sałatka z ziemnaków

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z ziemniaków

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 6 października 2017

Sałatka z ziemniaków przygotowana z ziemniaków ugotowanych w łupinkach.

Będzie dobrym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych sałatek czy surówek. Dobrze zaprezentuje się także na samoobsługowym bufecie przekąskowym.

Kiedyś podałam tak przygotowane ziemniaki do grillowanych szaszłyków  – nawet nie przypuszczałam, że tak dobrze będą się komponowały.

Przepis na danie: Sałatka z ziemniaków

Składniki dania : Sałatka z ziemniaków

  • 4 średniej wielkości ziemniaki*
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 – 4  łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • spory pęczek zielonego koperki lub zielonego szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania : Sałatka z ziemniaków

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Można ugotować albo w gorącej wodzie, albo na parze.
  2. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
  3. Przygotować sos: obrać i poszatkować lub zmiażdżyć czosnek. Jogurt, majonez, czosnek, ocet winny połączyć ze sobą, poprzez dokładne wymieszanie. Dodać pieprz, ewentualnie posolić. Octu winnego dodać według upodobań – dla lubiących wyraźniej kwaśny smak – dodajemy więcej. Próbujemy i doprawiamy.
  4. Przygotowanym sosem polać pokrojone ziemniaki.
  5. Posypać zielonym szczypiorkiem lub zielonym koperkiem. Delikatnie wymieszać.
Wskazówki:
  • Jeśli mamy ziemniaki sałatkowe, to takie będą najlepsze, bo zachowają ładny kształt – nie rozsypią się.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments