Ziemniaki zapiekane w kapuście włoskiej.

Dania główne Przepisy

Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków – tradycyjne ziemniaki w nowym wydaniu

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 2 kwietnia 2018

Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską i ziemniakami – są znakomita odmianą zwykłych ziemniaków podawanych do obiadu.

Co prawda przepis wydaje się nieco przydługawy, ale danie nie jest skomplikowane – to tylko dokładny opis robi wrażenie bardzo pracochłonnego dania.

Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską znakomicie smakują podane zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i następnego dnia odgrzane – na delikatnym ogniu – na patelni lub w piekarniku.

Nie wahajcie się wykonać nieco większej porcji – i tak zniknie!

Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską: przepis

Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków: składniki

  • 0,5 kg włoskiej kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z kapustą w piekarniku: przygotowanie krok po kroku

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować do miękkości.
  2. Po ugotowaniu ziemniaki rozgnieść.
  3. Z kapusty zdjąć kilka górnych liści.
  4. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej liście z kapusty. Gotować kilka minut na bardzo małym ogniu, aż zmiękną. Ugotowane liście z kapusty zanurzyć w zimnej wodzie.
  5. Pozostałą część kapusty drobno posiekać.
  6. Cebulę obrać i drobno poszatkować.
  7. Na dużej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  8. Do cebuli dodać pokrojoną kapustę i dusić pod przykryciem – często mieszając – na średnim ogniu około 20 minut aż kapusta zmięknie i stanie się lekko złotawa.
  9. Jajko roztrzepać trzepaczką lub w blenderze i dodać do ziemniaków – zmiksować, aż powstanie gęsta masa.
  10. Do masy dodać przesmażoną z cebulą kapustę i jeszcze raz delikatnie zmiksować, tak aby część kapusty pozostała w całości.
  11. Ugotowane całe liście kapusty osuszyć i usunąć z nich grube żyłki.
  12. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
  13. Na papier położyć liście kapusty, pozostawić jeden liść do przykrycia.
  14. Włożyć do formy masę ziemniaczaną, lekko ubić i przykryć pozostawionym liściem.
  15. Formę przykryć od góry formą aluminiową.
  16. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  17. Formę z zapiekanką postawić na blachę do pieczenia, wypełnioną do połowy wrzątkiem.
  18. Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  19. Po upieczeniu zdjąć folię.
  20. Formę położyć na desce lub innym naczyniu do podania i przytrzymując deskę odwrócić formę do góry dnem.
  21. Podawać na gorąco, zaraz po upieczeniu.

Szukasz innych potraw z ziemniakami lub pomysłów na nowe obiady? Wszystko znajdziesz poniżej:

Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala

Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku pieczona w całości

Tradycyjne kiszone ogórki

Zupy

Domowe lemoniady

A jak Tobie wyszły tradycyjne a jednak nowe ziemniaczki?

Koniecznie podziel się swoją opinią na temat przepisu w komentarzu!

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments