Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis
Wielkanocny sos tatarski do jajek z grzybkami marynowanymi. Sos tatarski z grzybkami to znakomity dodatek do jaj na twardo, pieczonych mięs podawanych na zimno, a także ryby.
Ten ostatni sposób serwowania sosu tatarskiego jest mocno popularny w angielskich zestawach fish and chips (ryba z frytkami).
Sos przyrządzony według poniższego przepisu ma nieco inny smak niż serwowany zazwyczaj, dzięki dodaniu grzybków, soku z cytryny i zielonego koperku.
Dla mnie jest obowiązkowym daniem – dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Jaja bez sosu nie miałyby takiego „uroku”:).
Sos tatarski z pieczarkami do jajek: przepis
Sos tatarski z pieczarkami do jajek: składniki
- 200 ml majonezu
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- mały słoik marynowanych pieczarek
- 6 sztuk ogórków konserwowych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek zielony
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, sól
- 5 jajek
Jak zrobić sos tatarski do jajek na twardo: przygotowanie krok po kroku
- Pieczarki drobno posiekać.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Ogórki pokroić drobną kostkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Czosnek obrać, usunąć środkową zieloną część, drobno poszatkować i rozetrzeć z solą na miazgę.
- Majonez, jogurt, czosnek, sok z cytryny, koperek, pieprz wymieszać.
- Do sosu dodać pokrojone warzywa, wymieszać.
- Spróbować, jeśli trzeba dosolić.
- Podawać do ugotowanych na twardo jaj, mięs gotowanych na zimno, przekąsek warzywnych typu: pokrojone w słupki ogórki zielone, seler naciowy.
Wskazówka
- Podane proporcje majonezu i jogurtu są przykładowe – moje ulubione. Jeśli ktoś lubi więcej majonezu lub jogurtu – to po prostu trzeba skomponować swój ulubiony smak.
- Sos tatarski można przygotować także z borowikami zamiast pieczarek lub w ogóle nie dodawać grzybów. Niezłego smaku dodają także wrzucone – w niewielkiej ilości – solone kapary.
- Ogórki konserwowe można zastąpić ogórkami kiszonymi – wtedy sos będzie bardziej łagodny.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Nie zapomnij też sprawdzić tradycyjnych przepisów na wigilię.
Koniecznie sprawdź też te przepisy:
Świeży chrzan wielkanocny z jajkiem – prosty przepis
Sos z gęstego jogurtu i ogórków
Ćwikła na Wielkanoc – jak zrobić chrzan z buraczkami
Domowe konfitury, dżemy i powidła
Masz pytania lub chcesz zostawić opinie?
Możesz to śmiało zrobić w komentarzu. Będzie mi bardzo miło poznać Twoje zdanie.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!