
Sałatka z ziemniaków
Sałatka z ziemniaków przygotowana z ziemniaków ugotowanych w łupinkach.
Będzie dobrym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych sałatek czy surówek. Dobrze zaprezentuje się także na samoobsługowym bufecie przekąskowym.
Kiedyś podałam tak przygotowane ziemniaki do grillowanych szaszłyków – nawet nie przypuszczałam, że tak dobrze będą się komponowały.
Przepis na danie: Sałatka z ziemniaków
Składniki dania : Sałatka z ziemniaków
- 4 średniej wielkości ziemniaki*
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 2 – 4 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- spory pęczek zielonego koperki lub zielonego szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie dania : Sałatka z ziemniaków
- Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Można ugotować albo w gorącej wodzie, albo na parze.
- Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
- Przygotować sos: obrać i poszatkować lub zmiażdżyć czosnek. Jogurt, majonez, czosnek, ocet winny połączyć ze sobą, poprzez dokładne wymieszanie. Dodać pieprz, ewentualnie posolić. Octu winnego dodać według upodobań – dla lubiących wyraźniej kwaśny smak – dodajemy więcej. Próbujemy i doprawiamy.
- Przygotowanym sosem polać pokrojone ziemniaki.
- Posypać zielonym szczypiorkiem lub zielonym koperkiem. Delikatnie wymieszać.
Wskazówki:
- Jeśli mamy ziemniaki sałatkowe, to takie będą najlepsze, bo zachowają ładny kształt – nie rozsypią się.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!