
Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków – tradycyjne ziemniaki w nowym wydaniu
Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską i ziemniakami – są znakomita odmianą zwykłych ziemniaków podawanych do obiadu.
Co prawda przepis wydaje się nieco przydługawy, ale danie nie jest skomplikowane – to tylko dokładny opis robi wrażenie bardzo pracochłonnego dania.
Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską znakomicie smakują podane zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i następnego dnia odgrzane – na delikatnym ogniu – na patelni lub w piekarniku.
Nie wahajcie się wykonać nieco większej porcji – i tak zniknie!
Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską: przepis
Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków: składniki
- 0,5 kg włoskiej kapusty
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić zapiekane ziemniaki z kapustą w piekarniku: przygotowanie krok po kroku
- Ziemniaki obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować do miękkości.
- Po ugotowaniu ziemniaki rozgnieść.
- Z kapusty zdjąć kilka górnych liści.
- W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej liście z kapusty. Gotować kilka minut na bardzo małym ogniu, aż zmiękną. Ugotowane liście z kapusty zanurzyć w zimnej wodzie.
- Pozostałą część kapusty drobno posiekać.
- Cebulę obrać i drobno poszatkować.
- Na dużej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Do cebuli dodać pokrojoną kapustę i dusić pod przykryciem – często mieszając – na średnim ogniu około 20 minut aż kapusta zmięknie i stanie się lekko złotawa.
- Jajko roztrzepać trzepaczką lub w blenderze i dodać do ziemniaków – zmiksować, aż powstanie gęsta masa.
- Do masy dodać przesmażoną z cebulą kapustę i jeszcze raz delikatnie zmiksować, tak aby część kapusty pozostała w całości.
- Ugotowane całe liście kapusty osuszyć i usunąć z nich grube żyłki.
- Dno naczynia do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na papier położyć liście kapusty, pozostawić jeden liść do przykrycia.
- Włożyć do formy masę ziemniaczaną, lekko ubić i przykryć pozostawionym liściem.
- Formę przykryć od góry formą aluminiową.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Formę z zapiekanką postawić na blachę do pieczenia, wypełnioną do połowy wrzątkiem.
- Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu zdjąć folię.
- Formę położyć na desce lub innym naczyniu do podania i przytrzymując deskę odwrócić formę do góry dnem.
- Podawać na gorąco, zaraz po upieczeniu.
Szukasz innych potraw z ziemniakami lub pomysłów na nowe obiady? Wszystko znajdziesz poniżej:
Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala
Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku pieczona w całości
A jak Tobie wyszły tradycyjne a jednak nowe ziemniaczki?
Koniecznie podziel się swoją opinią na temat przepisu w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!