Jak zrobić słodkie przetwory bez dodatku cukru. Przepis
Słodkie przetwory bez dodatku cukru: przepis
Słodkie konfitury bez dodatku cukru: składniki
- dojrzałe, nie uszkodzone owoce
- szczypta soli – himalajska, kamienna
Słodkie konfitury bez dodatku cukru: przygotowywanie krok po kroku
- Owoce delikatnie umyć. Jeśli są z pestkami – typu śliwki, wiśnie – trzeba je wydrylować.
- Część owocóe można pokroić na mniejsze kawałki lub pognieść.
- Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
- Włożyć owoce do rozgrzanego naczynia i zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
- Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku owoców i stanu ich dojrzałości. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
- I tutaj mamy dwie metody gotowania: a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie.
- Po uzyskaniu żądanej konsystencji, wlewamy dżem do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków ( wyparzonych łącznie z zakrętkami) i odwracamy do góry dnem.
- Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki z gorącym dżemem do garnka z gorącą wodą sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut. Dowiedz się jak zapasteryzować słoiki.
Przepisy na najlepsze słodkości znajdziesz poniżej:
Tak aromatycznej przyprawy do piernika nie kupisz – zrób ją sam
Domowe konfitury, dżemy i powidła
Słodkie nie oznacza że z cukrem. Teraz już wiesz!
A ja chciałabym poznać Twoją opinię na temat przepisu. Koniecznie zostaw ją w komentarzu pod artykułem. Jestem bardzo ciekawa co napiszesz 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
przepis na słodkie przetwory bez dodatku cukru widzi mi się fantastyczny! Robiłam b.słodkie śliwki bez dodatku cukru ale tak na wyczucie.Wyszło nieżle.Mam w tym roku urodzaj na przesmaczne ale miodowo słodkie gruszki.Myślę,że dodanie do nich cukru – to byłoby barbarzyństwo.Robie w/g Pani przepisu i mam nadzieję,że wyjdą wyśmienite.Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za przepis.
Witam, mam nadzieję, że smakują 🙂 Dziękuję za komentarz – my w domu uwielbiamy dżemy i powidła bez cukru – no bo po co dodatkowo ładować cukier do już słodkich owoców ? dziękuję za zaglądanie na moją stronę i pozdrawiam serdecznie dana