Surówka z selera naciowego z ananasem

0
1099
surówka z selera naciowego z ananasem

Połączenie selera naciowego z ananasem tworzy nie tylko cudowne doznania smakowe, ale i pro zdrowotne. Obydwa składniki  bogate są w witaminy i mikroelementy, a ananas dodatkowo zawiera dużo błonnika i bromelainę.

Bromelaina wspomaga procesy trawienne, często jest stosowana w dietach odchudzających. A to dzięki temu, że potrafi rozłożyć wielokrotnie więcej protein niż sama waży. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Mówię oczywiście o świeżym ananasie. Ten z puszki – co prawda jest pyszny – to już zupełnie inna bajka. Połączenie pikantności selera naciowego, z lekko „szczypiącym” ananasem i aromatem orzechów włoskich daje znakomity smak. Surówka jest bardzo łatwa do wykonania, ale prostota nie odbiera jej wykwintności.

Znakomicie łączy się z mięsami i wędlinami – jest moją ulubioną sałatką zabieraną do pudełka – na drugie śniadanie lub w podróż.

Przepis na danie: Surówka z selera naciowego z ananasem

 Składniki dania: Surówka z selera naciowego z ananasem

  • połowa selera naciowego
  • 100 gram łuskanych orzechów włoskich
  • połowa świeżego ananasa
  • łyżka majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka oleju winogronowego, z orzechów włoskich lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie dania: Surówka z selera naciowego z ananasem

  1. Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i  pokroić na kawałki.
  2. Orzechy posiekać na nieco mniejsze kawałki – tak mniej więcej połówkę orzecha na cztery części.
  3. Ananas obrać ze skórki, usunąć twardy środek i pokroić w drobną kostkę.
  4. Do miski włożyć seler, ananas i orzechy, łyżkę oleju i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  5. Majonez wymieszać z jogurtem.
  6. Dodać do sałatki, posolić i popieprzyć – dokładnie wymieszać
  7. Dobrze jest przygotować ją pół godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce.
Wskazówki
  • Używam do tej surówki świeżego ananasa. Spróbowałam kiedyś z ananasem z puszki – nie dość, że nie ma wszystkich właściwości zdrowotnych i odżywczych, to jeszcze często jest dosładzany- sałatka nie była tak dobra. Ale oczywiście, jeżeli nie mamy świeżego ananasa, a ogromną ochotę na sałatkę – można zrobić z ananasem z puszki.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z marchewki z ogórkiem kiszonym
Następny artykułŚledzie z suszonymi grzybami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.