Postne śledzie w śmietanie z ziemniakami – idealne na Wigilię lub Wielki Piątek
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami – danie, które obowiązkowe musi pojawić się na stole na wigilijny obiad i w Wielki Piątek.
Śledź przyrządzony według poniższego przepisu nieodmiennie kojarzy mi się ze Świętami. Od zawsze jadaliśmy go na obiad w wigilię i oraz w postny Wielki Piątek. Obowiązkowo z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach. Bez żadnych dodatków – masła, oleju – bo jak post, to post.
To jest wersja podstawowa, według niej moja babcia zawsze przygotowywała śledź na święta. Ale wtedy śledzie były sprzedawane w drewnianych beczkach – doskonale pamiętam te czasy.
I sklep w którym kupowałyśmy całe, solone śledzie – nie było w sprzedaży gotowych płatów śledziowych.
I panie „sprzedawczynie” zawsze znalazły śledzia z mleczem. Bo kwintesencją smaku śmietany jest połączenie jej z mleczem! To cały urok i specyficzny smak! Znany wszystkim, w których rodzinach celebruje się śląskie zwyczaje.
Obecnie, kiedy można praktycznie kupić prawie wszystko, czasem jest problem … z kupnem śledzia z mleczem. Albo po prostu nie mamy czasu na śledziową zabawę.
Wtedy według tego przepisu przygotujemy normalne płaty śledziowe. Pomimo braku mlecza, też są całkiem, całkiem…
Niezależnie jakich śledzi użyjemy, ważne jest jedno – przyrządzić trzeba je wcześniej – najlepiej poprzedniego dnia – żeby składniki miały czas się „przegryźć”. I pamiętać – jeść z ciepłymi ziemniakami!
W przepisie podałam jeden śledź – ale ja zawsze robię z dwóch lub trzech. Bo rewelacyjnie smakuje także w święta, kiedy to na stole dominują słodkości. I wjeżdża śledź jako smakowity przerywnik!
Podawany już bez ziemniaków, śledź postny staje się przekąską – śledziem w śmietanie.
Do tego dania świetnie nadadzą się ukiszone latem ogórki. Sprawdź przepis na koszone ogórki.
Śledzie w śmietanie z ziemniakami: przepis
Śledzie w śmietanie z ziemniakami: składniki
- słony śledź – koniecznie z mleczem
- średniej wielkości cebula
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- woda z kiszonych ogórków – pół szklanki
- śmietana 18% mały pojemnik
- woda do moczenia
- pieprz – alternatywnie
Śledzie w śmietanie z ziemniakami: przygotowanie krok po kroku
- Śledzie zanurzyć w wodzie i moczyć kilka godzin (3- 4 godziny). Jeśli jest nadal bardzo słony, zmienić wodę i ponownie moczyć kilka godzin. Do moczenia można dodać octu owocowego – pomaga „wyciągnąć” sól ze śledzia.
- Śledź obrać ze skóry i ości, wyczyścić. Wyjąć mlecz.
- Mlecz przetrzeć przez drobne sitko.
- Mlecz wymieszać z małą ilością wody z ogórków i śmietaną.
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę lub cienkie plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cebulę wrzucić do małej ilości gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.
- Śledzie pokroić na kawałki 3- 4 cm.
- Śledzie włożyć do głębokiej miski. Dodać ogórki, cebulę razem z wodą, w której się moczyła i śmietanę z dodatkami. Popieprzyć. Wymieszać.
- Wymieszać – spróbować. Musi mieć dość kwaskowaty smak – jeśli taki nie jest – doprawić wodą z ogórków.
- Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Wskazówka
- Śledzie postne w śmietanie można także przygotować z solonych płatów śledziowych, typu matias. Sposób przygotowania praktycznie taki sam, za wyjątkiem użycia mlecza.
Śledzie solone o różnych smakach
Solone śledzie przyrządzam na wiele innych sposobów. Uwielbiam płaty śledzi w kiszonej kapuście polane sosem kaparowym – to mój absolutny domowy hit śledziowy. Sprawdź przepis na kiszoną kapustę.
Niezależnie z którego przepisu na śledzie skorzystam, czy to będą śledzie po cygańsku, śledzie z suszonymi grzybami czy którykolwiek inny przepis, zawsze najlepiej smakują mi podane w towarzystwie chleba na zakwasie, który piekę od lat. Sprawdź przepis na chleb na zakwasie.
Lista potraw wigilijnych
A na przepisy na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię znajdziesz w zestawieniu, które dla Ciebie przygotowałam Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie.
Śledzie można podawać naprawdę na wiele sposobów.
A jak Tobie smakowały śledzie w śmietanie? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi bardzo miło poznać Twoje zdanie.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!