Sałatka z rukoli i gruszki
Lekka goryczka rukoli wzbogacona aromatem podpieczonych orzechów i chrupiącego, białego miąższu gruszki tworzą doskonałe połączenie.
Po wielu próbach z rodzajami sosów pasującymi do tej sałatki, doszłam do wniosku, że najlepiej komponuje się sos z dodatkiem pleśniowego sera. Rukola – moja ulubiona sałata zimową porą – to przecież bogactwo minerałów, witamin, antyoksydantów i w dodatku bardzo mała ilość kalorii.
Przepis na danie: Sałatka z rukoli i gruszki
Składniki dania: Sałatka z rukoli i gruszki
- 3 duże garście rukoli*
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub orzechów włoskich
- 3 średniej wielkości twardsze gruszki
- 2 łyżki kaparów*
- sól, pieprz
- kilka łyżek sosu z serem pleśniowym
- świeże pieczywo jako dodatek
Składniki dania: Sos do sałatki z rukoli i gruszki
- 1 opakowanie naturalnego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku ( opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie dania: Sałatka z rukoli i gruszki
- Orzechy dość grubo posiekać i podsmażyć na suchej patelni lub w piekarniku (2 do 3 minuty). Lekko podpieczone orzechy znacznie silniej pachną, ale trzeba uważać, żeby ich nie przypalić, powinny się tylko lekko zrumienić.
- Gruszki umyć – nie obierać ze skórki- wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki.
- Liście rukoli umyć, osuszyć i włożyć do dużej salaterki/misy.
- Na sałacie poukładać podpieczone orzechy i pokrojone gruszki, posypać kaparami.
- Zalać sosem z serem pleśniowym.
- Podawać z pieczywem. Z sałatką świetnie komponuje się białe pieczywu typu bagietka, które można podgrzać w piekarniku. Albo upieczony w domu chleb z ziarnami według przepisu.
Przygotowanie dania: Sos z serem pleśniowym
- Ser – bez skórki – pokroić na kawałki i rozgnieść w miseczce z 1/3 jogurtu
- Wlać resztę jogurtu, oliwę i sok z cytryny.
- Utrzeć ręcznie lub mikserem.
- Wsypać szczypiorek, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Najpierw spróbuj, ser jest dość słony i być może nie trzeba będzie więcej solić.
Wskazówki
- *jeśli ktoś nie lubi goryczki rukoli, można użyć młodych listków szpinaku albo sałatki roszponki
- *kapary mogą być zarówno solone jak i w zalewie
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!