
Przepisy Przystawki Surówki i sałatki
Szparagi z jajkiem i suszonymi pomidorami – pyszna sałatka
Świeże szparagi goszczą stosunkowo krótko na naszych stołach, więc warto ten czas wykorzystać i „bombardować” domowników potrawami, w których szparagi będą grały pierwsze skrzypce.
Nie dość, że są składnicą witamin i minerałów, odchudzają (w 100 g zawierają tylko 18 kcal ), to jeszcze postrzegamy je jako doskonały afrodyzjak.
Gdy kupuję świeże szparagi, zawijam je w wilgotną, bawełnianą ściereczkę i wkładam do lodówki na warzywną półką – tak mogą być przechowywane nawet dwa do trzech dni.
Białe szparagi przed ugotowaniem obieram za pomocą obieraczki do warzyw. Ściągam skórkę z całego szparaga, pomijając główkę. Po obraniu obrywam (lub odcinam) zdrewniałą końcówkę. Z reguły jest to 1/3 – 1/4 długości całego szparaga. Im szparag starszy, tym zdrewniała końcówka jest dłuższa.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać – płuczę je tylko i odłamuję zdrewniałą końcówkę.
Gotuję szparagi w specjalnym garnku. Zainwestowałam kilka lat temu w garnek do gotowania szparagów ( foto na dole strony) w sklepie Ikea. Na spód garnka wlewam trochę wody, do której dodaję szczyptę soli i cukru ( tak robią znajome Niemki, a wiadomo, że znają się na gotowaniu szparagów – czas gdy są „Spargel” to święta kulinarne w Niemczech).
Szparagi wkładam do sitka, główkami do góry i wstawiam do gotującej się wody. Zielone szparagi gotuję około 8 minut, białe 10 – 14 minut. Trudno podać dokładny czas, bowiem wszystko zależy od grubości i twardości szparaga. Najlepiej po kilku minutach sprawdzić miękkość wbijając w nie widelec. Powinny być lekko twarde, posiadać wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Gotując szparagi do sałatki, wyjmuję je nieco wcześniej, gdy są lekko „al dente”.
Przepis na danie: Sałatka ze szparagów
Składniki dania: Sałatka ze szparagów
- 60 dag szparagów zielonych lub białych
- 2 jajka
- 5 młodych ziemniaków podobnej wielkości
- 10 sztuk suszonych, marynowanych pomidorów
- kopiasta łyżka poszatkowanego szczypiorku
- łyżka oleju lub łyżka marynaty z pomidorów
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Sałatka ze szparagów
- Szparagi umyć i ugotować ( jak to zrobić – patrz tekst wyżej), wystudzić.
- Ziemniaki ugotować, pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotować, wystudzić.
- Szparagi pokroić na kawałki 2 – 3 cm, ziemniaki pokroić w kostkę, jajka na ćwiartki.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Do pokrojonych warzyw dodać olej, przyprawić pieprzem i solą. Posypać zieloną cebulką – szczypiorkiem. Wymieszać.
- Na talerzu położyć cząstki jajek, dodać wymieszane pozostałe składniki.
Wskazówka- Białe szparagi najlepiej jest kupić średniej grubości. Zbyt grube mogą być lekko zdrewniałe, natomiast gdy z cienkich obierzemy skórkę niewiele nam zostanie.
- Chociaż najlepiej smakuje końcem wiosny, gdy mamy świeże szparagi, to możne tę sałatkę przyrządzić ze szparagów w słoiku.
Jak ugotować szparagi bez wysokiego garnka? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w artykule Jak ugotować szparagi?
Szparagi. Przygotowanie dań ze szparagami w roli głównej znajdziesz w przepisach:
Sałatka ze szparagów i karczochów
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
