Wielkanocny biały sos tatarski w koszyczku razem z pisankami. Gęsty sos posypany koperkiem.

Dodatki Przepisy

Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 25 marca 2018

Wielkanocny sos tatarski do jajek z grzybkami marynowanymi. Sos tatarski z grzybkami to znakomity dodatek do jaj na twardo, pieczonych mięs podawanych na zimno, a także ryby.

Ten ostatni sposób serwowania sosu tatarskiego jest mocno popularny w angielskich zestawach fish and chips (ryba z frytkami).

Sos przyrządzony według poniższego przepisu ma nieco inny smak niż serwowany zazwyczaj, dzięki dodaniu grzybków, soku z cytryny i zielonego koperku.

Dla mnie jest obowiązkowym daniem – dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Jaja bez sosu nie miałyby takiego „uroku”:).

Sos tatarski z pieczarkami do jajek: przepis

Sos tatarski z pieczarkami do jajek: składniki

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mały słoik marynowanych pieczarek
  • 6 sztuk ogórków konserwowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek zielony
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • 5 jajek

Jak zrobić sos tatarski do jajek na twardo: przygotowanie krok po kroku

  1. Pieczarki drobno posiekać.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Ogórki pokroić  drobną kostkę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Czosnek obrać, usunąć środkową zieloną część, drobno poszatkować i rozetrzeć z solą na miazgę.
  6. Majonez, jogurt, czosnek, sok z cytryny, koperek, pieprz wymieszać.
  7. Do sosu dodać pokrojone warzywa, wymieszać.
  8. Spróbować, jeśli trzeba dosolić.
  9. Podawać do ugotowanych na twardo jaj, mięs gotowanych na zimno, przekąsek warzywnych typu: pokrojone w słupki ogórki zielone, seler naciowy.
Wskazówka
  • Podane proporcje majonezu i jogurtu są przykładowe – moje ulubione. Jeśli ktoś lubi więcej majonezu lub jogurtu – to po prostu trzeba skomponować swój ulubiony smak.
  • Sos tatarski można przygotować także z borowikami zamiast pieczarek lub w ogóle nie dodawać grzybów. Niezłego smaku dodają także wrzucone – w niewielkiej ilości – solone kapary.
  • Ogórki konserwowe można zastąpić ogórkami kiszonymi – wtedy sos będzie bardziej łagodny.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Nie zapomnij też sprawdzić tradycyjnych przepisów na wigilię.

Koniecznie sprawdź też te przepisy:

Świeży chrzan wielkanocny z jajkiem – prosty przepis

Sos z gęstego jogurtu i ogórków

Ćwikła na Wielkanoc – jak zrobić chrzan z buraczkami

Zakwas na żurek wielkanocny

Domowe konfitury, dżemy i powidła

Masz pytania lub chcesz zostawić opinie?

Możesz to śmiało zrobić w komentarzu. Będzie mi bardzo miło poznać Twoje zdanie.

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments