
Zakwas na żurek wielkanocny – tradycyjny i domowy przepis
Tradycyjny przepis na zakwas na żurek Wielkanocny. Własnoręcznie wyprodukowany według tradycyjnej receptury, wprowadzi świąteczną zupę w inny wymiar – pysznego, domowego smaku.
Szczegółowo opisuję – krok po kroku – jak go zrobić. Od podstaw, czyli od wymieszania mąki z wodą. Jednak, jeśli ktoś ma obawy, czy „aby na pewno się uda”, może wspomóc się małą ilością ( 3- 4 łyżki) gotowego zakwasu.
Może to być zakwas kupiony w sklepie. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić skład – powinny być tylko: woda, mąka, ewentualnie czosnek. Chyba że mamy zaprzyjaźnioną osobę, która kisi żurek – taki zakwas będzie znakomitym „pomocnikiem” dla naszego zakwasu.
A tak przy okazji, wiesz dlaczego mąka się kisi? To dzięki działaniu mikroflory, która „obkleja ” wysuszone ziarna zbóż i pozostaje uśpiona aż do momentu, gdy dostanie się pod działanie wody. Wtedy uaktywnia się produkcja drożdży. Mieszając powstający zaczyn przynajmniej raz dziennie, napowietrzamy go i tym samym pobudzamy mikroorganizmy do jeszcze większej aktywności oraz zapobiegamy rozwojowo pleśni.
Zakwas na żurek na Wielkanoc przygotowuję zawsze z mąki żytniej, bowiem taki smak – ostry, a nawet określiłabym go jako nieco „szczypiący” – najbardziej lubię.
Jaką mąkę na zakwas na żurek wybrać?
Przed napisaniem tego artykułu rozmawiałam z koleżankami z różnych regionów naszego kraju i sporo z nich gotuje żurek wielkanocny na zakwasie z mąki pszennej. Wtedy zupa jest bardziej delikatna, taka „lekko mączasta” i zyskuje miano „barszcz biały”.
Zależnie od tego jaką zupę chcesz ugotować, taką zakup mąkę. Polecam specjalną przeznaczoną na żurek – do kupienia najczęściej na stoiskach ze zdrową żywnością – lub po prostu grubo mieloną.
Najczęściej używam mąki razowej 2000 i – ponieważ lubię żurek z otrębami – w drugim etapie kiszenia dosypuję jeszcze dodatkowo nieco otrąb żytnich.
Zakwas na żurek Wielkanocny: przepis
Zakwas na żur wielkanocny: składniki
- mąka żytnia lub pszenna
- letnia woda – nie może być chlorowana
- kilka ząbków czosnku
- szklane lub ceramiczne naczynie
- drewniana lub ceramiczna łyżka do mieszania – znakomicie sprawdza się drewniana trzepaczka
Jak przygotować zakwas na żurek Wielkanocny: przygotowanie krok po kroku
- Wyparzyć kamienne lub szklane naczynie, w którym będzie kiszony żur.
- Wsypać 0,5 szklanki mąki, wlać 1 szklankę wody.
- Bardzo dobrze wymieszać mieszankę – najlepiej drewnianą lub ceramiczną łyżką – aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mieszanka musi być mocno gęsta, aby lekko przywierała do łyżki, ale jednocześnie w stanie płynnym – jeśli trzeba, to należy dolać wody.
- Naczynie odstawić w ciepłe miejsce – nie przykrywać, a jedynie obwiązać gazą lub inną przewiewną tkaniną, żeby do zaczynu nie wpadły muszki lub inne robaczki.
- Mieszać przynajmniej raz dziennie, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza – ten proces zwykle trwa 2 – 4 dni. Wpływ na długość kiszenie ma także temperatura otoczenia.
- Odlać kożuch z góry i „dokarmić” zakwas sporą ilością mąki i wody, w proporcji: ilość wody nieco więcej niż podwójnie do ilości mąki ( szklanka mąki – dwie i pół szklanki wody).
- Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół, dodać do zakwasu. Zostawić jeszcze na 2 – 3 dni do zakiszenia.
- Ukiszony ładnie pachnie i zmienia kolor na taki „wyrazisty”.
- Można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce.
Wskazówka
- Jeśli mamy zaczyn na zakwas – czyli klika łyżek ukiszonego zakwasu – to robimy tylko punkt numer 7 – lekko go modyfikując. Czyli do dwóch i pół szklanek wody, dodajemy szklankę mąki, kilka łyżek gotowego zakwasu i kilka ząbków czosnku. Mieszamy i zostawiamy do ukiszenia.
Wypróbuj te przepisy na wielkanocny żur!
Jeżeli przygotowałaś zakwas na żur wielkanocny – należy go jak najlepiej spożytkować i… skonsumować 🙂 Pomogą Ci w tym te przepisy:
- Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach – tradycyjny przepis na żur wielkanocny, treściwy, z wkładką mięsną, który może stać się głównym daniem.
- Wegetariański żurek wielkanocny – idealna, lekka propozycja, którą można popijać przez całe Święta. Pomoże przejedzonemu żołądkowi jak najlepszy lek 🙂
- Przepisy na święta – tradycyjne polskie przepisy Wielkanoce i Wigilijne.
Lubisz barszcz lub żurek? Te przepisy na pewno przypadną Ci do gustu:
Domowy zakwas na żur – tradycyjny przepis ze Śląska
Zakwas z buraków na barszcz wigilijny – dwie propozycje
Podziel się swoją opinia o zakwasie w komentarzu?
Dzięki takiemu zakwasowi Twoja Wielkanoc na pewno będzie udana.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!