Dania główne Przepisy Przystawki
Szparagi z piekarnika zapiekane z serem
Szparagi pieczone w piekarniku z dodatkiem parmezanu, są nieco cięższym daniem i na pewno mniej dietetycznym niż przygotowane z delikatnym dodatkiem oleju.
Szparagi do obiadu? Oczywiście! Zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Oprócz znakomitej zupy szparagowej. Sprawdź przepis na zupę szparagową.
Szparagi są znakomitym drugim daniem. Zarówno jako samodzielne danie, z dodatkiem gotowanych warzyw – w tym młodych ziemniaczków – jak też i dodatek. Szparagi do steka czy szparagi do ryby to wielce pożądany dodatek dla smakoszy.
Z kolei szparagi z grilla czy piekarnika świetnie komponują się z jajkiem i suszonymi pomidorami w sałatce.
Szparagi z serem są już na tyle pożywnym daniem, że wystarczy dodać do nich zieloną sałatę i obiad – lub kolacja – jest gotowy. Dla bardziej głodnych proponuję ziemniaki z piekarnika.
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku: przepis
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku: składniki
- szparagi białe i zielone – można użyć jednego rodzaju szparagów
- tarty parmezan
- kilka kawałków masła
- kilka bardzo cienkich plasterków świeżego czosnku
- sól, pieprz
- pomidory koktajlowe, jajko na twardo i odrobina pesto – dla bardziej urozmaiconej wersji
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku: jak zrobić krok po kroku
- Zielone szparagi umyć i odłamać końcówki.
- Białe szparagi umyć, obrać ze skórki – od główki i odłamać końcówki.
- Spód naczynia żaroodpornego wysypać tartym parmezanem
- Ułożyć szparagi główkami obok siebie, doprawić solą, pieprzem, obłożyć małymi kawałeczkami masła, posypać parmezanem i czosnkiem.
- W identyczny sposób położyć kolejną warstwę szparagów. Można układać je naprzemiennie, tworząc jakby szachownicę ze szparagów.
- Szparagi układać warstwami, aż do ich wyczerpania.
- Każdą warstwę posypać przyprawami
- Parmezanu nie powinno być zbyt dużo, bo danie zrobi się mdłe.
- Naczynie przykryć – pokrywą lub folią aluminiową.
- Piec w temperaturze 180 °C około 15 minut – aż do rozpuszczenia się sera, masła i zmięknięcia szparagów.
Wskazówka
W wersji bardziej urozmaiconej szparagi można obłożyć miniaturowymi pomidorami, a po upieczeniu obłożyć połówkami jajek ugotowanych na twardo i odrobiną pesto.
Szparagi do czego „pasują” najbardziej? Odpowiedzi znajdziesz w przepisach:
Sałatka ze szparagów i karczochów
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Nie zapomnij również przygotować pysznego napoju do posiłku. Może tak orzeźwiająca lemoniada?
Szparagi przygotowane według przepisu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Wtedy wiem ,że przepisy się komuś przydają. A poza tym chętnie odpowiem na pytania dotyczące przepisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!