażyć na patelni: na suchą patelnię wsypujemy ziarna i chwilkę prażymy na delikatnym ogniu często mieszając. Nasiona muszą lekko się zezłocić, ale nie mogą zbrązowieć. Jeśli do sałatki używamy zarówno sezamu jak i słonecznika, to podprażamy ziarna na patelni osobno.
  4. Przygotować sos: w szklanym słoju lub misce wymieszać sok z cytryny lub ocet owocowy z solą i miodem. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając, aż sos dobrze zgęstnieje.
  5. Na talerz wyłożyć roszponkę, posypać owocami, posypać podprażonymi ziarnami, polać sosem.
  6. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Wskazówka

Jak obrać granata

Granat należy przekroić na pół. Przekrojony granat trzymamy nad miską – miąższem w kierunki miski  – i uderzamy drewnianą łyżką w skórkę w drugą część owocu,aż wszystkie ziarenka wpadną do miski. Miska powinna być dość duża, aby pestki z granatu nie rozpryskiwały się na boki.

Roszponka dobrze smakuje także w innych sałatkach. Kliknij w przepis i przygotuj:

Sałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką

 Sałatka z buraków z roszponką

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments